Château Cantemerle 2020 Haut Médoc 5e Grand Cru Classé
Jane Anson (Decanter) 93 | James Suckling 93-94 punten
Verder lezen- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasMerlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
- Land & RegioFrankrijk, Bordeaux
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
✔ Zeer getypeerde (Haut-)Médoc
✔ James Suckling over de 2020: ‘Well done’
Cantemerle werd eind 1980 verworven door de verzekeringsmaatschappij SMA Group die sedertdien fors geïnvesteerd heeft in onder meer een volledige renovatie van de vatenkelder en de bouw van een compleet nieuwe cuverie. Ook werden de wijngaarden direct in 1981 herplant; ondertussen hebben de stokken een mooie volwassen leeftijd bereikt! Sinds de eeuwwisseling is ook het wijngaardbeheer verregaand geoptimaliseerd: van een globale aanpak naar een gesegmenteerde, ‘precision viticulture’ aanpak voor ieder afzonderlijk plot met geheel eigen karakteristieken.
Blend van 50% cabernet sauvignon, 40% merlot en gelijke delen cabernet franc en petit verdot. Hoewel Jane Anson van Decanter een bittertje van pure chocolade proefde in haar vatmonster (wij overigens niet), is ze lovend over de 2020: ‘This has the tight tannins of the vintage with damson and an edge of bitter dark chocolate, but it is a success all the same - confident, succulent, elegant and classic.’ 93 punten. James Suckling denkt er hetzelfde over: ‘Well done.’ 93-94 punten.
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Frankrijk |
Druivenras | Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot |
Regio | Bordeaux |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2020 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 13,5 % |
Classificatie | AOC Haut Médoc |
Op dronk vanaf | 2026 |
Op dronk tot | 2042 |
Allergenen | Sulfieten |
Art.nr. | 1902420 |
Awards | |
James Suckling
94/100 punten
In bottle tasting
Aromas of blackcurrants and kirsch with hints of dried blood orange, licorice and cocoa. Medium- to full-bodied with layers of well-integrated, finely polished tannins. Structured and toned with a fresh and lively fruit-forward palate, seasoned with spices and dried herbs. Lingering, chalky finish. Delicious now, but better after 2026.
Decanter
93/100 punten
This has the tight tannins of the vintage with damson and an edge of bitter dark chocolate, but it is a success all the same - confident, succulent, elegant and classic. Philippe Dambrine retires as director of the estate as of this vintage, replaced by Laure Canu from Château Angélus. A yield of 45hl/ha, 40% new oak, 6% Petit Verdot completes the blend.
James Suckling
93-94/100 punten
Lots or richness and fruit for this winery, showing blackberry, blackcurrant and dark-chocolate character. It’s full and layered. Well done.