2023 | Frankrijk | Bordeaux, Margaux

Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé

  • Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé
  • Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé
  • Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé
  • + 2
en-primeur
Opslaan

•  “Better than 2022.” - James Suckling, 95-96 punten
•  De succesvolle stempel van José Sanfins
•  Nieuwe vatenkelder, nieuwe percelen en oude stokken
•  “An excellent example of a 94 point 'buy' signal” - Jane Anson (Inside Bordeaux), 94 punten
•  OWC6: per 6 flessen verpakt in originele kisten

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
  • Land & Regio
    Frankrijk, Bordeaux, Margaux
46,00
/ prijs per fles
Niet op voorraad
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

“An excellent example of a 94 point 'buy' signal” - Jane Anson (Inside Bordeaux)

Cantenac-Brown valt ons op als een wijn, die de goede tred van de afgelopen jaren doorzet met een nieuw succes in 2023. Sleutelfiguur voor het markante succes van Cantenac-Brown is general manager én wijnmaker José Sanfins. Hij begon er in 2006 en bleef ook aan toen Tristan Le Fous het château kocht in 2020. Zelden is de opmars van een wijnhuis zó duidelijk te verklaren. Onder Sanfins’ vaandel onderging het voorheen verwaarloosde château grote veranderingen wat betreft zowel de wijnkelders als wijngaarden. Deze jaargang is de eerste in de splinternieuwe wijnkelder en dat heeft direct zijn vruchten afgeworpen. Nieuwe manieren om het fruit op minder invasieve wijze te behandelen (door middel van zwaartekracht, bijvoorbeeld), maken de uiteindelijke wijn ook delicater en preciezer. Of, in de bondige woorden van James Suckling (95-96 punten); “Impressive precision to this”. Daarnaast werden er na het aantreden van Sanfins in 2020 meteen 10 hectare aan zeer gewilde percelen met oude stokken cabernet sauvignon overgenomen. Die aankoop betaalt zich nu ten volle uit. Vorig jaar leverden de wijngaarden ook al mooi en geconcentreerd fruit op, maar in deze cabernet-gunstige jaargang krijgt die boodschap nieuwe lading. Het bouquet is sprekend; rode pruimen, cassis, bessen en kersen, met violet, potloodschaafsel, munt en de subtiele indruk van koffie en leer door de houtopvoeding. Het maakt de indruk meer fraîcheur te hebben dan vorig jaar en dat komt de levendigheid van de wijn ten goede. De wijn is door de concentratie mondvullend en daarnaast gelaagd en zacht, haast crèmig van structuur. Een genereuze en verleidelijke wijn. Voor al die proefervaring noemt Jane Anson het terecht; “An excellent example of a 94 point 'buy' signal.”
WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandFrankrijk
DruivenrasCabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
RegioBordeaux, Margaux
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2023
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14 %
ClassificatieAOC Margaux
Op dronk vanaf2028
Op dronk tot2050
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.E108089
Awards
  • Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé
  • Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé
  • Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé
  • Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé
  • Château Cantenac Brown 2023 Margaux 3e Grand Cru Classé

James Suckling
(95-96)/100 punten
Impressive precision to this, offering blackcurrants, blackberries and cherries, as well as hints of cedar and dark fruit. Medium to full body. Creamy and fine tannins. Better than 2022.

Antonio Galloni (Vinous)
(93-96)/100 punten
The 2023 Cantenac Brown is concentrated, ample and generous right out of the gate. Blackberry, incense, new leather, tobacco, menthol and chocolate are all amplified to the maximum. As is often the case, Cantenac Brown is one of the more extroverted wines in Margaux. It's a style that works so well. Readers will have to be patient, as the 2023 needs time to shed some of its baby fat.
Technical Director José Sanfins was able to make the 2023s in the château’s brand-new cellar, which was surely helpful in this challenging year, as smaller tanks allowed for harvesting with greater precision than in the past. Mildew pressure was high, while storms were quite localized, even in adjacent parcels, which led to irregular ripeness. Harvest ran for 24 days, starting on September 7 and wrapping up on October 6.

William Kelley (Robert Parker’s Wine Advocate)
(93-95)/100 punten
The first vintage produced in the estate's new state-of-the-art winery, the 2023 Cantenac Brown has turned out very well indeed, offering up aromas of dark berries, pencil shavings and violets, followed by a medium to full-bodied, rich and layered palate that's serious and precise, concluding with a long, resonant finish. This blend of 71.5% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot and 1.5% Cabernet Franc represents 52% of the estate's production; and it reflects both the new winery's enhanced capabilities, along with the presence of old-vine Cabernet Sauvignon derived from holdings recently acquired in the heart of the plateau of Margaux.

Neal Martin (Vinous)
(91-93)/100 punten
The 2023 Cantenac Brown, now with its new eco-friendly winery under the helm of winemaker José Sanfins, has a lot of fruit intensity on the nose: blackberry and wild strawberry, with touches of melted tar and sous-bois. It's quite forward and more fruit-driven that expected. The palate is medium-bodied with rounded, very pliant tannins. It's impressively weighty and notably focused, though maybe not quite delivering the complexity and terroir expression on the finish as I found with the previous vintage. 

Jane Anson (Inside Bordeaux)
94/100 punten
First year in the new 100% gravity-fed cellar for this superb estate that is increasingly making its presence felt - helped not just by the new eco-concious winery but by the extra 10ha of excellent Margaux terroir, complete with old vine Cabernet Sauvignon on fine gravel, bought in 2020. It's a clear success in 2023, and you'll find plenty of vibrant fruit, majoring on spiced plum and cassis, sinewy tannins, liqourice bud, tobacco, mint and campfire smoke. Conveys coiled energy and will age well. An excellent example of a 94 point 'buy' signal. José Sanfins director.

Falstaff 
94/100 punten
Dark ruby, purple reflections, brightening. Fresh wild berries, fine cassis, floral touch, inviting bouquet. Juicy, elegant, fresh cherries, fine tannins, good freshness, mineral and good persistence, a subtle food wine.