2023 | Frankrijk | Bordeaux, Pomerol

Château Clinet 2023 Pomerol

  • Château Clinet 2023 Pomerol
  • Château Clinet 2023 Pomerol
  • Château Clinet 2023 Pomerol
  • + 2
en-primeur
Opslaan

•   Twee maal geproefd, twee maal onder de indruk. Clinet is weer in topconditie! 
•   "The 2023 Clinet is powerful and racy right out of the gate" - Vinous
•   (95-97)/100 punten - Lisa Perotti-Brown: "Beautiful!"
•   OWC6: per 6 flessen verpakt in originele kisten

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Merlot, Cabernet Sauvignon
  • Land & Regio
    Frankrijk, Bordeaux, Pomerol
82,00
/ prijs per fles
Opslaan
En Primeur: wijn nu reserveren, pas later beschikbaar
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 5 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Proefnotitie
Specificaties
Awards

"The 2023 Clinet is powerful and racy right out of the gate" - Vinous

Clinet is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de supersterren van Pomerol. De jaargang 1989 op fles werd beloond met 100/100 door Parker (‘As great a Petrus as the 1989 is, I think the 1989 Clinet is slightly superior’) waardoor de prijs van die wijn bijna verdubbelde. Het château kwam daarna voorgoed in het vizier van internationale connaisseurs én investeerders vanaf het geweldige trio 2008/2009/2010.


Van 1990 tot 1991 was Château Clinet in handen van de familie Arnaud die ook eigenaar was van Petrus. Tegenwoordig is Clinet eigendom van de getalenteerde Ronan Laborde. Zijn vader kocht het château in 1998 en droeg in 2003 de leiding over aan de toen 23-jarige Ronan. Het allereerste wapenfeit van Ronan was het rooien van circa 20% van het wijngaardareaal (totaal 11,64 ha). Voor phylloxera was cabernet sauvignon nog de dominante druif en bij het herplanten van de gerooide stokken kreeg deze druif voorrang. Momenteel bestaat de aanplant uit 88% merlot en 12% cabernet sauvignon en het aandeel cabernet in de blend is de laatste jaren licht gestegen (2023: 25%).


We proefden Clinet 2023 twee maal. Eenmaal in een grote overzichtsproeverij van Union des Grands Crus de Bordeaux, waar Ronan Laborde overigens de huidige voorzitter van is. De andere maal op het château zelf, waar wij hartelijk werden ontvangen door zijn vrouw Monique. Clinet 2023 is in topconditie met enorm veel fruitintensiteit. In de neus sappig met menthol, kruiden en pruimen. Krachtig en intens qua structuur, van kleur en van smaak - maar absoluut niet zonder balans te verliezen. De houtindruk is goed en geïntegreerd. Ronan Laborde heeft zijn klus wederom geklaard ("May be better than 2022" - James Suckling) getuige de prachtige scores van de wijnschrijvers. Hij heeft een complete Pomerol afgeleverd, die veel van zijn appellatie-genoten naar de kroon steekt. Klasse Ronan!
WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandFrankrijk
DruivenrasCabernet Sauvignon, Merlot
RegioBordeaux, Pomerol
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2023
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14 %
ClassificatieAOC Pomerol
Op dronk vanaf2027
Op dronk tot2060
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.E108112
Awards
  • Château Clinet 2023 Pomerol
  • Château Clinet 2023 Pomerol
  • Château Clinet 2023 Pomerol
  • Château Clinet 2023 Pomerol
  • Château Clinet 2023 Pomerol

Lisa Perrotti-Brown, The Wine Independent
(95-97)/100 punten
The 2023 Clinet has a deep garnet-purple color. It slowly emerges from the glass with wonderfully fragrant scents of dark chocolate, violets, plum preserves, and blueberry compote, leading to hints of kirsch and rose oil. The medium to full-bodied palate delivers energetic black and blue fruit layers, with a velvety texture and lively backbone, finishing long and perfumed. Beautiful!

Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
(95-97)/100 punten
Lilacs, violets, smoke, spice, cherries, plums, licorice, orange rind, and chocolate mint fill the aromatic profile. On the palate, the wine is energetic, vibrant, long, and up-beat. The fruit offers purity, persistence, length, and width. It takes a few sips before you find its heart. But, once you do, it's apparent that the layers of vibrant, red fruits, complicated by the nuances of orange zest, are special. The refined, silky, finish builds as it lingers. The keys to the vintage here were the combination of cloudy summer skies with heat spells in September. In the cellars this is the first vintage with a pre-maceration cool-down which helped protect the grapes from oxidation. The wine blends 75% Merlot with 25% Cabernet Sauvignon. 14% ABV, 3.7 pH. Harvesting took place September 13 - September 20 for the Merlot, and September 25-26 for the Cabernet. Drink from 2027-2060.

James Suckling
(95-96)/100 punten
This is full-bodied yet tight and poised, with a pretty, pure center-palate of ripe fruit and fine, integrated tannins. Classy presence. May be better than 2022.

Antonio Galloni, Vinous
(94-96)/100 punten
The 2023 Clinet is powerful and racy right out of the gate. Crushed flowers, spice, mocha and a kiss of French oak meld into a core of dark red- and black-toned fruit. This modern, stylish Pomerol is so expressive. Hints of graphite, lavender, crushed rocks and pencil shavings linger on the substantial finish. Tasted two times.

Willliam Kelley, Robert Parker's Wine Advocate
(94-95)/100 punten
Rich and layered, the 2023 Clinet wafts from the glass with aromas of dark berries, spices and licorice, framed by creamy new oak. Medium to full-bodied, deep and complete, with a rich chassis of powdery tannin underpinning its sweet core of fruit, it concludes with a broad, vanillin-inflected finish. As is routinely the case at this address, it's a successfully rendered Pomerol in a more modern style.

Jeb Dunnuck
(93-95+)/100 punten
The 2023 Château Clinet is flat-out gorgeous, and it's certainly going to be up near the top end of the pyramid in the vintage. Based on Merlot with a touch of Cabernet Sauvignon, it has a deep ruby/plum hue as well as ripe, darker red and black fruits, roasted herbs, graphite, chocolate, and spring flowers. These carry to a medium to full-bodied Pomerol with a round, seamless mouthfeel, present, ripe, polished tannins, and outstanding length. While it clearly plays in the lively, elegant style of the vintage, it packs plenty of muscle and depth.