Château Croix de Labrie 2023 Saint-Émilion Grand Cru Classé
• Sinds afgelopen jaargang geklasseerd als Saint-Emilion Grand Cru
• Kleinschalig château met 5,17 ha wijngaarden op toplocaties
• “Better than 2022?” - James Suckling (97-98 punten)
• OWC6: per 6 flessen verpakt in originele kisten
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasMerlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
- Land & RegioFrankrijk, Bordeaux, Saint-Emilion
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
“The opulent style works well here”- Antonio Galloni
Na de opulente en krachtige vorige jaargang heeft Croix de Labrie iets aan subtiliteit en elegantie gewonnen. James Suckling vroeg zich terecht af: “Better than 2022?”
Croix de Labrie is, zeker naar Bordeaux-standaarden, een klein domein met nét meer dan 5 hectare verdeeld over toplocaties in Saint-Émilion. Door de kleinschaligheid kunnen ze biodynamisch en bijzonder gedetailleerd werken. De wijngaarden worden minutieus bijgehouden en oogsten gebeurt in meerdere keren per rij. Axelle vertelde ons dat ze iedere vrije minuut die ze heeft, in de wijngaarden doorbrengt.
Door al dat werk is de Merlot-gedomineerde wijn (85% merlot, 10% cabernet sauvignon en 5% cabernet franc) tegelijk genuanceerd en met verleidelijk fruit en ravissante zuren, maar ook gespierd voor Saint-Émilion, geconcentreerd, aromatisch en energiek. Wat verder opvalt is een soort ziltige afdronk, die smeekt om een volgende slok. Al met al maakt de wijn een enorm energieke indruk en blijft fascineren.
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
En Primeur | Ja |
Land | Frankrijk |
Druivenras | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Regio | Bordeaux, Saint-Emilion |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2023 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Classificatie | AOC Saint Emilion Grand Cru |
Op dronk vanaf | 2027 |
Op dronk tot | 2046 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Art.nr. | E108049 |
Awards | |
James Suckling
(97-98)/100 punten
This is very unique and spicy, with white pepper, salt, iodine and oyster shell. Blackberry and black licorice, too. Medium to full body with great freshness, but it’s very structured with fine and chewy tannins, before finishing fresh and energetic. Crunchy. 3.41 pH and 14.2% alcohol. 85% merlot, 10% cabernet sauvignon and 5% cabernet franc. All biodynamically grown grapes. Better than 2022?
Jane Anson
94/100 punten
The overall structure shows estate signature, concentrated but skilful and it works, showing a ton of fragrant dark spices, cumin, rosemary, sage, blueberry and raspberry fruits, vertical left through the palate that only happens in the really successful wine. 80% in barrels, 70% new oak for ageing. Good silver.
Falstaff
94/100 punten
Donker robijn-granaatrood, ondoorzichtige kern, violette reflecties, delicate verheldering langs de rand. Fijne nuances van kostbaar hout, vanille, wat nougat, rijpe hartkersen en gekonfijte sinaasappelschil. Sappig, elegant, frisse zuurstructuur, delicaat vleugje zoethout, rijpe tannines, fijne zuurgraad, mineraalzoute afdronk, een elegante maaltijdbegeleider.
Jancis Robinson
16.5+/20 punten
Refined red-berry aromas. Smooth and silky on attack, delightful fruit, polished tannins and clean, persistent finish. Balanced and harmonious, the portents good.
Antonio Galloni (Vinous)
(91-93)/100 punten
The 2023 Croix de Labrie is a dense, potent wine. A rush of blackberry jam, spice, lavender, chocolate and plums race across the palate. Hints of new leather and dried flowers appear later. This full-throttle, dense Saint-Émilion is dialed up to the maximum. The opulent style works well here.
Neal Martin (Vinous)
(91-93)/100 punten
The 2023 Croix de Labrie has a refined and delineated bouquet of expressive black fruit laced with iris flower and violet. The palate is medium-bodied with a smooth, almost sensual opening. There is a slight savory touch here, but it’s elegant and refined on the finish. The 2023 is probably earlier-drinking than other vintages, but it’s nonetheless well-crafted and may well gain matière during barrel-maturation.