Château d’Armailhac 2023 Pauillac 5e Grand Cru Classé
• This is a very sexy, almost opulent d’Armailhac - Antonio Galloni
• Imponerende Pauillac uit de Rothschild-stal, met wijngaarden langs Mouton Rothschild
• “A wine that also continues the new story of Armailhac” - Jane Anson
• OWC6: per 6 flessen verpakt in originele kisten
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasMerlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
- Land & RegioFrankrijk, Bordeaux, Pauillac
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
“This is a very sexy, almost opulent d’Armailhac” - Antonio Galloni
De ligging en geschiedenis van d’Armailhac is voorbeeldig. Ampelografen - wijnstokwetenschappers - fluisteren dat de éérste voorplanting van cabernet sauvignon en merlot op de linkeroever geschiedde op het terrein van d’Armailhac. Of dat echt waar is, is onzeker, maar het is duidelijk dat de druiven floreren op het specifieke terroir van d’Armailhac. Het bestaat uit overwegend grind, maar bevat nét wat meer zand, waardoor de wijn minder ‘gespierd’ is dan buurman Mouton Rothschild.
Met die buurman deelt het overigens meer dan alleen terroir. In 1933 werd Château d’Armailhac, toen nog Mouton d’Armailhacq geheten, gekocht door baron Philippe de Rothschild. Hij doopte het na de overname om tot Mouton Baron Philippe. Het château valt nu nog steeds onder de paraplu van Mouton Rothschild, maar draagt sinds oogstjaar 1989 de huidige naam.
Bordeauxspecialist Jane Anson gaf de wijn 94 punten en schreef in 2020 al in haar toonaangevende boek Inside Bordeaux: ‘This is clearly a wine to watch right now’. Dat geldt des te meer sinds directeur Lucie Lauilhé een jaar later aantrad: gerenoveerde kelders, nieuw wijngaardbeleid en dit jaar bevat de blend het grootste aandeel cabernet sauvignon ooit (70%). De wijn is daardoor expressief, met een stevige kern en een duidelijk cassis-aroma, met menthol en drop op de achtergrond. De kruidige houttoets (50% nieuw hout) treedt op de voorgrond door de geur van sigaarblad en kruiden. D’Armailhac 2023 is uitgesproken hartig, verleidelijk van aard en typisch Pauillac.
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
En Primeur | Ja |
Land | Frankrijk |
Druivenras | Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot |
Regio | Bordeaux, Pauillac |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2023 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Classificatie | AOC Pauillac |
Op dronk vanaf | 2028 |
Op dronk tot | 2051 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Art.nr. | E108021 |
Awards | |
Jane Anson Inside Bordeaux
94/100 punten
High Cabernet, as is the story of the vintage on the Left Bank. A wine that also continues the new story of Armailhac following serious investment in vineyards and cellar, and technical director Lucie Lauilhé. Bright and vivid from the first moment, layered cassis, crushed mint, liqourice root, crushed rocks, an excellently precise, structured and textured Armailhac. Love it. Harvest September 7 to 30. 80ha in production, 50% new oak barrels for ageing.
William Kelley, Robert Parker’s Wine Advocate
(92-93)/100 punten
The 2023 d'Armailhac is an attractive effort, bursting with aromas of cherries, raspberries, licorice and cigar wrapper. Medium to full-bodied, fleshy and succulent, with a pretty core of fruit, sweet powdery tannins and lively acids, it's a blend of 70% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 13% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot—which is a rather high percentage of Cabernet Sauvignon for this address.
Lisa Perrotti-Brown, The Wine Independent
(93-95)/100 punten
Deep garnet-purple in color, the 2023 d'Armailhac sings of black raspberries, wild strawberries, and tilled soil with hints of dried herbs and wet slate. The medium-bodied palate is lively and elegantly styled, with plush tannins supporting delicate red and black fruit layers, culminating in a well-sustained finish. Very impressive! The blend is 70% Cabernet Sauvignon (the highest ever percentage for d'Armailhac), 15% Merlot, 13% Cabernet Franc, and 2% Petit Verdot, with pH 3.75. The alcohol is 13.5%.
Falstaff
93/100 punten
Donker robijn-granaatrood, violette reflecties, delicate opheldering van de randen. Fijne veenbessen, zoete kersen, fijne kruidenkruiden, tabaknuances. Gemiddelde complexiteit, rood bessenfruit, fijne tannines, goede frisheid, mineraal en toegankelijk, een veelzijdige spijsbegeleider.
Neal Martin (Vinous)
(92-93)/100 punten
The 2023 d’Armalhac was picked from September 7 to 30 and aged in 50% new oak. It contains the highest percentage of Cabernet Sauvignon to date. Its tightly wound bouquet demands encouragement from the glass, perhaps just missing the panache that elevated the previous vintage. You could argue that this seems more ‘serious’. The palate is medium-bodied with grainy tannins and a firm backbone. It’s a little pepperier than previous vintages, closing with a streamlined finish. Give this two or three years in bottle.
Antonio Galloni (Vinous)
(90-92)/100 punten
The 2023 d’Armailhac is a plump, juicy wine that very much captures the generous side of the year. Succulent red plum, spice, new leather, rose petal and pomegranate are nicely amplified. Armailhac can have a slight edginess in its tannin profile, but today, that is not especially evident. This is a very sexy, almost opulent d’Armailhac, despite having the most Cabernet Sauvignon ever in the blend.