2016 | Frankrijk | Bordeaux, Margaux

Château du Tertre 2016 Margaux 5e Grand Cru Classé

  • Château du Tertre 2016 Margaux 5e Grand Cru Classé
  • Château du Tertre 2016 Margaux 5e Grand Cru Classé
  • Château du Tertre 2016 Margaux 5e Grand Cru Classé
Opslaan

Krachtige Château du Tertre van de jaargang 2016 met 94/100 Suckling punten gemaakt onder leiding van de Nederlander Alexander van Beek.
"An outstanding Margaux" (Jeb Dunnuck)

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
  • Land & Regio
    Frankrijk, Bordeaux, Margaux
58,50
/ prijs per fles
Niet op voorraad
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Proefnotitie
Specificaties
Awards

"Krachtige Château du Tertre van de jaargang 2016"

Château du Tertre is één van de oudste domeinen van de linkeroever. Naar alle waarschijnlijkheid was Du Tertre het eerste château dat zijn wijn op het domein bottelde. Nadat wijlen Eric Albada Jelgersma - die furore maakte in de supermarktwereld - in 1995 Château Giscours Margaux 3e Grand Cru Classé kocht, verwierf hij in 1997 ook zijn tweede Margaux bezitting: de 5e Grand Cru Classé Château du Tertre! Op dat moment was het château behoorlijk verwaarloosd. Samen met de Nederlander Alexander van Beek die aangesteld werd als als managing director, herstelde Albada Jelgersma het château (de gebouwen en installaties) in volle glorie. Ook startten zij in 1998 een omvangrijk, meerjarig project om de wijngaarden te herplanten. Daarbij werd de plantdichtheid vergroot van 6.300 naar 9.100 stokken/ha. Uiteraard koos men het juiste druivenras voor het juiste bodemtype waarbij cabernet sauvignon in aandeel steeg - maar het aandeel cabernet franc voor Margaux begrippen nog steeds relatief hoog is. Ieder nieuw aangeplant plot, werd door het team vanaf dag 1 volgens de principes van de biologische wijnbouw bewerkt. Een groot deel van de oogst van de jonge stokken van Du Tertre gaat in de tweede wijn (Les Hauts du Tertre) teneinde een grand vin van absolute topkwaliteit te kunnen leveren.

Eric Albada Jelgersma overleed helaas in 2018. Begin 2021 verkocht zijn familie Du Tertre aan de beroemde familie Helfrich die reeds vele andere bezittingen in Bordeaux en daarbuiten bezit.

Château du Tertre is gelegen in het dorp Arsac, even ten zuiden van Margaux, op het hoogste punt van Margaux. De wijngaarden met een totale oppervlakte van circa 50 ha (die omvang had het château ook bij de classificatie in 1855) zijn verdeeld over twee heuvels (tertres). Het grootste blok telt 30 ha wijngaarden die zich om het château-gebouw heen verspreiden. De bodemlaag bestaat hier uit fijne kiezels met een ondergrond van een mengsel van klei en kalk. Het tweede blok van 20 ha is slechts gescheiden van de eerste door een stroompje en ligt op het Bel-Air plateau waar de kiezelbodem meer zand bevat.


Het château is omgeven door een bos en kent een iets koeler microklimaat dan de rest van Margaux. In tijden van klimaatverandering heeft men daarmee een echte troef in handen. Mede door het relatief hoge aandeel cabernet franc, kenmerkt Du Tertre zich door een fraaie fraîcheur.

Zie de uitgebreide proefnotities van de bekende wijncritici onder de tab Awards
WijnsoortRode Wijn
LandFrankrijk
DruivenrasCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot
RegioBordeaux, Margaux
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2016
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte13 %
ClassificatieAOC Margaux
Op dronk vanaf2021
Op dronk tot2035
AllergenenSulfieten
AfsluitingNatuurkurk
Art.nr.1994616
Awards
  • Château du Tertre 2016 Margaux 5e Grand Cru Classé
  • Château du Tertre 2016 Margaux 5e Grand Cru Classé
  • Château du Tertre 2016 Margaux 5e Grand Cru Classé

Robert Parker's Wine Advocate
90/100 punten

Medium to deep garnet-purple colored, the 2016 du Tertre features cassis, red plums and spice box on the nose with herbs and earth nuances. The palate is medium-bodied, lean and soft with an earthy finish.

Decanter
92/100 punten

Powerful, intense and concentrated, those tannins are big in quantity and quality. This is a sombre, intellectual wine in the way that many 2016s are. It has a good texture of silky black fruits through the palate, suggesting this will age well, while a white pepper crescendo gives a spicy kick on the finish. 5% Petit Verdot completes the blend, with the wine aged in 50% new oak. Drinking Window 2024 - 2040

Neal Martin | Vinous
91/100 punten

The 2016 du Tertre has a refined bouquet of black fruit infused with loamy, sous-bois scents, gradually evolving more intensity with aeration. The medium-bodied palate is well-defined, with lithe tannins, a fine bead of acidity and a detailed, quite precise finish. This just requires a couple more years in bottle. Tasted blind at the Southwold tasting.