2019 | Frankrijk | Bordeaux, Margaux

Château du Tertre 2019 Margaux 5e Grand Cru Classé

  • Château du Tertre 2019 Margaux 5e Grand Cru Classé
  • Château du Tertre 2019 Margaux 5e Grand Cru Classé
  • Château du Tertre 2019 Margaux 5e Grand Cru Classé
Opslaan

Een van de laatste jaargangen van Château du Tertre gemaakt onder leiding van de Nederlander Alexander van Beek. Beloond met 94/100 Suckling punten.

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
  • Land & Regio
    Frankrijk, Bordeaux, Margaux
45,00
/ prijs per fles
Niet op voorraad
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

"Een van de laatste jaargangen van Château du Tertre gemaakt onder leiding van de Nederlander Alexander van Beek"

Château du Tertre is één van de oudste domeinen van de linkeroever. Naar alle waarschijnlijkheid was Du Tertre het eerste château dat zijn wijn op het domein bottelde. Nadat wijlen Eric Albada Jelgersma - die furore maakte in de supermarktwereld - in 1995 Château Giscours Margaux 3e Grand Cru Classé kocht, verwierf hij in 1997 ook zijn tweede Margaux bezitting: de 5e Grand Cru Classé Château du Tertre! Op dat moment was het château behoorlijk verwaarloosd. Samen met de Nederlander Alexander van Beek die aangesteld werd als als managing director, herstelde Albada Jelgersma het château (de gebouwen en installaties) in volle glorie. Ook startten zij in 1998 een omvangrijk, meerjarig project om de wijngaarden te herplanten. Daarbij werd de plantdichtheid vergroot van 6.300 naar 9.100 stokken/ha. Uiteraard koos men het juiste druivenras voor het juiste bodemtype waarbij cabernet sauvignon in aandeel steeg - maar het aandeel cabernet franc voor Margaux begrippen nog steeds relatief hoog is. Ieder nieuw aangeplant plot, werd door het team vanaf dag 1 volgens de principes van de biologische wijnbouw bewerkt. Een groot deel van de oogst van de jonge stokken van Du Tertre gaat in de tweede wijn (Les Hauts du Tertre) teneinde een grand vin van absolute topkwaliteit te kunnen leveren. Eric Albada Jelgersma overleed helaas in 2018. Begin 2021 verkocht zijn familie Du Tertre aan de beroemde familie Helfrich die reeds vele andere bezittingen in Bordeaux en daarbuiten bezit. Château du Tertre is gelegen in het dorp Arsac, even ten zuiden van Margaux, op het hoogste punt van Margaux. De wijngaarden met een totale oppervlakte van circa 50 ha (die omvang had het château ook bij de classificatie in 1855) zijn verdeeld over twee heuvels (tertres). Het grootste blok telt 30 ha wijngaarden die zich om het château-gebouw heen verspreiden. De bodemlaag bestaat hier uit fijne kiezels met een ondergrond van een mengsel van klei en kalk. Het tweede blok van 20 ha is slechts gescheiden van de eerste door een stroompje en ligt op het Bel-Air plateau waar de kiezelbodem meer zand bevat. Het château is omgeven door een bos en kent een iets koeler microklimaat dan de rest van Margaux. In tijden van klimaatverandering heeft men daarmee een echte troef in handen. Mede door het relatief hoge aandeel cabernet franc, kenmerkt Du Tertre zich door een fraaie fraîcheur. Zie de uitgebreide proefnotities van de bekende wijncritici onder de tab Awards
WijnsoortRode Wijn
LandFrankrijk
DruivenrasCabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
RegioBordeaux, Margaux
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2019
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14 %
ClassificatieAOC Médoc
Op dronk vanaf2025
Op dronk tot2050
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.1994619
Awards
  • Château du Tertre 2019 Margaux 5e Grand Cru Classé
  • Château du Tertre 2019 Margaux 5e Grand Cru Classé
  • Château du Tertre 2019 Margaux 5e Grand Cru Classé

James Suckling
94/100 punten
Beautiful purity of fruit here with currant and berry aromas, as well as fresh roses and other flowers. Citrus peel as well. Full-bodied with creamy and lightly velvety tannins that are long and beautiful. Hints of citrus to the lovely fruit. Textured and polished. A blend of 54% cabernet sauvignon, 27% merlot, 13% cabernet franc and 6% petit verdot. Try after 2024.

Robert Parker’s Wine Advocate
93/100 punten
The 2019 du Tertre opens in the glass with aromas of sweet cassis and plums mingled with undergrowth, cedarwood, violets and subtle hints of cigar wrapper. Medium-bodied, bright and integrated, with a nicely concentrated core of fruit, lively acids and fine, powdery tannins that assert themselves on the finish, it delivers a certain generosity of fruit in a fine-boned package. Even if this numbers among the more powerful du Tertre vintages of recent years, it remains a wine defined by elegance more than impact.

Decanter
94/100 punten
A serious, rich and dark nose filled with tobacco and black chocolate. Great clarity and punch on the palate though, a real lively kick from start to finish with a deep core on the mid palate. This has structure and good density, feels more heady and seductive, the fruit with a soft sweetness and floral touch and then a menthol-liquorice finish but super clean with such minerality. A great feeling at the end. Elegant and expressive. You could drink now but this has some chewy aspects still so needs a little more time to soften. Lovely. 6% Petit Verdot completes the blend.

Jeb Dunnuck
(92-94)+/100 punten
The Grand Vin 2019 Château Du Tertre checks in as 54% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 13% Cabernet Franc, and the rest Petit Verdot. This beautiful Margaux offers awesome notes of black raspberries, crushed flowers, sandalwood, spice, and a touch of bouquet garni. With medium to full-bodied richness, polished tannins, and a great finish, it´s certainly the finest wine I've tasted from this domaine. It´s going to evolve nicely over the coming two decades.