Château Haut-Bergey 2023 Pessac-Léognan
• Verrassing in Pessac-Léognan: uitbreiding van ons portfolio
• "Haut-Bergey is one of the major sleepers of 2023" - Antonio Galloni (Vinous), 93-95 punten
• Biologisch en biodynamisch gecertificeerd• Uitgesproken finesse voor slechts € 23,95!
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasMerlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
- Land & RegioFrankrijk, Bordeaux, Pessac- Léognan
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
“One of the major sleepers of 2023” - Antonio Galloni (Vinous)
Het château heeft een geschiedenis vanaf de 15de eeuw, maar verkeerde niet altijd in deze sprankelende staat. Na de aankoop door een Bordelais parlementslid begin 18de eeuw floreerde het château. Het domein groeide naar 100 hectare in omvang, maar het succes was van korte duur en de wijngaarden raakten later zelfs in onbruik. Sinds 1991 is het château in handen van Sylviane Garcin-Cathiard. Haar broer Daniel is de eigenaar van Château Smith Haut Lafitte en samen hebben ze het wijnvak niet van vreemden: hun grootvader had een gerenommeerde négociant in Bordeaux. In 2015 stelde Sylviane Garcin haar andere broer, Paul Garcin, aan als leidinggevende en dat is het kantelpunt geweest voor Haut-Bergey. Sinds datzelfde jaar wordt er al biologisch en sinds 2016 biodynamisch gewerkt in de 40 hectare wijngaarden. Die moderne aanpak wordt met subtiele klasse weerspiegeld in het glas. Galloni noemde Haut-Bergey “one of the major sleepers of 2023”.
Haut-Bergey rijpt de wijnen niet op nieuwe eikenhouten vaten, maar op oudere foudres, cement, tanks en zelfs amforen. Deze manieren van rijpen is een eigentijdse aanpak, die zorgt voor een levendig, puur en gelaagd glas wijn. Omdat er daarnaast meer cabernet sauvignon (53%) in de blend zit (naast ‘usual suspects’ cabernet franc, merlot en petit verdot) heeft de wijn een waanzinnig fijne, poederige tannine-structuur en aromatische complexiteit. Er is kruidigheid, er is gelaagdheid en er is aardse complexiteit, maar zonder het fruit te overvleugelen. Denk aan rozen, menthol en natte steen, maar wat écht spreekt is het fruit; bessen, rijpe kersen en cassis, sappig en fris. Dat is ook wat direct opvalt. Het trekt je het glas in en laat niet meer los. Laag voor laag ontvouwt de wijn zich daarna. Haut-Bergey laat zien wat er in 2023 mogelijk is in Pessac-Léognan.
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
En Primeur | Ja |
Land | Frankrijk |
Druivenras | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Regio | Bordeaux, Pessac- Léognan |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2023 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 13.5 % |
Classificatie | AOC Pessac Léognan |
Op dronk vanaf | 2026 |
Op dronk tot | 2043 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Art.nr. | E108232 |
Awards | |
Antonio Galloni (Vinous)
(92-94)/100 punten
The 2023 Haut-Bergey is bold and dynamic from the very first taste. Strong floral and savory accents lend a distinctive flair to this super-expressive Pessac-Léognan. The strong presence of Cabernet Franc comes through loud and clear. There's terrific purity to the fruit and fine balance to wrap it all together. Rose petal, sage, mint and crushed red berry fruit linger. It's one of the most intriguing wines of the year. Aging is in amphora, foudre, cement egg and tank. Haut-Bergey is one of the major sleepers of 2023. Tasted three times.
James Suckling
(92-93)/100 punten
This is a juicy and savory red with ripe blue-fruit and violet aromas. It’s medium-bodied with supple tannins. Good concentration of fruit. Fine finish.
William Kelley (Robert Parker’s Wine Advocate)
(92-93)/100 punten
Matured without using barrels, the 2023 Haut Bergey instead utilized stainless steel tanks, egg-shaped concrete containers, TAVA amphorae and foudres of 30 hectoliters. It reveals a perfumed, delicate bouquet of cassis, blueberries, mulberries, flowers and menthol. Medium to full-bodied, fleshy and lively, it’s perfectly balanced with a juicy texture that finishes long and mouthwatering. The increased proportion of Cabernet Sauvignon, necessitated by mildew on the Merlot, imparts a delicate and tense mid-palate characterized by powdery tannins. This blend, consisting of 53% Cabernet Sauvignon, 27% Cabernet Franc, 12% Merlot and 8% Petit Verdot, is a singularly well-executed wine at this address.
The Wine Cellar Insider
(90-92)/100 punten
Using less oak for the aging, the wine shows more elegance, with additional purity in its character. The wine is soft, fruity, ripe, and elegant, with a smoky edge to the cherries in the finish. Drink from 2026-2040.