Prachtige karakter-rosé van La Tour de By. De perfecte wijn voor het voorjaar!

Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Streek Médoc
Wijnmaker Château La Tour de By
Oogstjaar 2019
€ 9,50 € 11,25 per fles

Wijndetails

Wijnsoort Rose
Druiven Cabernet Sauvignon
Op dronk van 2020 tot 2023
Flesinhoud 0.75 Liter
Alcoholpercentage 13,5 %
Flessluiting Natuurkurk
Verpakking 6 per doos

Wijn en spijs

Deze wijn past o.a. bij barbecue, crudités, gevogelte, maaltijdsalades, pasta met vis, pizza en varkensvlees.

Château La Tour de By

Eén van de meest betrouwbare en beste Châteaux uit de Médoc. Jaar in jaar uit zeer constant van kwaliteit en betaalbaar.

Meer over deze wijnmaker

Proefnotitie

Château La Tour de By 2019 rosé is voortreffelijk. Niet alleen vanwege de veelbelovende jaargang -ook voor rood trouwens-, maar het is ook een ‘Provence meets Bordeaux’ rosé. Met het zachte van een Provence rosé en de structuur van 100 procent Cabernet Sauvignon van 40 à 50 jaar oude stokken van de kiezelrijke bodems van La Tour de By. Zoals u dat inmiddels gewend bent van het team van La Tour de By zijn kosten noch moeite gespaard om topkwaliteit af te leveren. Zo werd deze rosé gemaakt volgens de bewerkelijke maar verfijnde saignée methode die zorgt voor extra concentratie in de most. De wijnbereiding vond plaats onder het toeziend oog van oenoloog-consultant Antoine Médeville.

Het resultaat is een karakter-rosé met een verleidelijke geurexpressie van bosaardbei, framboos en cerise. Zuiver en verfrissend met een fijne structuur en opwekkende finale. Verrukkelijk om zo te drinken, multi-inzetbaar aan tafel en de perfecte wijn voor het voorjaar!

Château La Tour de By 2019 Rosé Bordeaux

Beoordelingen

Hubrecht Duijker

Maandvondst mei 2020
Behalve klassieke, mooie, zo niet meesterlijke Médocs maakt het naar een voormalige vuurtoren genoemde Château La Tour de By nu al enkele jaren een droge rosé. Van alléén de zo kenmerkende Médoc druif cabernet sauvignon. De jaargang 2019 is wederom een geslaagde. Blekig zacht oranje van kleur, tamelijk stevig van structuur en op aangename, frisse wijze smakend naar licht gekruid, sappig drupsfruit van zowel bessen als rode vruchtjes. Deze inviterende Bordeaux is verkrijgbaar bij Colaris.

Gert Crum

Drie dagen drie keer bordeaux - niet toevallig alle drie van Léon Colaris te Weert.

Dag 1: De oudste aanbieding van Château La Tour de By van Léon Colaris die ik in mijn archief kon vinden is van november 1982. Ik bezocht het château voor het eerst in de zomer van 1981 en was toen al zeer gecharmeerd van de sympathieke eigenaar, de ontvangst en de mooie wijnen die ik er kreeg te proeven. Dus ging ik in op de aanbieding van Colaris en kocht een kist van die sublieme jaargang 1982. Sindsdien kocht ik nog heel vaak deze excellente rode médoc uit Bégadan. Echt een van mijn jaarlijkse favorieten als het om Bordeaux gaat. Hij bezit een uitstekende relatie tussen prijs en kwaliteit en qua karakter komt hij in de buurt van een pauillac. Het laatste heeft ook te maken met het feit dat de wijngaard op een mooie kiezelcroupe, noem het een kiezelduin, ligt. Met - een niet onbelangrijk detail - uitzicht op de Gironde (er staat niet toevallig een in 1825 gebouwde, voormalige vuurtoren temidden van de wijnranken).

Het wijngoed werd in 1965 gekocht door drie bevriende pieds noirs, teruggekeerd uit Tunesië. In die tijd was pied noir nog een scheldwoord voor teruggekeerde Fransen uit de voormalige koloniën. Nadien werd pied noir een geuzennaam. Van de drie werd Marc Pagès de beheerder. Hij ging ook met z'n familie op het château wonen. Deze uitermate aardige en deskundige man heeft een gigantische klus geklaard in moeilijke decennia om het bezit vervolgens in 2005 over te dragen aan zijn kleinzoon, Frédéric Le Clerc.

In 2007 overleed Marc Pagès - hij was inmiddels in de tachtig. Na uitbreiding van het wijngaardoppervlak in 2011 telt La Tour de By nu 109 ha in productie. De wijngaard is beplant met 65% cabernet sauvignon, 30% merlot en 5% petit verdot.

Maar bekijk de foto, het gaat hier dit keer niet om de klassieke, rode Château La Tour de By. Nee, er wordt ook een rosé geproduceerd. Van 100% cabernet sauvignon. Ik heb de kersverse 2019 geproefd en het is een echte aanrader. Als we rosé drinken is het natuurlijk vaak een uit de Provence. Maar dit is ook goed zeg! Hij is wat voller dan zo'n Provence-rosé, niettemin heerlijk elegant en vitaal met een sappige smaak, opwekkende zuren, een niet te lichte structuur en een grote zuiverheid. Daarom niet alleen geschikt voor in het zonnetje, maar ook excellent te combineren met bijvoorbeeld kip, kalfsvlees, varkensvlees en bepaalde visgerechten. Verrassend goed én verrassend geprijsd.

Ook interessant

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste wijnnieuws en aanbiedingen door u vrijblijvend in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473