2023 | Frankrijk | Bordeaux, Saint-Julien

Château Léoville Poyferré 2023 Saint-Julien 2e Grand Cru Classé

  • Château Léoville Poyferré 2023 Saint-Julien 2e Grand Cru Classé
  • Château Léoville Poyferré 2023 Saint-Julien 2e Grand Cru Classé
  • Château Léoville Poyferré 2023 Saint-Julien 2e Grand Cru Classé
en-primeur
Opslaan

•  “truly a wine for Bordeaux lovers to seek out” - Jane Anson (Inside Bordeaux) 98/100 punten
 •  Een derde in prijs gezakt, kwaliteit uitzonderlijk hoog
•  Hét toonbeeld van kracht en elegantie van Saint-Julien
•  2023 heeft een moderne imprint van cabernet sauvignon
•  OWC6: per 6 flessen verpakt in originele kisten

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
  • Land & Regio
    Frankrijk, Bordeaux, Saint-Julien
79,95
/ prijs per fles
Opslaan
En Primeur: wijn nu reserveren, pas later beschikbaar
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

“truly a wine for Bordeaux lovers to seek out” - Jane Anson (Inside Bordeaux)

Château Léoville-Poyferré is gelegen tegenover ‘Super Second’ Léoville Las Cases en wordt deze jaargang ook hetzelfde gewaardeerd door wijncritici. Bij Vinous (95-97 punten) wordt gesproken over Leoville-Poyferré 2023 als “positively stellar”, “quite the stunner” en “a contender for the best Saint-Julien in show”. Jane Anson doet daar met 98 punten nog een schepje bovenop en spreekt van “Brilliant Poyferré”. Ondanks die waanzinnige kwaliteit, is de prijs van deze jaargang maar liefst een derde gezakt.

Hoe het chateau daar heeft kunnen komen, is duidelijk. Sinds 1920 is het in handen van de familie Cuvelier en dat is essentieel geweest voor de kwaliteit. Didier Cuvelier nam de leiding in 1979: hij bracht de wereldberoemde wijnprofessor Emile Peynaud en later adviseur Michel Rolland aan boord en moderniseerde de vinificatie-faciliteiten. Belangrijker nog: hij liet rigoureus circa 20 hectare aan wijngaarden rooien en braakliggende grond herplanten. Het aandeel cabernet sauvignon groeide aanzienlijk en in deze cabernet-gunstige jaargang betaalt die keuze zich dubbel en dwars uit.

De wijn kan goed langs een meetlat gelegd worden met andere succesvolle wijnen van Saint-Julien, zoals Langoa Barton, Léoville Barton en Léoville Las Cases. William Kelley (Robert Parker’s Wine Advocate) schrijft over Poyferré als “the most "modern"-styled of the three Léovilles”. Deels ligt dat aan het aandeel cabernet, deels aan het iets verlaagde percentage nieuw hout, waardoor de kenmerken van de druif meer op de voorgrond treden.

The Wine Cellar Inside schrijft over de wijn als “interestingly light on its feet, yet it is no featherweight wine”. Het slaat de spijker op zijn kop: deze vintage viel ons de genereuze, aangenaam drogende structuur van cabernet sauvignon op en is de wijn tegelijk lichter en fijnzinniger dan in recente jaren.

Wat deze wijn zo uitzonderlijk goed maakt, is dat het ondanks die modernere toets de eigen kern heeft behouden: rook, koffie, potlood, leer, munt, rijp en sappig zwart fruit en de extreem fijne tannineuze structuur om de wijn iets van gewicht te geven. Er is geen beter toonbeeld van kracht en elegantie van Saint-Julien in deze jaargang.
WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandFrankrijk
DruivenrasMerlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
RegioBordeaux, Saint-Julien
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2023
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14 %
ClassificatieAOC Saint Julien
Op dronk vanaf2030
Op dronk tot2063
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.E108108
Awards
  • Château Léoville Poyferré 2023 Saint-Julien 2e Grand Cru Classé
  • Château Léoville Poyferré 2023 Saint-Julien 2e Grand Cru Classé
  • Château Léoville Poyferré 2023 Saint-Julien 2e Grand Cru Classé

Jane Anson 
98/100 punten 
Brilliant Poyferré, deep ruby colour, setting the scene for ink, campfire, espresso, mint, cassis and damson. Concentrated but with a delicious balance, this feels effortless and is truly a wine for Bordeaux lovers to seek out. Harvest September 14 to October 5. 80% new oak, 52hl/h yields, biggest since 2004, with more 1st wine than usual because the old Cabernet Sauvignon plots gave quality and quantity (after three low quantity years). Alix Combes new vineyard manager, replacing long time manager Bruno Clenet.

Antonio Galloni (Vinous)
(95-97)/100 punten
The 2023 Léoville-Poyferré is positively stellar. Medium in body, vibrant and beautifully persistent, the 2023 is all class. It also signals a shift away from the richer (but equally successful) style favored here in the recent past, not moving toward an approach that favors more vibrancy. Dark red-toned fruit, blood orange, spice, mocha and cedar infuse the 2023 will notable freshness and verve. The new Léoville-Poyferré is quite the stunner.

Neal Martin (Vinous)
(95-97)/100 punten
The 2023 Léoville-Poyferré was picked from September 14 until October 5 at 52.78hL/ha and aged in slightly less new oak than usual, simply because of the large volume. In fact, some of the lots commenced their malolactic fermentation in vat rather than barrel. This has an intense bouquet with black cherries and iodine, becoming more floral with aeration. The palate opens with a medium body and plant tannins, fleshy and ripe, dovetailing into a dense and multi-tiered mid-palate. Typical Poyferré in style, blonde orange and light graphite notes are embroidered into the ripe black fruit, and there is noticeable glycerol on the finish. It is perhaps the most opulent of the three Léovilles, and yet it arrives with a modest 13.1% alcohol. This is a contender for the best Saint-Julien in show. 

Jeb Dunnuck
(95-97)/100 punten
As to the Grand Vin 2023 Château Léoville Poyferré, it's similarly purple-hued and has a perfumed, upfront profile in its red and black fruits as well as notes of graphite, spicy wood, and spring flowers. It's quintessential Saint-Julien on the palate with its supple, elegant profile, and it’s medium to full-bodied, with a deep, layered mid-palate, gorgeous tannins, and a great finish. It's a stunning 2023 with depth, richness, and length. The blend is 62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Cabernet Sauvignon, and 2% Petit Verdot.

The Wine Cellar Inside 
(95-97)/100 punten 
Flowers, cherry pipe tobacco, herbs, currants, black raspberries, licorice, and smoke open the perfume. On the palate, the wine is silky, vibrant, rich, and refined. There is freshness, with ample fruit, which allows you to focus on the finish which is all about the sweet, clean, and pure red fruits with their lift, and energy. This is interestingly light on its feet, yet it is no featherweight wine. Holding its own, this is quite fresh, almost vivacious on the palate. and in the red berry finish. The oak already feels well integrated into the wine. The wine blends 62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Cabernet Franc, and 2% Petit Verdot. 13% ABV, Drink from 2028-2055.

James Suckling
(95-96)/100 punten
This is already very pretty and polished with plenty of currant and plum character. Medium- to full-bodied with creamy, round tannins and a juicy finish. Caressing. Very refined.

William Kelley (Robert Parker’s Wine Advocate)
(93-95)/100 punten
Aromas of cassis, plums, pencil shavings and toasty new oak introduce the 2023 Léoville Poyferré, a medium to full-bodied, rich and chunky wine with a deep core of succulent fruit framed by sweet, generously extracted tannins. It's a blend of 62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot that saw some saignée and osmosis for additional concentration. As usual, it's the creamiest, most "modern"-styled of the three Léovilles. Harvest began on September 14 and concluded on October 5, with fermentations a little cooler than usual, perhaps an intimation of a stylistic evolution in progress.

Lisa Perrotti-Brown (The Wine Independent)
(93-95+)/100 punten
The 2023 Leoville Poyferre is deep garnet-purple in color. Notes of cedar chest and cracked black pepper open out to a core of juicy plums and fresh blackcurrants followed by hints of Provence herbs, lavender, and mossy tree bark. The medium-bodied palate delivers compelling tension with a firm, fine-grained texture and pure black berry flavors, finishing on a floral note. The blend is 62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Cabernet Franc, and 2% Petit Verdot, with pH 3.68 and TPI 76.

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?