2023 | Frankrijk | Bordeaux, Pessac- Léognan

Château Les Carmes Haut-Brion 2023 Pessac-Léognan

  • Château Les Carmes Haut-Brion 2023 Pessac-Léognan
  • Château Les Carmes Haut-Brion 2023 Pessac-Léognan
  • Château Les Carmes Haut-Brion 2023 Pessac-Léognan
en-primeur
Opslaan

•   De perfecte mogelijkheid om een legendarische Bordeaux-parel voor een super gunstige En-Primeur prijs te bemachtigen
•   De scores van de critici naderen perfectie
•   Unieke Bordeaux door whole bunch pressing (60%) en passive infusion

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
  • Land & Regio
    Frankrijk, Bordeaux, Pessac- Léognan
108,00
/ prijs per fles
Niet op voorraad
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

“This is a fantastic wine and very, very exciting”

Château Les Carmes Haut-Brion is werkelijk waar een plaatje (zie de foto's van onze reis onderaan deze mail). Het is uniek te noemen dat het château daadwerkelijk als één van de enige in een soort van enclave in de stad Bordeaux ligt, volledig omringd door muren. De warmte die de stad Bordeaux uitstraalt zorgt voor een uniek microklimaat met perfect rijpe druiven als resultaat - een bijzonder effect dat het begrip terroir weer iets breder maakt. Wij werden ontvangen door directeur Guillaume Pouthier. Het is geen geheim dat Guillaume een ware revolutie in Bordeaux teweeg heeft gebracht. Zijn persoonlijke stijl -en die van zijn wijn- is bijzonder, uniek en innemend. Elke producent ter wereld kijkt over zijn schouder mee. Hij maakt al sinds 2013 gebruik van 'whole bunch pressing', wat betekent dat een deel van de druiven (in deze vintage 2023 maar liefst 60%) niet wordt ontsteeld bij het persen. Daarnaast past hij ook 'passive infusion' toe. Waarbij de hoed tijdens de vergisting volledig wordt ondergedompeld, maar zonder overpompen of andere invasieve methoden. De toasting van de vaten is 'moyen' (gemiddeld), maar er wordt veel nieuw hout gebruikt die het fruit écht perfect weet te ondersteunen. We proefden Les Carmes in de nieuwe cuverie, tussen grote betonnen tanks die vrolijk en kunstig beschilderd waren. De wijn is floraal, pittig, puur en lineair. Het is een cabernet franc gedreven wijn (50%) die fenolisch echt perfect rijp is. Rokerig in de neus, met veel aroma's van grafiet, bramen, menthol en laurier. Op het pallet onweerstaanbaar met pruimen, kersen, bramen, prachtige zuren en verfijnde tannines. De critici zijn laaiend enthousiast en hun gegeven scores naderen perfectie. Dat is voor ons niet anders...
Blend50% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon, 20% merlot
WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandFrankrijk
DruivenrasCabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
RegioBordeaux, Pessac- Léognan
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2023
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14 %
ClassificatieAOC Pessac Léognan
Op dronk vanaf2028
Op dronk tot2060
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.E108073
Awards
  • Château Les Carmes Haut-Brion 2023 Pessac-Léognan
  • Château Les Carmes Haut-Brion 2023 Pessac-Léognan
  • Château Les Carmes Haut-Brion 2023 Pessac-Léognan

James Suckling
(98-99)/100 punten
This is a fantastic wine and very, very exciting, with purity and brightness to the floral, spicy and blackberry notes. It’s full and deep with agility and weightless. You feel the greatness in this. The winemaker says this is more concentrated and structured than the 2022. Lightly salty. 60% whole-berry fermentation. 50% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon and 20% merlot. From organically grown grapes.

Willliam Kelley, Robert Parker's Wine Advocate
(97-99)/100 punten
Guillaume Pouthier and his team have once again crafted one of Bordeaux's most unique and characterful wines. Revealing aromas of mulberries and raspberries mingled with notions of vine smoke, orange zest, rose petals and spices, the 2023 Les Carmes Haut-Brion is medium to full-bodied, fleshy and concentrated, with a powerful, vibrant and complete mid-palate, concluding with a long, ethereal and mouthwateringly saline finish. Sensual, suave and seamless, its beautifully refined tannins are, analytically, more abundant than even those of the 2022 vintage, yet they are so brilliantly integrated as to be near-imperceptible. This blend of 50% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon and 20% Merlot is crafted for longevity, though its refined structure will make it surprisingly approachable at an early age. It's maturing 70% in new oak barrels, 20% in 18-hectoliter foudres and 10% in amphorae. A creditable yield of 50 hectoliters per hectare represents a decided agronomic success in what was a challenging growing season.

Decanter
97/100 punten
Extremely floral nose; peony, iris, rose, expressive and aromatic with black fruits too, liquorice, dark fruit, cedar, some black chocolate and coffee bitterness on the nose too. Smooth and supple, nicely weighted in the mouth, forward, grippy and bright with a soft chew - really quite polished and pristine. Seamlessly integrated with the acidity balancing the tannins and the ripe fruit with some mineral wet stone undercurrents and slight bitter liquorice and grapefruit skin on the finish. It’s a little serious, but certainly polished with a soft chew of strawberry and raspberry and stoney-edged tannins giving excellent terroir signature. Ripe, fresh, clean, fragrant, sleek and streamlined. It has a lovely style and lots of finesse from winemaker Guillaume Pouthier. Harvest 11-25 September, 60% whole bunch fermentation taking the alcohol down from 14.3% at picking to 13.5%. 3.62pH.