Château Rocheyron 2023 Saint-Émilion Grand Cru Classé
• “muscular yet elegant” - James Suckling, 97-98 punten
• Hors categorie Saint-Émilion van Peter Sisseck, wijn-icoon in Spanje
• Intrigerende terroirwijn met meerdere gezichten
• Dezelfde score als Angélus en Figeac, kost een kwart minder
• OWC6: Per 6 flessen verpakt in originele kisten
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasMerlot, Cabernet Franc
- Land & RegioFrankrijk, Bordeaux, Saint-Emilion
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
“Another beautiful wine from Sisseck and his team”
De wijn - 80% merlot en 20% cabernet franc - wedijvert in kwaliteit met appellatie-grootheden als Angélus en Figeac, maar kost in verhouding grofweg een kwart van de prijs. Belangrijker nog is het karakter van de wijn. Een intrigerende wijn als Rocheyron heeft namelijk meerdere gezichten. Het heeft een licht en levendig bouquet van lelies en viooltjes, met licht rood fruit als bessen en kersen. Tegelijk heeft het een krachtige en compacte kern van donkere pruimen, potloodslijpsel, drop, koffie, rook en specerijen. Dat laatste heeft deels te maken met de rijping van de wijn. Voor een rokerig, zwoel-kruidig aroma wordt bijna een derde nieuw eikenhout gebruikt, maar de rest geschiedt op oudere vaten om de subtiliteit te bewaren.
Wat daarnaast opvalt is de structuur - een parameter voor uitzonderlijke wijn: geen goede wijn zonder fijne tannines. William Kelley (Robert Parker’s Wine Advocate, 93-95 punten) noemt de wijn “velvety and seamless”, “polished and complete”. James Suckling (97-98 punten) noemt het “muscular yet elegant”. De tannineuze structuur is duidelijk herkenbaar, maar zó poederig zacht, dat de wijn naadloos aanvoelt. De afdronk van een wijn zegt tenslotte ook veel over de kwaliteit. En die afdronk, schrijft Suckling, “goes on for minutes” .
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
En Primeur | Ja |
Land | Frankrijk |
Druivenras | Merlot, Cabernet Franc |
Regio | Bordeaux, Saint-Emilion |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2023 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 13,5 % |
Classificatie | AOC Saint Emilion |
Op dronk vanaf | 2030 |
Op dronk tot | 2046 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Art.nr. | E108246 |
Awards | |
James Suckling
(97-98)/100 punten
This is so muscular yet elegant, with super-intense tannins that make the finish leaner but so long. The character of blackberry and lead pencil is intense. Goes on for minutes. 80% merlot and 20% cabernet franc.
Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
(94-96)/100 punten
Red, and white flowers, black raspberries, licorice, espresso, black cherries, and crushed rocks pop in the perfume. On the palate, the wine manages to provide a wealth of ripe, sensuous, creamy black cherries, plums, spice, and dark chocolate with energy, length, and lift from the mid-palate, all the way through to the fruit, and chocolate finish. The wine blends 80% Merlot with 20% Cabernet Franc. Drink from 2028-2050
William Kelley, Robert Parker’s Wine Advocate
(93-95)/100 punten
Another beautiful wine from Sisseck and his team, the 2023 Rocheyron wafts from the glass with aromas of dark berries and plums mingled with notions of licorice and violets. Medium to full-bodied, velvety and seamless, it's polished and complete, with an enveloping core of fruit framed by supple, powdery tannins.
Jane Anson (Inside Bordeaux)
97/100 punten
Powerfully bright and rich berry fruit, a burst of concentration and a ton of bright fruit, oyster shell salinity and intense smoked spice. Limestone tannins are chalky but refined - once again owner Peter Sisseck shows what can be done on this type of soil. Harvest September 11 through to 20 for the Merlot, and October 3 for the Cabernet Franc. 3.45ph, 30% new oak, and the rest in neutral oak.
The Wine Cellar Inside
(94-96)/100 punten
Red, and white flowers, black raspberries, licorice, espresso, black cherries, and crushed rocks pop in the perfume. On the palate, the wine manages to provide a wealth of ripe, sensuous, creamy black cherries, plums, spice, and dark chocolate with energy, length, and lift from the mid-palate, all the way through to the fruit, and chocolate finish. The wine blends 80% Merlot with 20% Cabernet Franc. Drink from 2028-2050.
Jancis Robinson
17/20 punten
Elegant, floral, complex. Suave fruit and texture. Dense and fleshy on the mid palate, the tannins finely honed. Length on the finish accentuated but not overpowered by the limestone terroir. Classy wine with some ageing potential. Drink 2030 – 2045