Clos du Clocher 2023 Pomerol
• Wie ontbreekt in het rijtje: Petrus - Le Pin- Clinet? Clos du Clocher natuurlijk!
• Decanter: ”A great Clos du Clocher”
• James Suckling: “This has a real sense of provenance”
• OWC6: per 6 flessen in originele kisten
- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasMerlot, Cabernet Franc
- Land & RegioFrankrijk, Bordeaux, Pomerol
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
Decanter: ”A great Clos du Clocher.”
De wijngaarden van het clos bevatten de blauwe klei die zo typerend is voor de beste wijnen van Pomerol en zorgt voor een onderscheidende
smaak. Belangrijke nog, is het feit dat Clos du Clocher circa 30% cabernet franc in de blend gebruikt. Ter vergelijking: de gemiddelde Pomerolblend bevat maar 15% cabernet franc. Dat hogere aandeel cabernet franc in Clos du Clocher maakt een wereld van verschil. Cabernet franc heeft immers meer fruitintensiteit dan cabernet sauvignon en meer tannine dan merlot. Tel daarbij op dat de druiven afkomstig zijn van oude stokken en u begrijpt waarom deze wijn écht afwijkt van de archetype Pomerol. Clos du Clocher is vooral vleziger van textuur.
=> Clos du Clocher is een wijn die doet verrassen. Verrassen doet ook de prijs. In positieve zin dan welteverstaan. Want waar het om de prijs gaat, lijkt Clos du Clocher juist weer helemáál niet op zijn kostbare dorpsgenoten.
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
En Primeur | Ja |
Land | Frankrijk |
Druivenras | Cabernet Franc, Merlot |
Regio | Bordeaux, Pomerol |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2023 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Classificatie | AOC Pomerol |
Op dronk vanaf | 2028 |
Op dronk tot | 2045 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Art.nr. | E108048 |
Awards | |
Decanter
96/100 punten
Beautiful cool blueberry and purple floral scents on the nose - violets and roses but then changes to more red fruits after a few minutes. Extremely aromatic and open, expressive and forward. Quite ripe, this has that Pomerol opulence in terms of ripe fruit notes. Smooth and supple, bright and lively, so clean and pure. Tangy and vibrant, lots of really bright red fruits, cranberries and red cherries. Underlying power with a firm backbone that keeps the direction and sense of push from start to finish. Refined for sure, there’s no overt chew but this does have depth. There’s not the richness of 2023, but this has focus and a precise fruit profile with an enjoyable saline finish. Feels classy and sophisticated. Still has a lot of density though, the fruit is ripe, the tannins are supportive and the acidity is great ending long and cool. A great Clos du Clocher.
James Suckling
(95-96)/100 punten
This solid, structured Pomerol boasts a very tight and focused palate of fruit and chewy tannins, yet it remains polished and focused. This has a real sense of provenance.
Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
(95-96)/100 punten
Flowers, plums, blackberries, truffle, black cherries, dark chocolate, smoke, and espresso show readily in the nose, The palate is lush, supple, creamy, and vibrant, with silky tannins, length, and loads of ripe, black cherries, blue fruit, that are all accompanied by dark chocolate. Harvesting took place September 5 - October 4, making this one of the longest harvests in the history of the estate. The wine blends 70% Merlot with 30% Cabernet Franc. 13.9% ABV, 3.58 pH. Drink from 2028-2045.
Lisa Perrotti-Brown, The Wine Independent
(94-95)/100 punten
A blend of 70% Merlot and 30% Cabernet Franc, Clos du Clocher 2023 has a pH of 3.57. It was harvested in three passes, between the 5th of September and the 3rd of October. It has a deep garnet-purple color and after a couple of swirls the nose bursts with flamboyant scents of roses and violets, giving way to a core of wild blueberries and juicy plums, plus hints of underbrush and iron ore. The medium-bodied palate is densely laden with bright black and blue fruit layers, supported by firm, fine-grained tannins and beautifully knit freshness, finishing long and perfumed.