James Suckling: 96/100 punten This is extremely perfumed with rose petal and orange zest to the ripe-strawberry and cherry character. Full and intense palate with layers of fruit and firm, dusty tannins. Chewy at the finish, but there’s plenty of fruit. Try after 2025.
Granaatrode Barolo, met een breed en complex boeket, intense geuren van rozen, laurier, jeneverbessen, vruchtenjam, munt en tabak. In de mond is de wijn prachtig gelaagd, vol, maar ook elegant, heerlijk rood fruit, met een verfijnde structuur en licht mineralige tonen. De afdronk is minuten lang met zijdezachte tannines. De Cru Ginestra heuvel is gelegen in het zuidelijkde deel van de Barolo DOCG, nabij Monforte d'Alba. De wijngaard van Conterno Fantino heet Vigna del Gris. Deze is deels in 1978 en deels in 2000 aangeplant met 100% Nebbiolo druiven. De plantdichtheid is 4.500 tot 5.00 planten per ha. De grondsoort is zand 50%, slib 34% en klei 16%. De wijngaard ligt op een hoogte van rond de 300 meter met een zuidelijke-, zuidoostelijke blootstelling. De hellingshoek van de wijngaard is 30%. De eerste oogst was in 1982. Na een zorgvuldige selectie worden half oktober de druiven met de hand geplukt. Het oogsten van de druiven geschiedt in meerdere rondes, waarbij per ronde uitsluitend de beste rijpe druiven worden geplukt. Na de pluk worden de druiven in kleine kratten naar de wijnmakerij gebracht alwaar zij worden ontsteeld. Hierna worden de druiven zacht geperst. De vergisting geschiedt met natuurlijke inheemse gisten, voor een periode van 15 dagen, in grote horizontale stalen vaten. Vervolgens rijpt de Barolo voor een periode van 24 maanden in frans eiken barriques. Hierna wordt de wijn, ongefilterd, gebotteld. op de fles verfijnt de Barolo nog minimaal 12 maanden in de kelders van het domein. Het oogstjaar 2018 was een vier sterren oogstjaar met zeer warm weer en een vroege oogst. Door een strenge selectie van de druiven zijn de Barolo's 2018 van uitstekende kwaliteit. Deze Barolo begint "op dronk" te komen zo rond 2026. Vervolgens kunt u nog minimaal tot 2040 van deze fantastische Cru Barolo genieten. Drink de Barolo op maximaal 16-18ºC. Open de fles minimaal 4 uur voor gebruik. Beter nog 24 uur van te voren de fles openen, of decanteren.
Conterno Fantino wordt geleid door twee families, Claudio Conterno en Guido Fantino. Zij hebben met hun standvastigheid en doorzettingsvermogen bijgedragen tot de versterking van het imago van de Barolo en de wijnen uit de Langhe. In de wijngaard wordt minutieus gewerkt, niets wordt aan het toeval overgelaten om bijna perfect fruit te verkrijgen. Het werk in de wijngaard geschiedt met de hand mede vanwege de filosofie dat het milieu zo min mogelijk moet worden belast. De wijnen van van het bedrijf zijn van ongelooflijke kwaliteit en originaliteit.
Robert Parker: 93+/100 punten I always love the purity of aromas delivered in wine from this 1.8-hectare site with loose, well-draining soils in the celebrated Ginestra cru of Monforte d'Alba. The Conterno Fantino 2017 Barolo Ginestra Vigna del Gris boasts a slightly more delicate and finessed aromatic approach with tighter weaving and an almost fragile personality. However, the warm 2017 vintage conditions do their part to build up the concentrated power and fruit weight of this Barolo. I found this wine to be more reticent in terms of mouthfeel; however, that may be a reflection of my early tasting. I'd love to come back and visit this wine at the 10-year mark and later.
James Suckling: 96/100 punten This is extremely perfumed with rose petal and orange zest to the ripe-strawberry and cherry character. Full and intense palate with layers of fruit and firm, dusty tannins. Chewy at the finish, but there’s plenty of fruit. Try after 2025.