D de Dauzac 2016 Bordeaux
Een fantastische Bordeaux van het topjaar 2016 gemaakt door het team van Grand Cru Classé Dauzac (Margaux).
Top 5 wijn in de Winterwijnentest 2019 (Ronald de Groot, Pieter Nijdam, etc.)
Suitable for Vegans.
- SmaakprofielKrachtig & complex
- DruivenrasCabernet Sauvignon, Merlot
- HerkomstFrankrijk, Bordeaux
-
Kalfentrecôte
-
Lamshaas
-
Lamskoteletten
Art.nr. | 1170616 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Flesinhoud | 0.750000 |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Classificatie | AOC Bordeaux |
Smaakprofiel | Krachtig & complex |
Druivenras | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Jaargang | 2016 |
Alcoholgehalte | 13.50 |
Wijnmaker | Château Dauzac |
Op dronk vanaf | 2020 |
Op dronk tot | 2026 |
Allergenen | Bevat Sulfieten |
Afsluiting | Natuurkurk |
92 punten James Suckling
Blackcurrants and fresh mushrooms with lavender and dried spices. Full-bodied, dense and layered with beautiful fruit and a flavorful finish. Lots going on here. A blend of 56% cabernet sauvignon and 44% merlot
8.5 in de De Grote Hamersma 2020
De wijn drinkende vegetariër rommelt met zijn principes. Wie even www.morethanorganic.com/additives-in-wine intikt, ziet een kleine zestig toevoegingen die door de Europese Unie toegestaan zijn bij het wijn maken. En dan doel ik niet op Arabische gom voor een ronder mondgevoel of sacharose als smaakversterker. Om wijn helder in het glas te krijgen mag er ook caseïne, albumine en isinglass gebruikt worden. Producten die zich binden met vaste stoffen zoals tannines, deze laten samenklonteren en naar de bodem van de tank of het vat laten zakken. Kortom, deze klaren de wijn. Maar wat staat daar nu in klare taal? Caseïne is dierlijk eiwit dat in zuivel voorkomt. Albumine is eiwit uit een kippenei. Isinglass wordt gemaakt van visblaas, onder andere van de steur. Bovendien wordt er ook nog wel eens gelatine gebruikt. Als de wijnmaker na het klaren vervolgens de wijn extra filtert, kan de vegetariër rustig inschenken. Maar dat gebeurt niet altijd. Of onvoldoende. En de Canadese gezondheidsautoriteit maakte zich daar zorgen over. Inmiddels is er een wet aangenomen die producenten en importeurs verplicht tot het bestickeren van flessen: ‘Contains eggs, fish or dairy.’ Indien dat het geval is natuurlijk. Overigens is dit niet bedoeld om de vleesverlater te plezieren maar voor de miljoenen Canadezen met een voedselallergie of menen dat ze die hebben. Nu steekt deze discussie ook in Europa af en toe de kop op, maar vooralsnog gaat de EU nog niet verder dan het verplicht vermelden dat wijn het allergene sulfiet bevat. Wie vegetariër is of zich overgevoelig meent voor voornoemde stoffen, kan toch wijn drinken zonder naar Canada te emigreren. Er verschijnen steeds meer wijnen met een vegan-logo. Gegarandeerd van dierstoffen gevrijwaard. Zoals deze D van Dauzac, gemaakt op Château Dauzac, 5e grand cru classé in Margaux. Wat biedt deze B van Bordeaux behalve die V van Vegan? Donker fruit, laurier, een handje drop, sappige tannines. D van A-kwaliteit.
Telegraaf Winterwijnentest 2019: TOP 5 wijn
Zaterdag 2 november publiceerde De Telegraaf de uitslag van de winterwijnentest met louter Bordeaux. Tijdens de test werd blind geproefd door een deskundig panel met o.a. Bordeaux-kenner Ronald de Groot (Perswijn) en Pieter Nijdam (De Telegraaf). D de Dauzac 2016 prijkte in de TOP 5 rode Bordeaux. De proefnotitie: "Fijne geur, kersen, cassis, munt, vanille, elegant, sappig, goede zuren, klassiek"