Een fantastische Bordeaux van het topjaar 2016 gemaakt door het team van Grand Cru Classé Dauzac (Margaux). Top 5 wijn in de Winterwijnentest 2019 (Ronald de Groot, Pieter Nijdam, etc.)
Wijn van de Maand


Suitable for Vegans
Vegan logo

Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Streek Bordeaux
Oogstjaar 2016
€ 12,50 € 15,50 per fles

Wijndetails

Wijnsoort Rood
Druiven Cabernet Sauvignon en Merlot
Op dronk van 2019 tot 2026
Flesinhoud 0.75 Liter
Alcoholpercentage 13,5 %
Flessluiting Natuurkurk
Verpakking 12 per doos

Wijn en spijs

Multi-inzetbaar aan tafel.

Proefnotitie

Grand Vin de Bordeaux van het topjaar 2016, afkomstig van hetzelfde team dat ook verantwoordelijk is voor de grootse Grand Cru Classé Château Dauzac. Een verleidelijk samenspel van 56% cabernet sauvignon en 44% merlot. Een spannende wijn die je zintuigen laat prikkelen, met aroma’s van mokka, hazelnoot, cassis en pistache. Het doet je al snel verlangen naar de eerste slok, die zich kenmerkt door cassis, cederhout, een weelde aan zwarte bessen en rijpe tannine in de finale.

Vegan logo


Suitable for Vegans:
Voor het zuiveren van wijn worden diverse manieren toegepast, zoals eitwitklaring. De vaste deeltjes in de troebele wijn verbinden zich met het eiwit en worden vervolgens verwijderd. Hierdoor blijven aroma- en smaakcomponenten beter bewaard dan bij filtratie. Château Dauzac regelt dit echter met plantaardige producten, zoals erwtencompote (afkomstig van de lokale groenteboer), dat op dezelfde manier klaart als dierlijke middelen zoals eiwit. Ideaal dus voor veganisten en het mooie is, je proeft er niets van terug in de wijn! Bovendien is deze wijn zo verantwoord mogelijk gemaakt, waarbij men zo min mogelijk ingrijpt in de wijngaard en de natuur zijn gang kan gaan.

D de Dauzac Bordeaux 8,5 Hamersma, 92 pt Suckling

Beoordelingen

De Telegraaf

Winterwijnentest 2019: TOP 5 wijn
Zaterdag 2 november publiceerde De Telegraaf de uitslag van de winterwijnentest met louter Bordeaux. Tijdens de test werd blind geproefd door een deskundig panel met o.a. Bordeaux-kenner Ronald de Groot (Perswijn) en Pieter Nijdam (De Telegraaf). D de Dauzac 2016 prijkte in de TOP 5 rode Bordeaux. De proefnotitie: "Fijne geur, kersen, cassis, munt, vanille, elegant, sappig, goede zuren, klassiek"

Harold Hamersma - Dr Grote Hamersma 2020

8.5 punten

De wijn drinkende vegetariër rommelt met zijn principes. Wie even www.morethanorganic.com/additives-in-wine intikt, ziet een kleine zestig toevoegingen die door de Europese Unie toegestaan zijn bij het wijn maken. En dan doel ik niet op Arabische gom voor een ronder mondgevoel of sacharose als smaakversterker. Om wijn helder in het glas te krijgen mag er ook caseïne, albumine en isinglass gebruikt worden. Producten die zich binden met vaste stoffen zoals tannines, deze laten samenklonteren en naar de bodem van de tank of het vat laten zakken. Kortom, deze klaren de wijn. Maar wat staat daar nu in klare taal? Caseïne is dierlijk eiwit dat in zuivel voorkomt. Albumine is eiwit uit een kippenei. Isinglass wordt gemaakt van visblaas, onder andere van de steur. Bovendien wordt er ook nog wel eens gelatine gebruikt. Als de wijnmaker na het klaren vervolgens de wijn extra filtert, kan de vegetariër rustig inschenken. Maar dat gebeurt niet altijd. Of onvoldoende. En de Canadese gezondheidsautoriteit maakte zich daar zorgen over. Inmiddels is er een wet aangenomen die producenten en importeurs verplicht tot het bestickeren van flessen: ‘Contains eggs, fish or dairy.’ Indien dat het geval is natuurlijk. Overigens is dit niet bedoeld om de vleesverlater te plezieren maar voor de miljoenen Canadezen met een voedselallergie of menen dat ze die hebben. Nu steekt deze discussie ook in Europa af en toe de kop op, maar vooralsnog gaat de EU nog niet verder dan het verplicht vermelden dat wijn het allergene sulfiet bevat. Wie vegetariër is of zich overgevoelig meent voor voornoemde stoffen, kan toch wijn drinken zonder naar Canada te emigreren. Er verschijnen steeds meer wijnen met een vegan-logo. Gegarandeerd van dierstoffen gevrijwaard. Zoals deze D van Dauzac, gemaakt op Château Dauzac, 5e grand cru classé in Margaux. Wat biedt deze B van Bordeaux behalve die V van Vegan? Donker fruit, laurier, een handje drop, sappige tannines. D van A-kwaliteit.

James Suckling 92 pt

Blackcurrants and fresh mushrooms with lavender and dried spices. Full-bodied, dense and layered with beautiful fruit and a flavorful finish. Lots going on here. A blend of 56 per cent cabernet sauvignon and 44 per cent merlot

Ook interessant

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste wijnnieuws en aanbiedingen door u vrijblijvend in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473