De favorieten van Gianluca Di Taranto

De keuze van topsommelier Gianluca Di Taranto
Mijn eerste aanraking met gefermenteerd druivensap kwam er reeds op jonge leeftijd. Mijn vader sleurde me mee naar toonaangevende wijndomeinen in de verschillende Italiaanse regio’s, vaak eerder tegen mijn zin. Na enkele jaren vakantie- en weekendwerk, startte ik in 2004 op vaste basis in het restaurant van mijn ouders, Spiga d’Oro. Daar nestelde het wijnbeestje zich definitief under my skin.
Na mijn studies als sommelier in België en Frankrijk, kreeg ik in de lente van 2013 de kans om aan de slag te gaan als sommelier in Zilte (***) te Antwerpen. Een unieke kans om met Viviane & Viki Geunes te werken, die ik dan ook niet liet schieten.
Een dik jaar later vond ik een nieuwe uitdaging als sommelier in het nieuwe restaurant van Nick Bril & Sergio Herman, The Jane in Antwerpen. De zomervakanties van The Jane vulde ik in met enkele mooie stages bij beroemde restaurants in het buitenland, zoals Piazza Duomo (***) te Alba en Osteria Francescana (***) te Modena, om de nodige internationale ervaringen op te doen.
Beste Sommelier van België
Mijn functie bij The Jane combineerde ik met het behalen van mijn WSET Level 4 Diploma. Deze prestaties werden voorts aangevuld met enkele mooie awards, waaronder ‘Gault & Millau BeLux Sommelier van het Jaar 2018’ en ‘Beste Sommelier van België 2019-2020’. Tot op de dag van vandaag ongetwijfeld mijn hoogtepunt!
In september 2020 werd ik toegelaten tot het prestigieuze Institute of Masters of Wine te Londen. Als Stage One MW Student ben ik nu de ultieme uitdaging aangegaan om ‘Master of Wine’ te worden.
Sinds mei 2021 ben ik vervolgens een nieuwe functie aangegaan als wine director van de groepen Sanglier des Ardennes & La Petite Merveille. Als wine director van dit erg mooie en prestigieuze project te Durbuy, een geweldige uitdaging.