Dog Point Sauvignon Blanc 2024
- SmaakprofielLicht, fris & strak
- DruivenrasSauvignon Blanc
- Land & RegioNieuw-Zeeland, Marlborough
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
-
Vanaf €75 gratis bezorgd
-
Levering binnen 3 werkdagen
-
Verzekerd verzonden
-
100% proefgarantie
'"Pure en prachtige expressie van druif en terroir"
Een nieuwe jaargang waar we reikhalzend naar hebben uitgekeken. Niet alleen omdat het volgens de familie Sutherland, grondlegger en eigenaar van Dog Point, een van de beste is uit de geschiedenis van het domein, maar ook omdat we er wat meer van krijgen dan de bescheiden allocaties van eerdere jaargangen en we dus wat langer kunnen doorwerken met een wijn die jong verrukkelijk is maar met wat flesrijping werkelijk 'umwerfend'. Of "unspittable" zoals Julia Harding MW, de rechterhand van Jancis Robinson MW, dat noemt.
Een regionale benchmark. De favoriete Marlborough Sauvignon Blanc van zowel Lendl Mijnhijmer (voormalig sommelier van het jaar in Nederland, thans succesvol restaurateur in Amsterdam) als Gianluca di Taranto (voormalig sommelier van het jaar in België en nu hard werkend aan zijn opleiding tot Master of Wine). Een pure en prachtige expressie van druif en terroir. Als aperitief het best denkbare alternatief voor champagne en aan tafel een briljante begeleider van alle vruchten uit de zee.
-
Langoustines
-
Rauwe vis
Wijnsoort | Witte Wijn |
---|---|
Land | Nieuw-Zeeland |
Druivenras | Sauvignon Blanc |
Regio | Marlborough |
Smaakprofiel | Licht, fris & strak |
Jaargang | 2024 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 13.5 % |
Op dronk vanaf | 2024 |
Op dronk tot | 2028 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Schroefdop |
Art.nr. | E108583 |
Awards | |
Robert Parker's (Wine Advocate
95/100 punten
The 2024 Sauvignon Blanc leads with a distinct nose of freshly picked curry leaf, crushed sea shells, lemon zest, asphalt, mustard seed, dried coriander/coriander seed and white flesh orchard fruit. This is powerfully fruited, has great energy and drive and, unsurprisingly, offers great pleasure and satisfying drinking. This is a very smart, savory wine here."
James Suckling,
93/100 punten
This is excellent, as always, showing flint, sliced lemons and fresh green melon. Some Thai basil too. Medium body, crisp acidity and lots of fruit at the end but with focus and tension. From organically grown grapes.
Jancis Robinson MW
17,5/20 punten
Grown on silty-clay loams, some parcels with gravels interspersed, in the Wairau Valley. A very dry year that broke the drought record that has stood for 94 years. Hand-picked and whole-bunch pressing of fruit prior to cold settling then fermentation. 85% of this wine is fermented using indigenous yeasts. The wine is aged for 4 months in stainless-steel tanks then bottled without fining. TA 8 g/l, pH 3. Certified organic (BioGro).
Rich aroma of fresh pea pod, smoky grapefruit and clementine. Initially showing a little less obvious smoky/flinty reduction than in some vintages though this character shows more as the wine opens in the glass. Aromatic on the palate, too, with green fruits, clementine and fresh herbs and a mouth-watering salty aftertaste. Masses of acid tension to balance the ripe fruit, long smoky/flinty aftertaste. Needs another 6 months in bottle at least and my drink dates may be over-cautious. This is a decisive style of NZ SB but it is head and shoulders above the other 2024s in this line up, not just in complexity but also in depth of fruit.