Wijnen van Domaine Jean-Philippe Fichet
Nationaal en internationaal betiteld als dé rising star van Meursault!
Jean-Philippe, de derde generatie van zijn familie, produceert al sinds zijn 20e levensjaar wijn en is een pure vakman. met een zeer kritisch oog voor detail. Ieder aspect krijgt zijn grondige aandacht. Van het snoeien in de wijngaard tot de keuze van de vaten en kurken: alles moet perfect zijn.
Kwaliteit wordt bepaald in de wijngaard
De kwaliteit van de wijn wordt in zijn optiek grotendeels bepaald in de wijngaard. Lage opbrengsten door middel van de ‘groene oogst’ (het deels wegknippen van trossen voor de rijping) is de juiste keuze met het oog op kwaliteit.
Vakmanschap uit de Bourgogne
Jean-Philippe hecht veel waarde aan het milieu en gebruikt in de wijngaarden al jaren alleen duurzame technieken. Volgend jaar mag hij zich een biologische wijnboer noemen, aangezien hij dan gecertificeerd wordt. De druiven uit verschillende percelen worden zorgvuldig met de hand geplukt en blijven gescheiden. Fermentatie, malolactische gisting en lagering gebeuren alleen in de hoogste kwaliteit eikenhouten vaten. Het vakmanschap en uiteraard de chardonnaydruif - koningin van de Bourgogne - zorgen samen met het geweldige terroir en de beste wijnvaten voor pure wijnen met veel mineraliteit, finesse en bewaarpotentieel.
De Britse wijnschrijver Jamie Goode schreef treffend het volgende over Jean-Philippe Fichet waar het gaat om de kunst van het maken van Meursault Village die ver boven zijn klasse uitstijgt: "Fichet is the expert of bringing out the very best from village level ‘Lieux Dits’: name-designated vineyards that aren’t considered to be of premier cru status. With his meticulous viticulture and mastery of long élévage, he is able to fashion complex, ageworthy wines from these sites that put most peoples’ premier cru wines to shame."