Tijdens onze samenwerking met Bruno Le Breton van Domaine de la Jasse bij de creatie van een rode cuvée Colaris, ontdekten we ook deze uiterst plezierige houtgelagerde Chardonnay.
‘Les Carrales’ is een single vineyard uit Saint-Véran en genoemd naar de speciale lieu-dit, waarvan hij afkomstig is. Ontdek de Saint-Véran 'Les Carrales' 2022 van Domaine de la Creuze Noire, een elegante witte Bourgogne met een perfecte balans tussen fruitige en minerale tonen. Ideaal voor bij verfijnde gerechten of als luxueus aperitief.
Derde plaats Witte Wijnen van € 10 tot € 15 in de Koopgids van Perswijn - Dat Beaujolais ook kan verrassen met geweldig wit bewijst Domaine Cheysson met een Chardonnay uit een ‘rode’ Cru-wijngaard. Een knisperend frisse wijn, ingetogen tropisch, zacht en romig.
Dit is een single vineyard Chardonnay uit de Aconcagua Costa die consistent hoog scoort bij de leidende critici ter wereld, waaronder James Suckling: twee-en-negentig punten; Parker: twee-en-negentig punten, en Tim Atkin MWs: drie-en-negentig punten.
Nauwkeurige selectie van de beste Chardonnay druiven gelegen op het hoogste punt van het landgoed. Na rijping in het vat, heeft deze wijn een stevige structuur en body met een smaakvol culinair karakter.
Vinificatie én opvoeding (10 maanden) op eikenhouten vaten. In de geur rijp fruit, aroma’s van peer en vijg. Vol en rijk van smaak, maar verfijnd door een fraaie fraîcheur en lange finale.
Prachtige Chardonnay uit het Nieuw-Zeelandse Hawke’s Bay. De rijping ‘sur lie’ op vat (gedurende 10 maanden) zorgt voor een rijk mondgevoel. In combinatie met een verfijnde fraîcheur een echte crowdpleaser, zeker aan tafel met gegrilde vis.
Het visitekaartje van Jean-Philippe Fichet: Bourgogne Blanc die er niet om liegt. Geheel in de stijl van Fichet: geen poespas of opsmuk, maar juist puur, helder en fris.
Het zijn niet alleen de rode druivenrassen die het goed doen in Puglia. Deze blend van chardonnay, malvasia en sauvignon blanc weet ondanks de hitte enorm fris en frivool te blijven.
San Marzano Edda Bianco 2022 biedt een rijke en complexe smaakervaring met tonen van tropisch fruit, citrus en een vleugje vanille, ondersteund door een romige textuur en een lange, elegante afdronk.
Deze Bourgogne is in verhouding tussen prijs en kwaliteit bijzonder interessant: een goed merkbare houttoets, elegant en verfijnd. Een luxe Bourgogne met veel lengte!
Deze wijn wordt hetzelfde gevinifieerd als de Premier Cru ‘En Remilly’: op eikenhouten vaten (waarvan 20% nieuw) en opgevoed gedurende 10 maanden op eikenhouten vaten. Aroma’s van rijp fruit (abrikoos, perzik) met een subtiele houttoets: vanille en wat kruiden. Rijke, ronde Saint-Aubin met een beetje vet en prettige lengte.
Dit is de meest populaire witte druif ter wereld. Oorspronkelijk komt chardonnay uit Frankrijk, waar hij nog altijd in grote mate staat aangeplant. Maar inmiddels heeft chardonnay de wereld veroverd. Tegenwoordig wordt chardonnay gemaakt in nieuwe wereld wijnlanden zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Maar ook dichter bij huis is chardonnay te vinden in Oostenrijk, Italië en zelfs België!
Bakermat Bourgogne
In de Bourgogne vindt u het dorpje Chardonnay: de bakermat van chardonnay. Nog altijd is de Bourgogne het meest prestigieuze herkomstgebied van deze druif. Van het noordelijk gelegen Chablis tot de Côte d’Or en de zuidelijker gelegen Chalonnais en Mâconnais. De Côte d’Or wordt opgesplitst in de Côte de Nuits (dat vooral bekend staat om zijn uitstekende pinot noir wijnen) en de Côte de Beaune. In de laatstgenoemde streek vinden we de beroemdste wijngebieden waar chardonnay naam en faam heeft gemaakt zoals Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Terroir
Chardonnay is een druif die uitstekend in staat is om de karakteristieken van het terroir door te vertalen naar de uiteindelijke wijn in het glas. Geen wonder dat chardonnay ook een van de drie (meest gebruikte) druiven is voor Champagne.
Kenmerken van chardonnay
Een van de redenen van het wereldwijde succes van chardonnay is dat deze druif vrij gemakkelijk te verbouwen is. Daarnaast kan je als wijnmaker alle kanten op met chardonnay. Het is bij uitstek een druif waarvan je de wijnen goed kan opvoeden op eikenhouten vaten. Doe je dat niet? Dan krijg je een strakke, verfrissende stijl, zoals we die kennen uit Chablis met groene appel, citrusfruit en perzik.
Houtinvloed
Bij opvoeding op eikenhouten vaten krijgt de wijn naast zijn fruitige karakter van ananas, meloen en tropisch fruit tonen van vanille, boter en karamel. Een stijl die wereldwijd wordt gezien als het prototype van chardonnay. Zonder houtopvoeding is chardonnay een uitstekende begeleider van schaal- en schelpdieren. Met houtopvoeding is chardonnay de ideale combinatie bij vettige vis, bijvoorbeeld gerookte zalm. Maar ook culinair breed inzetbaar bij gevogelte, wit vlees of romige kazen.