De warme jaargang zorgde voor aroma’s van rijpe vruchten (peer, rijpe appel, citrusvruchten), met honing en amandel, een vleugje boter en een elegante mineraliteit. De afdronk is lang en verfijnd, met een perfecte balans tussen frisheid en romigheid.
Weergaloze wijn die net zo'n bijzondere ervaring biedt als het beste uit de Bourgogne. "This is a pleasurable, exciting, fleshy, complex, salty, kaleidoscopicwine." (Robert Parker's Wine Advocate, 95+/100)
Een prachtige balans tussen het fruit en de terroir-tonen. Je ruikt meteen dat hier gebruik wordt gemaakt van de beste eikenhouten vaten. Fraaie kruidige neus met impressies van geroosterd brood en brioche. Veel materie, lengte en de kenmerkende minerale toets. Kan nog zeker zes jaar opgelegd worden.
Een schitterende houtgerijpte premium Chardonnay van Babylonstoren: geheel in de stijl van een klassieke witte Bourgogne met de intensiteit van het rijpe fruit van de Nieuwe Wereld!
0,75L - Frankrijk - Bourgogne, Puligny-Montrachet AC
Pas nadat we de wijn flink door het glas walsen opent zich de neus enigszins: het kenmerk van een grote wijn met bewaarpotentieel die nog veel moois in het verschiet heeft. Impressies van wit fruit, mondvullend, mooie fraîcheur, een subtiel botertje en een enorme lengte.
Om deze Meursault een ‘generieke’ Meursault te noemen, doet de wijn niet de eer aan die hij verdient. De neus is subtiel, maar wel heel aantrekkelijk en elegant met veel kruiden, mineraliteit en lentebloesem. Daarentegen is de wijn wat uitbundiger in mond, met veel textuur en concentratie. Een échte dinerwijn, die gerust nog een aantal jaren kan blijven liggen.
Dit kleine perceel Les Gruyaches ligt in het verlengde van de Meursault 1er cru Les Charmes in het uiterste westen van Meursault. Aan de kant van het pad naar Puligny. Opgemerkt moet worden dat dit 90 jaar oude perceel de druiven een natuurlijke concentratie geeft. Gelegen onderaan hellingen, op een vrij rijke bodem, met een ondergrond van kalksteen die karakter geeft aan de wijn.Door zijn ligging op een prachtig perceel, een constante helling van boven naar beneden met een diepte van 40-50 cm, in het oosten op een lavabodem, is deze locatie een van de best gelegen van de Meursault-dorpen. Het is een voortzetting van de leidende wijnjaren, terug naar het noorden en op dezelfde niveaubochten als de beste Meursault-wijnen. Halverwege een helling, gelegen op een evenwichtige bodem tussen klei en kalksteen, met weinig stenen.
Kenmerken van de wijn :
Dit zijn wijnen met finesse en elegantie, mineraal, lang in de mond: de kwintessens van de appellation Meursault. Deze specifieke locatie heeft een complexiteit die je niet terugvindt in de andere.
Le Tesson is een prachtig perceel (ten noorden van Meursault, naast climat Chevalières) op een bodem van oud lavagesteente. Het is één van de best gelegen van de Meursault-climats. De wijnen bezitten finesse en elegantie, met veel mineraliteit. Deze specifieke locatie brengt wijnen voort met een complexiteit die je niet terugvindt in andere.
Een feest der herkenning voor de liefhebber van Chablis en een geweldige ontdekking voor ieder ander. "A tight, focused and dense white. It’s medium-bodied and focused with a flavorful finish." (James Suckling, 94/100)
Vougeot 'Clos du Prieuré' Blanc Domaine de la Vougeraie MAGNUM 2021 biedt een rijke en complexe smaakervaring met tonen van rijp steenfruit, citrus en geroosterde noten, ondersteund door een zijdezachte textuur en een lange, elegante afdronk.
Het gamma van Domaine Bernard Millot bestaat onder meer uit 4 Meursaults en een Puligny-Montrachet waar zo’n beetje de hele wereld naar op zoek is. Ook de ‘gewone’ Bourgogne is waanzinnig. Op papier ‘gewoon’, maar wacht maar totdat u deze witte Bourgogne ‘tout court’ in het glas heeft - een mini-Meursault en een prachtig visitekaartje van Millot.
Morillon is een synoniem voor chardonnay. Dit druivenras staat al meer dan 200 jaar in Südsteiermark. Deze afkomstig van de Ried Eckberg gemaakt door Weingut Lackner Tinnacher is een prachtige, hele eigen, minerale stijl Chardonnay.
Dit is de meest populaire witte druif ter wereld. Oorspronkelijk komt chardonnay uit Frankrijk, waar hij nog altijd in grote mate staat aangeplant. Maar inmiddels heeft chardonnay de wereld veroverd. Tegenwoordig wordt chardonnay gemaakt in nieuwe wereld wijnlanden zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Maar ook dichter bij huis is chardonnay te vinden in Oostenrijk, Italië en zelfs België!
Bakermat Bourgogne
In de Bourgogne vindt u het dorpje Chardonnay: de bakermat van chardonnay. Nog altijd is de Bourgogne het meest prestigieuze herkomstgebied van deze druif. Van het noordelijk gelegen Chablis tot de Côte d’Or en de zuidelijker gelegen Chalonnais en Mâconnais. De Côte d’Or wordt opgesplitst in de Côte de Nuits (dat vooral bekend staat om zijn uitstekende pinot noir wijnen) en de Côte de Beaune. In de laatstgenoemde streek vinden we de beroemdste wijngebieden waar chardonnay naam en faam heeft gemaakt zoals Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Terroir
Chardonnay is een druif die uitstekend in staat is om de karakteristieken van het terroir door te vertalen naar de uiteindelijke wijn in het glas. Geen wonder dat chardonnay ook een van de drie (meest gebruikte) druiven is voor Champagne.
Kenmerken van chardonnay
Een van de redenen van het wereldwijde succes van chardonnay is dat deze druif vrij gemakkelijk te verbouwen is. Daarnaast kan je als wijnmaker alle kanten op met chardonnay. Het is bij uitstek een druif waarvan je de wijnen goed kan opvoeden op eikenhouten vaten. Doe je dat niet? Dan krijg je een strakke, verfrissende stijl, zoals we die kennen uit Chablis met groene appel, citrusfruit en perzik.
Houtinvloed
Bij opvoeding op eikenhouten vaten krijgt de wijn naast zijn fruitige karakter van ananas, meloen en tropisch fruit tonen van vanille, boter en karamel. Een stijl die wereldwijd wordt gezien als het prototype van chardonnay. Zonder houtopvoeding is chardonnay een uitstekende begeleider van schaal- en schelpdieren. Met houtopvoeding is chardonnay de ideale combinatie bij vettige vis, bijvoorbeeld gerookte zalm. Maar ook culinair breed inzetbaar bij gevogelte, wit vlees of romige kazen.