Bourgogne Blanc is in de regel een van de meest aantrekkelijke wijnen als het gaat om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zo is het bij Rapet niet anders; de wijn laat de druif spreken.
Vinificatie én opvoeding (10 maanden) op eikenhouten vaten. In de geur rijp fruit, aroma’s van peer en vijg. Vol en rijk van smaak, maar verfijnd door een fraaie fraîcheur en lange finale.
De Premier Cru-wijngaard draagt dezelfde naam als een lieu-dit in het naastgelegen Chassagne-Montrachet, maar staat op zichzelf. Het is gelegen vlák boven de Premier Cru ‘Les Folatières’ en heeft daarom een nèt wat frissere uitdrukking.
Clos de Vougeot is één van de oudste wijngaarden ter wereld en werd al in 1110 aangeplant door de Cisterciënzermonniken. In één uithoek - een monopole van Domaine de la Vougeraie - wordt er uitzonderlijke witte wijn gemaakt. Dit kan zich meten met de grootste witten van de Bourgogne, zoals Corton-Charlemagne.
Deze uitzonderlijke Grand Cru uit 2021, gemaakt van de beste Chardonnay-druiven, biedt een complex palet van rijpe abrikoos, kweepeer, honingraat en hooi, met een elegante structuur en een indrukwekkend rijpingspotentieel.
Chassagne-Montrachet 1er Cru 'La Maltroie' Blanc 2021 van Domaine de la Vougeraie biedt een rijke en complexe smaakervaring met tonen van rijp steenfruit, citrus en geroosterde noten, ondersteund door een zijdezachte textuur en een lange, elegante afdronk.
Een prachtige balans tussen het fruit en de terroir-tonen. Je ruikt meteen dat hier gebruik wordt gemaakt van de beste eikenhouten vaten. Fraaie kruidige neus met impressies van geroosterd brood en brioche. Veel materie, lengte en de kenmerkende minerale toets. Kan nog zeker zes jaar opgelegd worden.
Single Vineyard Chardonnay uit een fantastisch jaar. "Marries creaminess and lemony freshness with a flinty tension giving it a wonderful energy on the focused full-bodied palate." (James Suckling, 94/100)
Misschien wel het beroemdste wijngebied ter wereld: Bourgogne. Binnen deze regio biedt Bourgogne Blanc veel meer dan alleen een instapcategorie. Het is een perfecte kennismaking met de essentie van Chardonnay en laat zien hoe sterk de stijl van de wijnmaker de wijn kan bepalen. Afkomstig uit wijngaarden verspreid over de hele Bourgogne, varieert Bourgogne Blanc van strak en mineraal tot rijk en boterig. Het is dé wijn om de veelzijdigheid van de regio en de unieke visie van haar makers te proeven.
De naam kan hier voor enige verwarring zorgen - voor wie er eventueel een lichtje gaat branden bij de naam ‘Les Perrieres’: deze lieu-dit in Puligny-Montrachet is een andere dan Perrieres of Clos des Perrieres in Meursault!
De lieu-dit Clos de la Roche ligt aan de noordkant van Givry, op dezelfde heuvel op 250 meter hoogte als de Premier Cru-gaarden van Clos Jus. De bodem bestaat hier uit veel kalksteen met een beetje klei. De fermentatie en rijping vindt plaats op grote vaten (waarvan 50% nieuw) met inheemse gisten. De wijn ademt zuiverheid en helderheid: niet te bombastisch qua houtrijping, mineraal en complex.
Een verfijnde Chablis Premier Cru met uitgesproken mineraliteit en frisse citrusnuances, gecreëerd door de getalenteerde broers Bouchard, perfect in balans met subtiele houtinvloeden.
0,75L - Frankrijk - Bourgogne, Puligny-Montrachet AC
Pas nadat we de wijn flink door het glas walsen opent zich de neus enigszins: het kenmerk van een grote wijn met bewaarpotentieel die nog veel moois in het verschiet heeft. Impressies van wit fruit, mondvullend, mooie fraîcheur, een subtiel botertje en een enorme lengte.
Deze wijn wordt hetzelfde gevinifieerd als de Premier Cru ‘En Remilly’: op eikenhouten vaten (waarvan 20% nieuw) en opgevoed gedurende 10 maanden op eikenhouten vaten. Aroma’s van rijp fruit (abrikoos, perzik) met een subtiele houttoets: vanille en wat kruiden. Rijke, ronde Saint-Aubin met een beetje vet en prettige lengte.
Dit is de meest populaire witte druif ter wereld. Oorspronkelijk komt chardonnay uit Frankrijk, waar hij nog altijd in grote mate staat aangeplant. Maar inmiddels heeft chardonnay de wereld veroverd. Tegenwoordig wordt chardonnay gemaakt in nieuwe wereld wijnlanden zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Maar ook dichter bij huis is chardonnay te vinden in Oostenrijk, Italië en zelfs België!
Bakermat Bourgogne
In de Bourgogne vindt u het dorpje Chardonnay: de bakermat van chardonnay. Nog altijd is de Bourgogne het meest prestigieuze herkomstgebied van deze druif. Van het noordelijk gelegen Chablis tot de Côte d’Or en de zuidelijker gelegen Chalonnais en Mâconnais. De Côte d’Or wordt opgesplitst in de Côte de Nuits (dat vooral bekend staat om zijn uitstekende pinot noir wijnen) en de Côte de Beaune. In de laatstgenoemde streek vinden we de beroemdste wijngebieden waar chardonnay naam en faam heeft gemaakt zoals Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Terroir
Chardonnay is een druif die uitstekend in staat is om de karakteristieken van het terroir door te vertalen naar de uiteindelijke wijn in het glas. Geen wonder dat chardonnay ook een van de drie (meest gebruikte) druiven is voor Champagne.
Kenmerken van chardonnay
Een van de redenen van het wereldwijde succes van chardonnay is dat deze druif vrij gemakkelijk te verbouwen is. Daarnaast kan je als wijnmaker alle kanten op met chardonnay. Het is bij uitstek een druif waarvan je de wijnen goed kan opvoeden op eikenhouten vaten. Doe je dat niet? Dan krijg je een strakke, verfrissende stijl, zoals we die kennen uit Chablis met groene appel, citrusfruit en perzik.
Houtinvloed
Bij opvoeding op eikenhouten vaten krijgt de wijn naast zijn fruitige karakter van ananas, meloen en tropisch fruit tonen van vanille, boter en karamel. Een stijl die wereldwijd wordt gezien als het prototype van chardonnay. Zonder houtopvoeding is chardonnay een uitstekende begeleider van schaal- en schelpdieren. Met houtopvoeding is chardonnay de ideale combinatie bij vettige vis, bijvoorbeeld gerookte zalm. Maar ook culinair breed inzetbaar bij gevogelte, wit vlees of romige kazen.