Babylonstoren Chardonnay 2019 (Magnum) is een rijke en complexe wijn met aroma's van citrus, geroosterde noten en vanille, perfect gebalanceerd met een elegante zuurgraad en een lange afdronk.
Deze witte Bourgogne uit Premier Cru climat 'En Sazenay' is een fruitige en vlezige wijn met tonen van exotisch fruit en aroma's van citrusvruchten, lychees en mango's. Geweldige prijs/kwaliteit, precies zoals wijnmaker Manuel het graag ziet.
Vorig jaar hadden wij het genoegen om het kroonjuweel Matacán van wijnmaker José Rodríguez de Vera aan te kunnen bieden. Van deze gewilde icoonwijn maakt hij jaarlijks maar één vat: dat zijn zo’n 300 flessen. De Vera reserveert het allerbeste van zijn oogst voor deze wijn en alléén wanneer hij zelf vindt dat er überhaupt een vat goed genoeg is om het tot Matacán te schoppen brengt hij zijn paradepaard in kleine oplage op de markt. Oogstjaar 2018 is een unicum. Met maar liefst 2 Matacáns, één Chardonnay en één Garnacha. Wij kunnen ons geluk niet op!
Misschien wel het beroemdste wijngebied ter wereld: Bourgogne. Binnen deze regio biedt Bourgogne Blanc veel meer dan alleen een instapcategorie. Het is een perfecte kennismaking met de essentie van Chardonnay en laat zien hoe sterk de stijl van de wijnmaker de wijn kan bepalen. Afkomstig uit wijngaarden verspreid over de hele Bourgogne, varieert Bourgogne Blanc van strak en mineraal tot rijk en boterig. Het is dé wijn om de veelzijdigheid van de regio en de unieke visie van haar makers te proeven.
Hét bewijs dat het zuiden van Italië zeer interessante witte wijnen kan voortbrengen. Deze blend van chardonnay en een klein scheutje fiano blijft enorm helder en fris onder de warme Zuid-Italiaanse zon. Aan de andere kant natuurlijk ook rijk en complex door de subtiele houtrijping.
Gelegen tussen de Côte de Nuits en Côte de Beaune, aan de voet van de Corton-heuvel, bevinden zich de prestigieuze wijngaarden van Pernand-Vergelesses, Corton en Corton-Charlemagne. Vincent Rapet leidt dit historische familiedomein met een focus op kwaliteit en traditie, waarmee hij de reputatie van zijn wijnen naar een hoger niveau tilt.
• Yattarna: buitencategorie chardonnay uit Australië • De blend gewijzigd, de stijl behouden: Penfolds ten top • “An excellent Yattarna”- James Suckling (97 punten) • “This is forever the blue-chip investment in this collection for my taste” - Erin Larkin, Robert Parker’s Wine Advocate (97+ punten)
Meursault Village Jean-Philippe Fichet 2021 biedt een harmonieuze combinatie van frisheid en complexiteit, met tonen van citrus en tropisch fruit, ondersteund door een subtiele mineraliteit.
De wijngaard En Caradeux is gelegen op een ideale helling met oostelijke blootstelling, wat zorgt voor een optimale rijping van de chardonnay-druiven. De bodem bestaat uit klei en kalksteen, wat bijdraagt aan de mineraliteit en complexiteit van de wijn.
Bourgogne Blanc is in de regel een van de meest aantrekkelijke wijnen als het gaat om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zo is het bij Rapet niet anders; de wijn laat de druif spreken.
Dit is de meest populaire witte druif ter wereld. Oorspronkelijk komt chardonnay uit Frankrijk, waar hij nog altijd in grote mate staat aangeplant. Maar inmiddels heeft chardonnay de wereld veroverd. Tegenwoordig wordt chardonnay gemaakt in nieuwe wereld wijnlanden zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Maar ook dichter bij huis is chardonnay te vinden in Oostenrijk, Italië en zelfs België!
Bakermat Bourgogne
In de Bourgogne vindt u het dorpje Chardonnay: de bakermat van chardonnay. Nog altijd is de Bourgogne het meest prestigieuze herkomstgebied van deze druif. Van het noordelijk gelegen Chablis tot de Côte d’Or en de zuidelijker gelegen Chalonnais en Mâconnais. De Côte d’Or wordt opgesplitst in de Côte de Nuits (dat vooral bekend staat om zijn uitstekende pinot noir wijnen) en de Côte de Beaune. In de laatstgenoemde streek vinden we de beroemdste wijngebieden waar chardonnay naam en faam heeft gemaakt zoals Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Terroir
Chardonnay is een druif die uitstekend in staat is om de karakteristieken van het terroir door te vertalen naar de uiteindelijke wijn in het glas. Geen wonder dat chardonnay ook een van de drie (meest gebruikte) druiven is voor Champagne.
Kenmerken van chardonnay
Een van de redenen van het wereldwijde succes van chardonnay is dat deze druif vrij gemakkelijk te verbouwen is. Daarnaast kan je als wijnmaker alle kanten op met chardonnay. Het is bij uitstek een druif waarvan je de wijnen goed kan opvoeden op eikenhouten vaten. Doe je dat niet? Dan krijg je een strakke, verfrissende stijl, zoals we die kennen uit Chablis met groene appel, citrusfruit en perzik.
Houtinvloed
Bij opvoeding op eikenhouten vaten krijgt de wijn naast zijn fruitige karakter van ananas, meloen en tropisch fruit tonen van vanille, boter en karamel. Een stijl die wereldwijd wordt gezien als het prototype van chardonnay. Zonder houtopvoeding is chardonnay een uitstekende begeleider van schaal- en schelpdieren. Met houtopvoeding is chardonnay de ideale combinatie bij vettige vis, bijvoorbeeld gerookte zalm. Maar ook culinair breed inzetbaar bij gevogelte, wit vlees of romige kazen.