Vougeot 'Clos du Prieuré' Blanc Domaine de la Vougeraie MAGNUM 2021 biedt een rijke en complexe smaakervaring met tonen van rijp steenfruit, citrus en geroosterde noten, ondersteund door een zijdezachte textuur en een lange, elegante afdronk.
We concludeerden unaniem: oogstjaar 2023 is zéér genereus geweest voor chardonnay. Tegenover het rijpe fruit van steenfruit, gele appels, kweepeer en limoen - staat een enorme dosis aan frisheid, mineraliteit een goed geïntegreerde houtrijping. De wijn is gedurende tien maanden opgevoed op gebruikte vaten van kuiper Chassin en daarna nog twee maanden op cuve. Subtiele smaken van hazelnoot, amandel en venkelzaad in de langdurende afdronk. Topwijn, niets aan gelogen.
Deze witte Bourgogne uit Premier Cru climat 'En Sazenay' is een fruitige en vlezige wijn met tonen van exotisch fruit en aroma's van citrusvruchten, lychees en mango's. Geweldige prijs/kwaliteit, precies zoals wijnmaker Manuel het graag ziet.
Een unieke witte Bourgogne uit de exclusieve Clos de Prieuré Monopole, een historische wijngaard in Vougeot. Domaine de la Vougeraie brengt met biodynamische finesse een wijn voort die elegantie, mineraliteit en diepgang combineert.
Een majestueuze Grand Cru met ongekende kracht en diepgang, afkomstig uit het legendarische Bâtard-Montrachet. Domaine de la Vougeraie brengt met precisie en biodynamische finesse een wijn voort die rijkdom en verfijning subliem combineert.
Een monumentale Grand Cru uit het mythische Charlemagne-terroir, waar Domaine de la Vougeraie met biodynamische precisie een wijn creëert die kracht, elegantie en mineraliteit subliem verenigt.
Een zeldzaam elegante en minerale Grand Cru uit een van de meest prestigieuze terroirs van Bourgogne. Domaine de la Vougeraie brengt met uiterste precisie de verfijning en kracht van Chevalier-Montrachet tot uiting in deze uitzonderlijke 2022-jaargang.
Een subtiel samenspel van complexe smaken, waaronder amandelen, kastanjehoning, bergamot, peer en zwarte thee. Dit alles met een florale achtergrond van limoen en alfalfa, waardoor een rijke en boeiende smaakervaring ontstaat. Ontdek de fijne nuances en aroma's die deze unieke combinatie te bieden heeft.
Nauwkeurige selectie van de beste Chardonnay druiven gelegen op het hoogste punt van het landgoed. Na rijping in het vat, heeft deze wijn een stevige structuur en body met een smaakvol culinair karakter.
Een verfijnde Chablis Premier Cru met uitgesproken mineraliteit en frisse citrusnuances, gecreëerd door de getalenteerde broers Bouchard, perfect in balans met subtiele houtinvloeden.
Een schitterende houtgerijpte premium Chardonnay van Babylonstoren: geheel in de stijl van een klassieke witte Bourgogne met de intensiteit van het rijpe fruit van de Nieuwe Wereld!
Om deze Meursault een ‘generieke’ Meursault te noemen, doet de wijn niet de eer aan die hij verdient. De neus is subtiel, maar wel heel aantrekkelijk en elegant met veel kruiden, mineraliteit en lentebloesem. Daarentegen is de wijn wat uitbundiger in mond, met veel textuur en concentratie. Een échte dinerwijn, die gerust nog een aantal jaren kan blijven liggen.
Dit is de meest populaire witte druif ter wereld. Oorspronkelijk komt chardonnay uit Frankrijk, waar hij nog altijd in grote mate staat aangeplant. Maar inmiddels heeft chardonnay de wereld veroverd. Tegenwoordig wordt chardonnay gemaakt in nieuwe wereld wijnlanden zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Maar ook dichter bij huis is chardonnay te vinden in Oostenrijk, Italië en zelfs België!
Bakermat Bourgogne
In de Bourgogne vindt u het dorpje Chardonnay: de bakermat van chardonnay. Nog altijd is de Bourgogne het meest prestigieuze herkomstgebied van deze druif. Van het noordelijk gelegen Chablis tot de Côte d’Or en de zuidelijker gelegen Chalonnais en Mâconnais. De Côte d’Or wordt opgesplitst in de Côte de Nuits (dat vooral bekend staat om zijn uitstekende pinot noir wijnen) en de Côte de Beaune. In de laatstgenoemde streek vinden we de beroemdste wijngebieden waar chardonnay naam en faam heeft gemaakt zoals Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Terroir
Chardonnay is een druif die uitstekend in staat is om de karakteristieken van het terroir door te vertalen naar de uiteindelijke wijn in het glas. Geen wonder dat chardonnay ook een van de drie (meest gebruikte) druiven is voor Champagne.
Kenmerken van chardonnay
Een van de redenen van het wereldwijde succes van chardonnay is dat deze druif vrij gemakkelijk te verbouwen is. Daarnaast kan je als wijnmaker alle kanten op met chardonnay. Het is bij uitstek een druif waarvan je de wijnen goed kan opvoeden op eikenhouten vaten. Doe je dat niet? Dan krijg je een strakke, verfrissende stijl, zoals we die kennen uit Chablis met groene appel, citrusfruit en perzik.
Houtinvloed
Bij opvoeding op eikenhouten vaten krijgt de wijn naast zijn fruitige karakter van ananas, meloen en tropisch fruit tonen van vanille, boter en karamel. Een stijl die wereldwijd wordt gezien als het prototype van chardonnay. Zonder houtopvoeding is chardonnay een uitstekende begeleider van schaal- en schelpdieren. Met houtopvoeding is chardonnay de ideale combinatie bij vettige vis, bijvoorbeeld gerookte zalm. Maar ook culinair breed inzetbaar bij gevogelte, wit vlees of romige kazen.