Klassieke champagne met gelijke delen chardonnay, pinot noir en meunier. Heel mooi lichtgoud in het glas met een zeer fijne mousse. De subtiele neus heeft aroma's van rijpe witte perzik en limoen. Op het palet verkwikkend en dorstlessend, zuiver met een hint van gebrande amandelen. Ideaal als aperitief, maar uitblinkend bij schelp- en schaaldieren.
Tijdens onze samenwerking met Bruno Le Breton van Domaine de la Jasse bij de creatie van een rode cuvée Colaris, ontdekten we ook deze uiterst plezierige houtgelagerde Chardonnay.
Het visitekaartje van Jean-Philippe Fichet: Bourgogne Blanc die er niet om liegt. Geheel in de stijl van Fichet: geen poespas of opsmuk, maar juist puur, helder en fris.
Dit is een single vineyard Chardonnay uit de Aconcagua Costa die consistent hoog scoort bij de leidende critici ter wereld, waaronder James Suckling: twee-en-negentig punten; Parker: twee-en-negentig punten, en Tim Atkin MWs: drie-en-negentig punten.
Vinificatie én opvoeding (10 maanden) op eikenhouten vaten. In de geur rijp fruit, aroma’s van peer en vijg. Vol en rijk van smaak, maar verfijnd door een fraaie fraîcheur en lange finale.
Deze houtgerijpte Chardonnay die een ware traktatie voor liefhebbers van rijke en volle wijnen. Romige tonen van roomboter en een verfijnde hint van toast dankzij de rijping op eikenhout. Met zijn boterzachte textuur, frisse balans en lange, elegante afdronk wordt hij vaak liefkozend de ‘Bernardus* van Frankrijk’ genoemd.
Sappige, mineraal gedreven Saint-Véran met frisse zuren en delicate houttoets. Dominique koos wat betreft de rijping bewust voor een mix van 40% eikenhouten vaten en - om het hout niet te laten domineren - 60% tank.
Krug is een champagne van klasse en naam. Joseph Krug besloot mousserende wijn te maken door een veelvoud aan oogstjaren en percelen samen te voegen, in zijn zoektocht naar een unieke complexiteit. Zijn champagnes behoren tot de meest gelaagde en verfijnde ter wereld - en dit is editie 172.
De Benedictijnermonnik Dom Pierre Pérignon ontwikkelde de ‘méthode champenoise’, waarop de beste mousserende wijnen vandaag de dag nog steeds gemaakt worden. Het wijnhuis dat zijn naam draagt, maakt wijnen van de hoogste categorie. Dit is millisime 2015.
Het zijn niet alleen de rode druivenrassen die het goed doen in Puglia. Deze blend van chardonnay, malvasia en sauvignon blanc weet ondanks de hitte enorm fris en frivool te blijven.
Nauwkeurige selectie van de beste Chardonnay druiven gelegen op het hoogste punt van het landgoed. Na rijping in het vat, heeft deze wijn een stevige structuur en body met een smaakvol culinair karakter.
Daniem Dampt & Fils is een familiedomein dat levendige, heldere Chablis' maakt. Deze Village is daar een uitstekend voorbeeld van. Neal Martin (Vinous) noemde het: "certainly, one of the better examples this vintage".
Dit is de meest populaire witte druif ter wereld. Oorspronkelijk komt chardonnay uit Frankrijk, waar hij nog altijd in grote mate staat aangeplant. Maar inmiddels heeft chardonnay de wereld veroverd. Tegenwoordig wordt chardonnay gemaakt in nieuwe wereld wijnlanden zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Maar ook dichter bij huis is chardonnay te vinden in Oostenrijk, Italië en zelfs België!
Bakermat Bourgogne
In de Bourgogne vindt u het dorpje Chardonnay: de bakermat van chardonnay. Nog altijd is de Bourgogne het meest prestigieuze herkomstgebied van deze druif. Van het noordelijk gelegen Chablis tot de Côte d’Or en de zuidelijker gelegen Chalonnais en Mâconnais. De Côte d’Or wordt opgesplitst in de Côte de Nuits (dat vooral bekend staat om zijn uitstekende pinot noir wijnen) en de Côte de Beaune. In de laatstgenoemde streek vinden we de beroemdste wijngebieden waar chardonnay naam en faam heeft gemaakt zoals Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Terroir
Chardonnay is een druif die uitstekend in staat is om de karakteristieken van het terroir door te vertalen naar de uiteindelijke wijn in het glas. Geen wonder dat chardonnay ook een van de drie (meest gebruikte) druiven is voor Champagne.
Kenmerken van chardonnay
Een van de redenen van het wereldwijde succes van chardonnay is dat deze druif vrij gemakkelijk te verbouwen is. Daarnaast kan je als wijnmaker alle kanten op met chardonnay. Het is bij uitstek een druif waarvan je de wijnen goed kan opvoeden op eikenhouten vaten. Doe je dat niet? Dan krijg je een strakke, verfrissende stijl, zoals we die kennen uit Chablis met groene appel, citrusfruit en perzik.
Houtinvloed
Bij opvoeding op eikenhouten vaten krijgt de wijn naast zijn fruitige karakter van ananas, meloen en tropisch fruit tonen van vanille, boter en karamel. Een stijl die wereldwijd wordt gezien als het prototype van chardonnay. Zonder houtopvoeding is chardonnay een uitstekende begeleider van schaal- en schelpdieren. Met houtopvoeding is chardonnay de ideale combinatie bij vettige vis, bijvoorbeeld gerookte zalm. Maar ook culinair breed inzetbaar bij gevogelte, wit vlees of romige kazen.