Blanc de Blancs afkomstig van wijngaarden op de Côte des Blancs, Côte de Sézanne en in Montgueux. Aroma’s van verse boter en brioche. Een rijke Champagne, heel fruitig en energiek met een mineralig karakter.
Voor de klassieke blend van deze Premier Cru werden voornamelijk druiven van Grand Cru-wijngaarden gebruikt; hoewel de kwaliteit aanzienlijk is, is de prijs dat niet. Champagne-kenner Gert Crum: 'Een zeer appetijtelijke aperitief champagne'.
Morillon is een synoniem voor chardonnay. Dit druivenras staat al meer dan 200 jaar in Südsteiermark. Deze afkomstig van de Ried Eckberg gemaakt door Weingut Lackner Tinnacher is een prachtige, hele eigen, minerale stijl Chardonnay.
Weergaloze wijn die net zo'n bijzondere ervaring biedt als het beste uit de Bourgogne. "This is a pleasurable, exciting, fleshy, complex, salty, kaleidoscopicwine." (Robert Parker's Wine Advocate, 95+/100)
Prachtige Chardonnay uit het Nieuw-Zeelandse Hawke’s Bay. De rijping ‘sur lie’ op vat (gedurende 10 maanden) zorgt voor een rijk mondgevoel. In combinatie met een verfijnde fraîcheur een echte crowdpleaser, zeker aan tafel met gegrilde vis.
Deze wijn is de mildste van de reeks Puligny-wijnen van Jean-Louis Chavy. Een zorgvuldige houttoets en fijne fraîcheur maken dit een exemplarisch glas voor de appellatie.
Mooi alternatief voor Bourgogne uit de Zuid-Franse (meer zonovergoten) Limoux in een rijke, rijpe stijl. Deze wijn onthult aroma’s van peer, steenvruchten, nootmuskaat en bladerdeeg in de neus. In de mond zuiver en fris met tonen van lentebloesem, honing en rijpe perziken. Wordt gevolgd door een harmonieuze, rijke afdronk.
Een feest der herkenning voor de liefhebber van Chablis en een geweldige ontdekking voor ieder ander. "Lemonyand crisp with a stoneandseashellundertonetothepretty fruit. Racyand intense on the finish." (James Suckling, 94/100)
2021 was het laatste jaar dat de familie Panman bij Château Rives-Blanques betrokken was. Het is daarom een eer om hun topcuvée La Trilogie van hun allerlaatste oogstjaar 2021 te kunnen aanbieden, die alleen in de allerbeste jaren wordt gemaakt en een kleine oplage kent (1.800 flessen).
Superieure Chardonnay die elke liefhebber naar adem doet happen. "Apple, sea shell andcrushedstonearomas follow throughto a full body yetit’stightandstructuredwithanimpressive fruit, acidicandphenolicbalancegivingit focus andintensity." (James Suckling, 97/100)
Een Chardonnay van Italiaanse bodem. Uit het uiterste noordoosten welteverstaan. Hier weet Roberta Borghese samen met haardochters Lisa en Nicole een geweldige houtgerijpte Chardonnay op te voeden. Geen logge of zware stijl, want de koelte van Friuli zorgt juist voor veel frisse tonen en balans.
Een fantastisch glas dat de komende jaren verder zal ontluiken en dat zich moeiteloos kan meten met het beste wat er op dit prijsniveau elders in de wereld wordt gemaakt.
Maak nu kennis met deze verfrissende blend van mousserende wijn en sinaasappellikeur, gemaakt van Argentijnse sinaasappels, kruiden en specerijen. Een heerlijk zomerdrankje die het beste te serveren is met een takje rozemarijn en een gedroogd schijfje sinaasappel.
Over de hele wereld wordt chardonnay verbouwd. Een makkelijke druif die makkelijk wegdrinkt. Het is dan ook de populairste witte druif en maakt kwalitatief de beste witte wijnen. Denk hierbij aan wijnen uit Bourgogne maar ook de Nieuwe Wereld. De smaak varieert enorm, van fris en staalachtig tot intens en tropisch. Als een van de weinige witte druivenrassen is chardonnay geschikt om op hout te rijpen.
Elegante Chardonnay uit Bourgogne
De bakermat van de chardonnay is Bourgogne en zijn naam is te danken aan het gelijknamige pittoreske Bourgondische dorpje Chardonnay. In het wereldberoemde Chablis worden uitsluitend witte wijnen gemaakt van de chardonnay. Hier worden door het noordelijke klimaat en de kalkbodem minerale en strakke wijnen gemaakt met rijp fruit, die ingetogener zijn dan de Chardonnay's uit de Nieuwe Wereld. Chablis wijn wordt zowel gerijpt op roestvrijstaal als op eikenhout. Andere bekende Bourgogne Chardonnay's komen onder andere uit Meursault, Puligny-Montrachet, Pouilly-Fuissé en Montagny. Witte topbourgognes kunnen wel tot tien jaar opgelegd worden, maar de meeste zijn het lekkerst als ze binnen vier jaar gedronken worden. Chardonnay is overigens ook één van de drie druivenrassen die gebruikt worden in champagne.
Fruitig en smaakrijk
In landen als Chili en Argentinië worden intense chardonnay wijnen gemaakt vol fruit. Als de wijn een hoog alcoholpercentage bevat zal de wijn rond en zoet smaken. Chardonnay uit warmere landen kunnen we uitbundiger noemen, met fruittonen van meloen, perzik, ananas en tropisch fruit. Chardonnay kan gedronken worden bij vis, zachte kazen, wit vlees, maar de toppers kunnen ook bij rood vlees gedronken worden.