Een schitterende houtgerijpte premium Chardonnay van Babylonstoren: geheel in de stijl van een klassieke witte Bourgogne met de intensiteit van het rijpe fruit van de Nieuwe Wereld!
Les Vaillons is een Premier Cru van de Chablis-producent Daniel Dampt & Fils. Het familiedomein staat bekend om elegante, levendige en heldere wijnen en dit daar een uitstekend voorbeeld van.
Daniel Dampts Premier Cru Fourchaume is krachtiger en heeft een complexe neus. Appelbloesem en gele appels, perziken, gedroogde citroen en zilte mineraliteit in de neus. Subtiel boterig en rokerig, elegant en fris.
Deze Bourgogne is in verhouding tussen prijs en kwaliteit bijzonder interessant: een goed merkbare houttoets, elegant en verfijnd. Een luxe Bourgogne met veel lengte!
Daniel Dampt & Fils is een familiedomein in Chablis. Ze staan bekend om pure chardonnay, met elegantie en finesse. Beauroy is de meest noordelijke gelegen Premier Cru op de linkeroever van de Serein - en een uitstekend voorbeeld van de stijl van het wijndomein.
Blanc de Blancs afkomstig van wijngaarden op de Côte des Blancs, Côte de Sézanne en in Montgueux. Aroma’s van verse boter en brioche. Een rijke Champagne, heel fruitig en energiek met een mineralig karakter.
Bourgogne Blanc is in de regel een van de meest aantrekkelijke wijnen als het gaat om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zo is het bij Rapet niet anders; de wijn laat de druif spreken.
Voor de klassieke blend van deze Premier Cru werden voornamelijk druiven van Grand Cru-wijngaarden gebruikt; hoewel de kwaliteit aanzienlijk is, is de prijs dat niet. Champagne-kenner Gert Crum: 'Een zeer appetijtelijke aperitief champagne'.
Prachtige Chardonnay uit het Nieuw-Zeelandse Hawke’s Bay. De rijping ‘sur lie’ op vat (gedurende 10 maanden) zorgt voor een rijk mondgevoel. In combinatie met een verfijnde fraîcheur een echte crowdpleaser, zeker aan tafel met gegrilde vis.
Een verfijnde Chablis Premier Cru met uitgesproken mineraliteit en frisse citrusnuances, gecreëerd door de getalenteerde broers Bouchard, perfect in balans met subtiele houtinvloeden.
De Premier Cru-wijngaard draagt dezelfde naam als een lieu-dit in het naastgelegen Chassagne-Montrachet, maar staat op zichzelf. Het is gelegen vlák boven de Premier Cru ‘Les Folatières’ en heeft daarom een nèt wat frissere uitdrukking.
Vinificatie én opvoeding (10 maanden) op eikenhouten vaten. In de geur rijp fruit, aroma’s van peer en vijg. Vol en rijk van smaak, maar verfijnd door een fraaie fraîcheur en lange finale.
Clos de Vougeot is één van de oudste wijngaarden ter wereld en werd al in 1110 aangeplant door de Cisterciënzermonniken. In één uithoek - een monopole van Domaine de la Vougeraie - wordt er uitzonderlijke witte wijn gemaakt. Dit kan zich meten met de grootste witten van de Bourgogne, zoals Corton-Charlemagne.
Terroir et Sens is een Extra Brut champagne: droog, maar fruitig. Door de fijne zuren en het aromatische brede palet een zacht, aangenaam en spannend glas wijn met verfrissing en diepgang. Van deze wijn zijn slechts 1300 flessen geproduceerd.
Dit is de meest populaire witte druif ter wereld. Oorspronkelijk komt chardonnay uit Frankrijk, waar hij nog altijd in grote mate staat aangeplant. Maar inmiddels heeft chardonnay de wereld veroverd. Tegenwoordig wordt chardonnay gemaakt in nieuwe wereld wijnlanden zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Maar ook dichter bij huis is chardonnay te vinden in Oostenrijk, Italië en zelfs België!
Bakermat Bourgogne
In de Bourgogne vindt u het dorpje Chardonnay: de bakermat van chardonnay. Nog altijd is de Bourgogne het meest prestigieuze herkomstgebied van deze druif. Van het noordelijk gelegen Chablis tot de Côte d’Or en de zuidelijker gelegen Chalonnais en Mâconnais. De Côte d’Or wordt opgesplitst in de Côte de Nuits (dat vooral bekend staat om zijn uitstekende pinot noir wijnen) en de Côte de Beaune. In de laatstgenoemde streek vinden we de beroemdste wijngebieden waar chardonnay naam en faam heeft gemaakt zoals Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.
Terroir
Chardonnay is een druif die uitstekend in staat is om de karakteristieken van het terroir door te vertalen naar de uiteindelijke wijn in het glas. Geen wonder dat chardonnay ook een van de drie (meest gebruikte) druiven is voor Champagne.
Kenmerken van chardonnay
Een van de redenen van het wereldwijde succes van chardonnay is dat deze druif vrij gemakkelijk te verbouwen is. Daarnaast kan je als wijnmaker alle kanten op met chardonnay. Het is bij uitstek een druif waarvan je de wijnen goed kan opvoeden op eikenhouten vaten. Doe je dat niet? Dan krijg je een strakke, verfrissende stijl, zoals we die kennen uit Chablis met groene appel, citrusfruit en perzik.
Houtinvloed
Bij opvoeding op eikenhouten vaten krijgt de wijn naast zijn fruitige karakter van ananas, meloen en tropisch fruit tonen van vanille, boter en karamel. Een stijl die wereldwijd wordt gezien als het prototype van chardonnay. Zonder houtopvoeding is chardonnay een uitstekende begeleider van schaal- en schelpdieren. Met houtopvoeding is chardonnay de ideale combinatie bij vettige vis, bijvoorbeeld gerookte zalm. Maar ook culinair breed inzetbaar bij gevogelte, wit vlees of romige kazen.