Le White Label Sec is de perfecte introductie tot wat Champagne, en met name Maison Lanson, te bieden heeft. Deze sec zit namelijk nét onder demi-sec en combineert een aangename dosis vers fruit met een frisse ondertoon. Een zacht en verfijnd aperitief, maar ook inzetbaar bij excentrieke en exotische gerechten.
"Unfurling in the glass with notes of pear, orange oil and toasted bread. Medium-bodied, lively and reserved, it's taut and mineral, concluding with a mouthwatering finish." - Robert Parker's Wine Advocate
De wijn heeft een mooie goudgele kleur en ruikt naar perzik, grapefruit en een vleugje bloemen. De smaak is fruitig en eindigt licht ziltig. Het is een elegante en gebalanceerde wijn met een minerale toets van de bodems waarin fossiele resten en oesterschelpen te vinden zijn.
Le Tesson is een prachtig perceel (ten noorden van Meursault, naast climat Chevalières) op een bodem van oud lavagesteente. Het is één van de best gelegen van de Meursault-climats. De wijnen bezitten finesse en elegantie, met veel mineraliteit. Deze specifieke locatie brengt wijnen voort met een complexiteit die je niet terugvindt in andere.
Penet-Chardonnet weet de meest delicate champagnes te maken: deze gerijpte Grand Cru millisimé, gemaakt van uitsluitend pinot noir is een wijn met diepgang en complexiteit. De wijn wordt agemaakt met een zogeheten 'perpetual reserve' uit een solera-systeem op het wijnhuis zelf. Van deze wijn zijn slechts 2000 flessen geproduceerd.
Single Vineyard Chardonnay uit een fantastisch jaar. "Marries creaminess and lemony freshness with a flinty tension giving it a wonderful energy on the focused full-bodied palate." (James Suckling, 94/100)
• Biologische single vineyard Grand Cru gemaakt door Champagne autoriteit én vooraanstaand biodynamische wijnbouw consultant Hervé Jestin • Eén van de slechts drie labels van de streek die recht hebben op de titel ‘château’ • ‘An excellent Champagne that has real character’ (Jane Anson)
Terroir et Sens is een Extra Brut champagne: droog, maar fruitig. Door de fijne zuren en het aromatische brede palet een zacht, aangenaam en spannend glas wijn met verfrissing en diepgang. Van deze wijn zijn slechts 1300 flessen geproduceerd.
Vorig jaar hadden wij het genoegen om het kroonjuweel Matacán van wijnmaker José Rodríguez de Vera aan te kunnen bieden. Van deze gewilde icoonwijn maakt hij jaarlijks maar één vat: dat zijn zo’n 300 flessen. De Vera reserveert het allerbeste van zijn oogst voor deze wijn en alléén wanneer hij zelf vindt dat er überhaupt een vat goed genoeg is om het tot Matacán te schoppen brengt hij zijn paradepaard in kleine oplage op de markt. Oogstjaar 2018 is een unicum. Met maar liefst 2 Matacáns, één Chardonnay en één Garnacha. Wij kunnen ons geluk niet op!
De Premier Cru-wijngaard ‘Les Folatières’ ligt op het oosten, waardoor het fruit in ‘Les Folatières’ wat mildere ochtendzon vangt. Daardoor winnen de druiven aan aromatische complexiteit, zonder zuren te verliezen.
De naam kan hier voor enige verwarring zorgen - voor wie er eventueel een lichtje gaat branden bij de naam ‘Les Perrieres’: deze lieu-dit in Puligny-Montrachet is een andere dan Perrieres of Clos des Perrieres in Meursault!
De Premier Cru-wijngaard draagt dezelfde naam als een lieu-dit in het naastgelegen Chassagne-Montrachet, maar staat op zichzelf. Het is gelegen vlák boven de Premier Cru ‘Les Folatières’ en heeft daarom een nèt wat frissere uitdrukking.
Corton-Charlemagne Grand Cru is het kroonstuk van de wijnen van Paul Chavy. De Grand Cru-wijngaard Corton-Charlemagne ligt grotendeels bovenop de Corton-heuvel
Een geconcentreerde én frisse Blanc de Blanc. Een zorgvuldig uitgekiende blend van chardonnay, viognier en vermentino. Aangenaam zacht met lichte citrus tonen en een bloemige afdronk.
Deze Domaine de Pellehaut heeft een fris aroma met tonen van citrusfruit, appel en perzik. Perfect voor een zomerse dag, bij een salade of een visgerecht.
Verrassend goede 'generieke' (die term past werkelijk niet bij deze wijn) witte Bourgogne van Nathalie Tollot. Prachtige wijn, mondvullend van textuur maar blijft toch fris.
Odyssée van Château Rives-Blanques in het Zuid-Franse Limoux is hét perfecte alternatief voor veel duurdere witte Bourgogne. Deze cuvée werd eerder door kenner Hubrecht Duijker verheven tot ‘Meursault van het Zuiden’ en Master of Wine Jancis Robinson schreef heel treff end: ‘You'd quite happily pay twice as much if it said Puligny on the label’.
Dit is de nieuwe en tevens biologische jaargang. De 2020 was schaars en in een mum van tijd uitverkocht… ❤ Persoonlijk en van harte aanbevolen.
Over de hele wereld wordt chardonnay verbouwd. Een makkelijke druif die makkelijk wegdrinkt. Het is dan ook de populairste witte druif en maakt kwalitatief de beste witte wijnen. Denk hierbij aan wijnen uit Bourgogne maar ook de Nieuwe Wereld. De smaak varieert enorm, van fris en staalachtig tot intens en tropisch. Als een van de weinige witte druivenrassen is chardonnay geschikt om op hout te rijpen.
Elegante Chardonnay uit Bourgogne
De bakermat van de chardonnay is Bourgogne en zijn naam is te danken aan het gelijknamige pittoreske Bourgondische dorpje Chardonnay. In het wereldberoemde Chablis worden uitsluitend witte wijnen gemaakt van de chardonnay. Hier worden door het noordelijke klimaat en de kalkbodem minerale en strakke wijnen gemaakt met rijp fruit, die ingetogener zijn dan de Chardonnay's uit de Nieuwe Wereld. Chablis wijn wordt zowel gerijpt op roestvrijstaal als op eikenhout. Andere bekende Bourgogne Chardonnay's komen onder andere uit Meursault, Puligny-Montrachet, Pouilly-Fuissé en Montagny. Witte topbourgognes kunnen wel tot tien jaar opgelegd worden, maar de meeste zijn het lekkerst als ze binnen vier jaar gedronken worden. Chardonnay is overigens ook één van de drie druivenrassen die gebruikt worden in champagne.
Fruitig en smaakrijk
In landen als Chili en Argentinië worden intense chardonnay wijnen gemaakt vol fruit. Als de wijn een hoog alcoholpercentage bevat zal de wijn rond en zoet smaken. Chardonnay uit warmere landen kunnen we uitbundiger noemen, met fruittonen van meloen, perzik, ananas en tropisch fruit. Chardonnay kan gedronken worden bij vis, zachte kazen, wit vlees, maar de toppers kunnen ook bij rood vlees gedronken worden.