Château Vieux Lescours Saint-Émilion Grand Cru 2022 biedt een krachtige en complexe smaakervaring met tonen van rijp donker fruit, chocolade en specerijen, ondersteund door goed geïntegreerde tannines en een lange, elegante afdronk.
Orma betekent letterlijk ‘voetafdruk’, het resultaat van het vele werk dat wordt verzet voor het verkrijgen van de buitengewone kwaliteit die Podere Orma te bieden heeft. De Orma is een blend van 50% merlot, 30% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc. Deze Bordelaise druivenrassen zorgen samen met het unieke terroir van Bolgheri (zonovergoten, laaggelegen, dicht bij zee) voor een ware Italiaanse krachtpatser met een ruggengraat van levendige zuren en de verfijning.
Château Carteau Saint-Émilion Grand Cru 2022 is een krachtige en elegante rode wijn met rijke fruitaroma's en een fluweelzachte textuur, ideaal voor lange rijping.
De Valbuena 5°(zo genoemd omdat hij vijf jaar na de oogst op de markt wordt gebracht) is afkomstig van de wat jongere stokken van Vega Sicilia. Toch wordt de Valbuena niet als het kleinere broertje van de legendarische Único gezien, maar als een opzichzelfstaande wijn die ieder jaar hoge punten scoort (97/100 punten van James Suckling).
Een krachtige en elegante rode wijn met een dieprode kleur en een complex aroma met tonen van rijp fruit, kersen, pruimen en kruiden. Een perfecte wijn voor een speciale gelegenheid of een heerlijk diner.
Een krachtige en elegante Pauillac. Beloond met 95 punten door James Suckling!
- Intens robijnrode kleur - Complexe aroma's van rijpe kersen, chocolade en eikenhout - Volle smaak met krachtige tannines en een lange, elegante afdronk
De Courteillac 2023 is een klassieke Saint-Emilion blend met structuur, vuursteen én reserve. Volop rood fruit, stevige maar rijpe tannine, mineraliteit en heerlijke fraîcheur in de lange afdronk. Absoluut van Saint-Émilion Grand Cru, zo niet Grand Cru Classé kaliber!
• De verrassing van vorig jaar: dit jaar nog beter én onder € 30,- • De wederopstanding van Laroque dankzij David Suire • “Might be the best wine David Suire has made” - Antonio Galloni (Vinous), 94-96 punten
Robert Parker's Wine Advocate: "The 2016 D'Escurac has a lively fresh and joyful bouquet with plenty of blackberry and raspberry aromas, a sense of minerality coming through with time"
• Deze Lalande wedijvert met Pomerols die 2 à 3 keer zo duur zijn • Sinds 1989 een vaste waarde in onze collectie • “Nicely crafted for this appellation” - James Suckling (90-91)/100 punten
Robert Parker's Wine Advocate: "One of the finest, if not the very best Camensac I have ever tasted"
Als een van de weinige Grand Cru Classés die niet in één van de beroemde communes liggen, wordt Camensac vaak over het hoofd gezien. Onterecht! U zult eindeloos genieten van deze gerijpte Camensac uit het geweldige oogstjaar 2009.
• Wordt alom gezien als één van de beste wijnen van de appellation • Van de familie Trocard met een grote passie voor rechteroever Bordeaux én merlot • Consultancy door Rolland & Associés dat ook menig Saint-Emilion Grand Cru Classé château adviseert
Ten zuidoosten van Saint-Emilion in de gemeente Saint Hippolyte wordt door de vijfde generatie met respect voor het terroir deze kwalitatieve Bordeaux gemaakt.
"Strong, high-toned, a little potent in terms of flavours - perfumed, but also quite ripe and oaky with spiced edges of clove and cinnamon and an underlying heat form the alcohol. I do like the texture though, tannins are present and mouthfilling with a chalky dryness but that is really enjoyable and satisfying. " - Decanter
Merlot is een internationale druif die in vrijwel ieder belangrijk wijnland aangeplant is. De druif lijkt in grote lijnen op de cabernet sauvignon, maar is zachter, soepeler en bevat minder tannines. In de Bordeaux wordt merlot bijna altijd gemengd met cabernet sauvignon en cabernet franc. De merlot wordt vaak gebruikt om cabernet sauvignon te verzachten, en andersom om wat meer body aan de wijn te geven.
Bordeaux, de thuisbasis van merlot
Het hoogste niveau bereikt de merlot in de Pomerol en Saint-Émilion. Hier is de druif het belangrijkste in de melange met de andere druiven. De smaak is hier fluwelig met smaken van pruimen en zwarte bessen waarbij ook vaak aardse tonen te ondekken zijn. De wijnen van Château Pétrus, dat bekend staat om één van de allergrootste Bordeaux-wijnen, worden bijna volledig van merlot gemaakt. In de Médoc is de druif ook in opmars, dit onder meer omdat de druif sneller rijpt dan cabernet sauvignon en dus minder gevoelig is voor najaarsregen. In Californië worden merlot-wijnen gemaakt met zachte tannines en sappige smaken. Hier worden van de druif zowel gemengde als cépage-wijnen gemaakt. Chileense merlots zijn vaak iets lichtere en gemakkelijk toegankelijke wijnen.
Kenmerken van de merlot-druif
Merlot heeft een dunne schil en is iets groter dan de cabernet sauvignon. Het is een productieve, vroeg rijpe, fruitige, donkerblauwe druivensoort met een hoog suikergehalte. Het sap is weelderig, fruitig en kan zwoel bijna zoet zijn. Als de productie te hoog wordt, worden de wijnen dun en licht. Hieronder vindt u een overzicht van alle wijnen met (een aandeel) merlot.