Pinot Noir van topterroir op de hoger gelegen percelen van Hawke’s Bay. De koelte hier zorgt voor spanning, fraîcheur en complexiteit. In combinatie met rijping op grote vaten van eikenhout een ware smaaksensatie.
De druiven voor deze Nuits-Saint-Georges zijn volledig afkomstig van een perceel in het appellation village geklasseerde climat ‘Les Fleurières’ dat onmiddellijk grenst aan de Premier Cru geklasseerde ‘Les Pruliers’ dat als een ‘superb terroir’ (Decanter) wordt beschouwd.
Voor de klassieke blend van deze Premier Cru werden voornamelijk druiven van Grand Cru-wijngaarden gebruikt; hoewel de kwaliteit aanzienlijk is, is de prijs dat niet. Champagne-kenner Gert Crum: 'Een zeer appetijtelijke aperitief champagne'.
Les Vellées (ook wel: Les Velley) is een climat met Premier Cru status dat grenst aan de Premier Cru Clos du Roy en doorgaans krachtige wijnen oplevert.
Een wonderschone expressie van de regio en de delicate huisstijl van Giant Steps. "Sweetly fruity without excess oak or alcohol and, just, enough acidity. Really quite delicate. And with impressive persistence. Superior Australian Pinot." (Jancis Robinson MW)
Christian Hermann is de ‘koning van de zoete Mosel’, maar wist ons te verbluffen met het resultaat van een speciaal project waarbij hij houtgerijpte Pinot Noir op fles bracht. Dit top exemplaar van de Kinheimer Rosenberg maakte een onuitwisbare indruk op ons. Slechts 600 flessen van gemaakt!
Het Premier Cru geklasseerde climat ‘Les Chaboeufs’ ligt op een steenachtige klei-kalk bodem in het zuidelijke deel van Nuits op de oostelijke helling van de Chaux heuvel op een hoogte van 250 à 275 meter. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de eigenaar in vroeger tijden, de familie Chabeuf. Confuron heeft hier pinot noir stokken staan die aangeplant zijn in 1957 plus een deel stokken die middels massale selectie in 2011 herplant zijn (het domein nam dus de stekken van de beste moederplanten en vermenigvuldigde die).
Pinot noir levert wijnen met een licht rode kleur. Een fruitig karakter en een zijdezacht textuur is wat de druif kenmerkt. Een aantal van de grootste wijnen van de wereld worden gemaakt van pinot noir. Overal ter wereld wordt de druif aangeplant, maar in de Bourgogne worden de allermooiste resultaten behaald.
Meer over de druif pinot noir
Het is een grillige druif die veeleisend is. Klimaat, bodem en de wijngaard zijn van grote belang en zijn ook direct terug te proeven in de wijn. De pinot noir doet het goed in de wat koelere wijngebieden, maar niet té koel anders kan de wijn dun en bleek worden. Als het klimaat te warm is, wordt de wijn minder interessant. De dunne schil zorgt er voor dat de druif vatbaar is voor meeldauw en rot. Door deze dunne schil bevatten veel pinot noir wijnen vaak weinig tannine. De pinot noir is geschikt om op Frans eikenhout te laten rijpen. Het grovere Amerikaans eiken geeft veelal te veel vanille-tonen af, wat de wijn niet ten goede komt. Naast Bourgogne is pinot noir ook aangeplant in de Elzas, Duitsland (hier beter bekend als spätburgunder), de koelere gebieden in Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook wordt de druif gebruikt in mousserende wijnen zoals in Champagne en Zuid-Afrikaanse bubbels.
Zacht en zijdeachtig
De jonge pinot noirs zijn fruitig. Bij rijping op hout ontstaan romige, vanilleachtige nuances. Als de wijn wat langer rijpt zal deze aroma’s van truffel en wild ontwikkelen. De mooiste pinot noirs ontwikkelen geuren van frambozen, kersen, aardbeien en bloemen. De beste bourgognes hebben jaren nodig om hun topniveau te bereiken, die ze dan lang behouden.