Spätburgunder van kwaliteit
moet men tegenwoordig
met een loep zoeken. “Vief,
jong, fris. Gespierd en lenig.
Fris pinot noir-fruit, heldere
zuren” aldus de Grote Hamersma.
Klassieke champagne met gelijke delen chardonnay, pinot noir en meunier. Heel mooi lichtgoud in het glas met een zeer fijne mousse. De subtiele neus heeft aroma's van rijpe witte perzik en limoen. Op het palet verkwikkend en dorstlessend, zuiver met een hint van gebrande amandelen. Ideaal als aperitief, maar uitblinkend bij schelp- en schaaldieren.
Waar de heuvels zich langzaam spreiden en het landschap glooiender wordt, ten oosten van Aloxe-Corton, ligt Savigny-les-Beaune. De wijngaard is niet groter dan 0,7 hectare en heeft gedeeltelijk oude stokken, van bijna zeventig jaar oud. Dat betekent geconcentreerde bessen en een rijke smaak. In de neus dominant rood fruit; kersen en rode bessen. Er is een kruidige noot van specerijen en vanille en een zacht aardse toets te ontdekken. Op het palet doet frisser rood fruit opnieuw zijn intrede. Opwekkend zuur en zacht tannineus op de afdronk.
Met ‘Les Dracy' zet Sarrazin een hoge standaard voor de regio Givry. Les Dracy ligt net onder de helling van 'Champs Lalot' (zie hieronder) in het dorp Dracy-le-Fort. Tonnen zwarte en rode kersen, groene specerijen in overvloed en veel intensiteit - zonder de kenmerkende delicaatheid te verliezen.
Zeer verfijnde Rode Bourgogne van één van de beste premier cru's van Savigny. Mooi in balans met veel kruidigheid en rondeur, maar tegelijk eigen aan het terroir: steenachtig en mineralig.
0,75L - Frankrijk - Bourgogne, Hautes-Côtes de Nuits
De Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 'Les Dames de Vergy' 2022 van Domaine Dominique Guyon is een elegante Pinot Noir met aroma's van klein rood fruit en zachte tannines, afkomstig van zuidelijk georiënteerde wijngaarden nabij Nuits-Saint-Georges.
De 2020 Chorey-Lès-Beaune van Domaine Antonin Guyon biedt een elegante en verfijnde Pinot Noir-ervaring met een fris en complex aromatisch profiel en een uitstekende balans.
Voor de klassieke blend van deze Premier Cru werden voornamelijk druiven van Grand Cru-wijngaarden gebruikt; hoewel de kwaliteit aanzienlijk is, is de prijs dat niet. Champagne-kenner Gert Crum: 'Een zeer appetijtelijke aperitief champagne'.
Een wonderschone expressie van de regio en de delicate huisstijl van Giant Steps. "Sweetly fruity without excess oak or alcohol and, just, enough acidity. Really quite delicate. And with impressive persistence. Superior Australian Pinot." (Jancis Robinson MW)
Deze Monthélie 1er Cru Les Clous 2021 van Jean-Philippe Fichet biedt een elegante expressie van Pinot Noir met aroma's van rijpe rode vruchten en subtiele florale tonen, ondersteund door een verfijnde tanninestructuur en levendige zuurgraad.
Prachtige introductie tot de Spätburgunder-collectie van Meyer-Näkel. Deze wijn wordt sterk gekenmerkt door de mineraliteit van de blauwe leisteen (Blauschiefer).
Chorey-Lès-Beaune profiteert van zijn kalk- en kleigronden, wat bijdraagt aan de elegantie van deze wijn. In de neus zijn aroma's van bessen, kersen en frambozen prominent aanwezig - net als florale tonen van rozen en viooltjes.
Mercurey van oude stokken (55 jaar) die een laag rendement hebben, maar daarentegen wel zorgen voor een excellente concentratie en complexiteit. Versmolten tannine, mooi geïntegreerd hout, zwoel mondgevoel, finesse. Serieus veel wijn voor je geld!
Pinot noir levert wijnen met een licht rode kleur. Een fruitig karakter en een zijdezacht textuur is wat de druif kenmerkt. Een aantal van de grootste wijnen van de wereld worden gemaakt van pinot noir. Overal ter wereld wordt de druif aangeplant, maar in de Bourgogne worden de allermooiste resultaten behaald.
Meer over de druif pinot noir
Het is een grillige druif die veeleisend is. Klimaat, bodem en de wijngaard zijn van grote belang en zijn ook direct terug te proeven in de wijn. De pinot noir doet het goed in de wat koelere wijngebieden, maar niet té koel anders kan de wijn dun en bleek worden. Als het klimaat te warm is, wordt de wijn minder interessant. De dunne schil zorgt er voor dat de druif vatbaar is voor meeldauw en rot. Door deze dunne schil bevatten veel pinot noir wijnen vaak weinig tannine. De pinot noir is geschikt om op Frans eikenhout te laten rijpen. Het grovere Amerikaans eiken geeft veelal te veel vanille-tonen af, wat de wijn niet ten goede komt. Naast Bourgogne is pinot noir ook aangeplant in de Elzas, Duitsland (hier beter bekend als spätburgunder), de koelere gebieden in Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook wordt de druif gebruikt in mousserende wijnen zoals in Champagne en Zuid-Afrikaanse bubbels.
Zacht en zijdeachtig
De jonge pinot noirs zijn fruitig. Bij rijping op hout ontstaan romige, vanilleachtige nuances. Als de wijn wat langer rijpt zal deze aroma’s van truffel en wild ontwikkelen. De mooiste pinot noirs ontwikkelen geuren van frambozen, kersen, aardbeien en bloemen. De beste bourgognes hebben jaren nodig om hun topniveau te bereiken, die ze dan lang behouden.