Côte de Nuits-Villages is een soort ‘verzamel’ gemeente-appellation voor een select groepje terroirs op de Côte de Nuits. Het betreft wijngaarden in het dorpje Corgoloin - dat op de grens met de Côte de Beaune ligt -, Comblanchien, Premeaux-Prissey en, meer naar het noorden toe, Brochon en Fixin. Deze appellation geniet minder bekendheid dan de overige appellations en de prijzen liggen lager.
Het climat ‘Les Vignottes’ is gesitueerd in het dorpje Premeaux-Prissey (gemeente Nuits-Saint-Georges), op steenworp afstand van het domaine en direct aan de D974; aan je rechterhand als je van Beaune richting Dijon rijdt. Aan de overkant van de weg vinden we de Nuits-Saint-Georges Premier Cru Clos de la Maréchale. Confuron bezit 1,26 ha in ‘Les Vignottes’ waarvan hij deze fraaie Côte de Nuits-Villages maakt.
De Grand Cru Charmes-Chambertin staat te boek als de Grand Cru met de meeste finesse in vergelijk met bijvoorbeeld Le Chambertin. Finesse, fraîcheur en elegantie zijn de kernwoorden voor deze Grand Cru.
De naam van het perceel 'Clos des Angles', gelegen op de grens met de appellation Pommard, verwijst naar de 'hoeken', gezien het een driehoekig perceel betreft. Deze wijngaard heeft een lichte helling en profiteert van een oostelijke blootstelling met een hoogte van 820 voet. De bodem bestaat voor een groot deel uit kleine kiezels en klei, waardoor de druiven elke wijnoogst gelijkmatig rijpen. Deze wijngaard is een echt juweeltje binnen de Volnay appellatie.
Champonnet is een op het noord/noordoosten gelegen wijngaard, aan het uiteinde van de inham van Lavaut, aan de Grand Cru-zijde van Gevrey en wordt, net als de Grands Crus, beschermd tegen de koele westenwinden.
Extreem gelimiteerd beschikbaar. Maximaal 6 flessen per klant.
Een assemblage van de twee kleine Premier Cru percelen Clos-Baulet en Gruenchers met diepe ondergrond van klei. De kracht en het charisma van deze twee percelen maakt het een zeer interessante wijn met veel grote aromatische talenten van puur rood fruit en kruiden. De aanzet in de mond en de body van de wijn zijn complex en vol. De zeer lange afdronk onthult veel complexiteit.
Extreem gelimiteerd beschikbaar. Maximaal 6 flessen per klant.
Een assemblage van het fruit afkomstig van de percelen Bas-Chenevery en Crais-Gillon uit het geweldige oogstjaar 2022. Deze percelen met kiezelachtige ondergrond zijn beplant met selecties van 'pinot fins' (oude klonen pinot noir). De wijn heeft een frisse neus met aroma's van puur rood fruit. Aromatisch en zacht in de mond, met toetsen van rood fruit (aardbei, aalbes).
Afkomstig van één van de mooiste Premier Cru-wijngaarden van Morey-Saint-Denis; Les Ruchots. Rustieke wijn, waar finesse de hoofdtoon voert. Bourgogne in optima forma!
De Grand Cru Charmes-Chambertin staat te boek als de Grand Cru met de meeste finesse in vergelijk met bijvoorbeeld Le Chambertin. Finesse, fraîcheur en elegantie zijn de kernwoorden voor deze Grand Cru.
Christian Hermann is de ‘koning van de zoete Mosel’, maar wist ons te verbluffen met het resultaat van een speciaal project waarbij hij houtgerijpte Pinot Noir op fles bracht. Dit top exemplaar van de Kinheimer Rosenberg maakte een onuitwisbare indruk op ons. Slechts 600 flessen van gemaakt!
Pinot noir levert wijnen met een licht rode kleur. Een fruitig karakter en een zijdezacht textuur is wat de druif kenmerkt. Een aantal van de grootste wijnen van de wereld worden gemaakt van pinot noir. Overal ter wereld wordt de druif aangeplant, maar in de Bourgogne worden de allermooiste resultaten behaald.
Meer over de druif pinot noir
Het is een grillige druif die veeleisend is. Klimaat, bodem en de wijngaard zijn van grote belang en zijn ook direct terug te proeven in de wijn. De pinot noir doet het goed in de wat koelere wijngebieden, maar niet té koel anders kan de wijn dun en bleek worden. Als het klimaat te warm is, wordt de wijn minder interessant. De dunne schil zorgt er voor dat de druif vatbaar is voor meeldauw en rot. Door deze dunne schil bevatten veel pinot noir wijnen vaak weinig tannine. De pinot noir is geschikt om op Frans eikenhout te laten rijpen. Het grovere Amerikaans eiken geeft veelal te veel vanille-tonen af, wat de wijn niet ten goede komt. Naast Bourgogne is pinot noir ook aangeplant in de Elzas, Duitsland (hier beter bekend als spätburgunder), de koelere gebieden in Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook wordt de druif gebruikt in mousserende wijnen zoals in Champagne en Zuid-Afrikaanse bubbels.
Zacht en zijdeachtig
De jonge pinot noirs zijn fruitig. Bij rijping op hout ontstaan romige, vanilleachtige nuances. Als de wijn wat langer rijpt zal deze aroma’s van truffel en wild ontwikkelen. De mooiste pinot noirs ontwikkelen geuren van frambozen, kersen, aardbeien en bloemen. De beste bourgognes hebben jaren nodig om hun topniveau te bereiken, die ze dan lang behouden.