Dit is de perfecte belichaming van structuur en elegantie; de volle body en de fluweelzachte tannine worden in evenwicht gehouden door een ragfijne zuurgraad.
Eigentijdse stijl Sangiovese gemaakt door Riccardo Cotarella, een van de meest gerespecteerde wijnmakers van Italië. Dit is Sangiovese in een gebalanceerde, speelse, sappige en mondvullende stijl.
Bij de vorige jaargangen betitelden we de Rosso nog als het ‘kleine broertje’ van de Vino Nobile, máár dat gaat uiteindelijk bij deze nieuwe jaargang echt niet meer op. Dit gaat qua intensiteit oprecht een héél eind richting Vino Nobile.
Geniet van de tijdloze klasse van Antinori Tignanello 2020. Deze Toscaanse schoonheid betovert met rijke smaken van rijpe bessen, subtiel eikenhout en een elegante balans. Een meesterwerk in elke fles.
De geweldige instapper van Tenuta San Guido, het befaamde wijnhuis achter de Sassicaia. Deze Difese laat zien waarom San Guido tot de wereldtop hoort. Kracht, power en complexiteit in één.
Geurig en levendig in de neus, presenteert Ciampoleto Rosso di Montalcino sappige rode bessen en kruidige aroma's op het gehemelte. Soepele tannines en levendige zuurgraad zorgen voor verfrissing, en de langdurige afdronk smeekt om nog een slok.
Een wijn met een robijnrode kleur en een rijk bouquet van fruit. De smaak is zacht en uiterst verfijnd, krachtig en vol, met nuances van hazelnoot en zoethout.
Intens robijnrode wijn met intense geuren van kersen, kreupelhout, jeneverbes, kardemom en sigarendoos. In de mond is de wijn vol, levendig, heerlijk rijp rood fruit, framboos, kersen, prachtig in balans, De afdronk is lang aanhoudend met krachtige elegante tannines en een levendige frisheid.
Wat een absolute topwijn! 100% Sangiovese van single vineyard Bossona met veel tufsteen in de bodem. Met deze wijn moet u enkele jaren geduld hebben. In zijn jeugd is het aan te bevelen deze wijn te decanteren.
De Montigiano is een fruitige, jeugdige en zuivere 100% sangiovese. De druiven zijn geheel biologisch verbouwd. 10% van de oogst wordt met gehele tros gevinifieerd. 50% van de wijn rijpt voor 12 maanden in cementen cuves en de andere helft voor 6 maanden in cementen cuves en 6 maanden in eikenhouten vaten.
Talenti’s exemplarische Brunello di Montalcino heeft een rijk bouquet van rijpe pruimen, kersen en hints van zoethout, thee en kruiden. Een bijzonder intense en geconcentreerde Brunello di Montalcino met een energieke fraîcheur en een goede spanningsboog. Verfijnde, zoete tannine en een zijdezacht mondgevoel. Voortreffelijk. Vinous: 93 punten | James Suckling: 93 punten | Gardini: 96 punten
• Solaia behoort, samen met Sassicaia, Ornellaia en Masseto, tot de top tiers Super Tuscans • De recente verschuiving in wijnstijl maakt deze jaargang subliem • ‘This seems the most stylish and refined of the super-Tuscan superstars.’ Colin Hay (The Drinks Business)
OWC (Original Wooden Case) 3: bij afname van 3 of 6 flessen verpakt in originele houten kist.
Talenti’s exemplarische Brunello di Montalcino heeft een rijk bouquet van rijpe pruimen, kersen en hints van zoethout, thee en kruiden. Een bijzonder intense en geconcentreerde Brunello di Montalcino met een energieke fraîcheur en een goede spanningsboog. Verfijnde, zoete tannine en een zijdezacht mondgevoel. Voortreffelijk.
Riserva van de uitvinders van de Brunello: Biondi Santi. Perfect in harmonie, mooie structuur, warm, uitstekende balans tussen de tannines en de zuurgraad.
Sangiovese is het meest aangeplante druivenras van Italië. De druif vormt de basis voor alle grote Toscaanse wijnen: Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile di Montalcino. Het is een laatrijpende druif met veel zuur en is tanninerijk. Klassieke Sangiovese is droog en tanninerijk, met fruit van pruimen, kersen en gedroogde kruiden en specerijen met soms indrukken van leer en wild. Sangiovese heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst. Het alcohol percentage en suikergehalte zijn relatief laag.
Toscaanse kwaliteitswijnen
Chianti is een mooi voorbeeld van een sangiovese wijn. Het traditionele wijnhart is de Chianti Classico DOCG, de oorspronkelijke kern. Het Classico-gebied heeft veel variatie in bodem en klimaat. De mooiste topwijnen worden verbouwd op stenige grond met kalk. De druif wordt aangevuld met kleine hoeveelheden lokale druivenrassen als de canaiolo, colorino, mammolo. Een andere grote wijn die gemaakt wordt van de sangiovese is de Brunello di Montalcino. DOCG Brunello di Montalcino ligt ten zuiden van Chianti. Het zijn wijnen met een behoorlijk oplegpotentieel. Brunello di Montalcino rijpt minimaal vier jaar waarvan minimaal twee jaar op eikenhout. Het zijn dieprode fruitige wijnen met een volle smaak van rood en zwart fruit en een scala aan specerijen.
Andere Sangiovese-regio’s
Naast Toscane zien we sangiovese ook terug in andere delen van Italië zoals Umbrië en Marche. Maar ook in de Nieuwe Wereld is de druif aangeplant. Californië produceert mooie maar prijzige sangioveses en in Argentinië en Australië is de druif in opkomst.