Eigentijdse stijl Sangiovese gemaakt door Riccardo Cotarella, een van de meest gerespecteerde wijnmakers van Italië. Dit is Sangiovese in een gebalanceerde, speelse, sappige en mondvullende stijl.
Veelzijdige rode wijn met een dieprode kleur en een complex aroma met tonen van rijp fruit, kersen, pruimen en kruiden. "Lovely citrus undertones and a delicious finish." - James Suckling
Wat een overtuigende wijn is dit, met aroma's van een complete Italiaanse kruidentuin (rozemarijn, tijm, salie). De wijn is inktachtig van kleur en krachtig qua structuur. Koffie, zwarte olijven en bessen vechten om de aandacht. Met een verfijnde, cabernet sauvignon-gedreven stijl biedt deze Superiore ongekende frisheid. Bovendien heeft deze wijn een prijs kwaliteitsverhouding die alle grote namen uit Bolgheri ver achter zich laat.
Wat een absolute topwijn! 100% Sangiovese van single vineyard Bossona met veel tufsteen in de bodem. Met deze wijn moet u enkele jaren geduld hebben. In zijn jeugd is het aan te bevelen deze wijn te decanteren.
De geweldige instapper van Tenuta San Guido, het befaamde wijnhuis achter de Sassicaia. Deze Difese laat zien waarom San Guido tot de wereldtop hoort. Kracht, power en complexiteit in één.
Robert Parker's Wine Advocate: "The wine offers good richness and concentration with black cherry and plum. Stefano Frascolla and his son Giovanni tell me that this darker quality is specific to the hillside fruit. This site is slightly cooler, and harvest is always a bit later here as a result. This is another great value."
De Il Borghetto Montigiano 2022 is een levendige en elegante 100% Sangiovese met aroma's van rood fruit en florale tonen, ondersteund door een frisse zuurgraad en zachte tannines.
Geniet van de tijdloze klasse van Antinori Tignanello 2020. Deze Toscaanse schoonheid betovert met rijke smaken van rijpe bessen, subtiel eikenhout en een elegante balans. Een meesterwerk in elke fles.
Biondi Santi is een van de meest beroemde en prestigieuze wijnhuizen in Italië. Ze roemen zich om de 'uitvinding' van Brunello di Montalcino (door Clemente Santi, in 1865) en zijn tot op de dag van vandaag een drijvende kracht van de appellatie.
Deze Rosso bezit een verleidelijke fruitarchitectuur met volop kers, bosaardbei, vijg en versgebakken brood. Soepele tannine, sappig van smaak met klein rood fruit in de afdronk.
48 maanden houtlagering geeft deze bijzondere Brunello kracht en complexiteit. Deze Riserva laat zich dan ook omschrijven als stevig en vol met een prachtige tanninestructuur. Vooral als u hem even overhevelt in een decanteerkaraf om vervolgens te genieten van alles wat Valentiano te bieden heeft.
Caiarossa is een Super Tuscan met wortels in Bordeaux én Nederland. Wijlen Eric Albada Jelgersma (de bekendeeigenaar van het geliefde Château Giscours in Margaux) kocht het estate Caiarossa in 2004 en zijn team onderleiding van Alexander van Beek bouwt sindsdien aan de topkwaliteit van dit biodynamische estate.
La Volte is de perfecte introductie tot het idioom van Ornellaia. De wijn is gelaagd, elegant en uitnodigend, al vroeg in zijn jeugd. De opvoeding van La Volte vindt plaats op de vaten van excellente kwaliteit waarop Le Serre Nuove en Ornellaia eerder tot rust zijn gekomen.
• 100 punten van Vinous voor jaargang 2021: “superb from the very beginning” • Solaia is dé Super Tuscan (in het rijtje Sassicaia, Ornellaia en Masseto) • Nieuwe wijnstijl komt tot wasdom: finesse en elegantie • “All said and done, the Marchesi Antinori 2021 Solaia is a monument to perfect winemaking” - Monica Larner (Robert Parker’s The Wine Advocate) • OWC 3: Per 3 flessen verpakt in originele kist
Sangiovese is het meest aangeplante druivenras voor Italiaanse wijn. De druif vormt de basis voor alle grote Toscaanse wijnen: Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile di Montalcino. Het is een laatrijpende druif met veel zuur en is tanninerijk. Klassieke Sangiovese is droog en tanninerijk, met fruit van pruimen, kersen en gedroogde kruiden en specerijen met soms indrukken van leer en wild. Sangiovese heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst. Het alcohol percentage en suikergehalte zijn relatief laag.
Toscaanse kwaliteitswijnen
Chianti is een mooi voorbeeld van een sangiovese wijn. Het traditionele wijnhart is de Chianti Classico DOCG, de oorspronkelijke kern. Het Classico-gebied heeft veel variatie in bodem en klimaat. De mooiste topwijnen worden verbouwd op stenige grond met kalk. De druif wordt aangevuld met kleine hoeveelheden lokale druivenrassen als de canaiolo, colorino, mammolo. Een andere grote wijn die gemaakt wordt van de sangiovese is de Brunello di Montalcino. DOCG Brunello di Montalcino ligt ten zuiden van Chianti. Het zijn wijnen met een behoorlijk oplegpotentieel. Brunello di Montalcino rijpt minimaal vier jaar waarvan minimaal twee jaar op eikenhout. Het zijn dieprode fruitige wijnen met een volle smaak van rood en zwart fruit en een scala aan specerijen.
Andere Sangiovese-regio’s
Naast Toscane zien we sangiovese ook terug in andere delen van Italië zoals Umbrië en Marche. Maar ook in de Nieuwe Wereld is de druif aangeplant. Californië produceert mooie maar prijzige sangioveses en in Argentinië en Australië is de druif in opkomst.