Eigentijdse stijl Sangiovese gemaakt door Riccardo Cotarella, een van de meest gerespecteerde wijnmakers van Italië. Dit is Sangiovese in een gebalanceerde, speelse, sappige en mondvullende stijl.
Campo di Marzo is het veld waar boeren, vóór de tijd van georganiseerde legers, zich in de lente op militair appèl verzamelden. Nu liggen daar de wijngaarden van ‘boutique winery’ Il Valentiano. Valentina en Fabiano maken er Brunello in moderne stijl met een rijping van 24 tot 36 maanden op Frans eikenhout. Nootachtig, rokerig, aards, donker en rijp.
De geweldige instapper van Tenuta San Guido, het befaamde wijnhuis achter de Sassicaia. Deze Difese laat zien waarom San Guido tot de wereldtop hoort. Kracht, power en complexiteit in één.
Blend van 65% montepulciano en 35% sangiovese van een koeler deel van de appellatie met geuren van kersen, kruidige pruimen en bloemige impressies. Elegante Rosso met veel rood fruit in de smaak.
Geniet van de tijdloze klasse van Antinori Tignanello 2020. Deze Toscaanse schoonheid betovert met rijke smaken van rijpe bessen, subtiel eikenhout en een elegante balans. Een meesterwerk in elke fles.
Dit is de perfecte belichaming van structuur en elegantie; de volle body en de fluweelzachte tannine worden in evenwicht gehouden door een ragfijne zuurgraad.
Raffaele Vecchione (WinesCritic) noemde Casanova di Neri deze vintage als één van de “incredible wines which border on perfection of execution and underline the depth of the vintage.''
Deze Rosso bezit een verleidelijke fruitarchitectuur met volop kers, bosaardbei, vijg en versgebakken brood. Soepele tannine, sappig van smaak met klein rood fruit in de afdronk.
De Rosso di Montalcino van Il Valentiano wordt 12 maanden gerijpt op grote vaten, gemaakt van Slavonisch eikenhout: een traditionele praktijk in Montalcino.
Tenuta Nuova is inmiddels het visitekaartje geworden van Casanova di Neri: een compacte en krachtige Brunello met enorme verfijning en herkenbaare stempel van het wijnhuis. Rijpe kersen, zwart fruit en pruimen, een zowele houttoets en vlot op het palet.
Biondi Santi is een van de meest beroemde en prestigieuze wijnhuizen in Italië. Ze roemen zich om de 'uitvinding' van Brunello di Montalcino (door Clemente Santi, in 1865) en zijn tot op de dag van vandaag een drijvende kracht van de appellatie.
Campo di Marzo is het veld waar boeren, vóór de tijd van georganiseerde legers, zich in de lente op militair appèl verzamelden. Nu liggen daar de wijngaarden van ‘boutique winery’ Il Valentiano. Valentina en Fabiano maken er Brunello in moderne stijl met een rijping van 24 tot 36 maanden op Frans eikenhout. Nootachtig, rokerig, aards, donker en rijp.
Gerijpte Brunello is van een totaal andere categorie dan jonge Brunello: het vervangt het frisse fruit met een ‘volwassen’, gekonfijte versie van zichzelf en voegt bovendien een gelaagdheid en complexiteit aan toe, die authentiek is aan sangiovese. Paddestoelen en bosgrond, leder, tomatenblad en balsamico, hartig en rijk. Ontdek verschillende stijlen Brunello uit verschillende jaargangen met deze unieke samenstelling van onze laatste flessen!
De druiven voor Ginestreto komen uit de gelijknamige cru-wijngaard, waarvan een gedeelte van de druiven worden gebruikt voor in de Brunello. De Rosso van Fuligni wordt gekenmerkt door intens sangiovese-aroma's. Rijp fruit, zachte grip van de tannines en een aangenaam fris palet.
99/100 punten James Suckling voor deze fantastisch mooie Riserva, 3 jaar houtrijping, 3 jaar op de fles, vol, krachtig maar ook fluweelzacht, grote complexiteit en een lange afdronk met zachte tannines.
Andrea Cortonesi kocht in 1986 een stuk land over in de omgeving waar hij is opgegroeid. Hij is, naar eigen zeggen “een man van het land”: hij heeft geen wijnmaker in de arm genomen, werkt niet met wijnconsultants: hij is eigenaar, wijnmaker, plukker, snoeier én visionair. Dat valt te proeven aan zijn Brunello.
Sangiovese is het meest aangeplante druivenras van Italië. De druif vormt de basis voor alle grote Toscaanse wijnen: Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile di Montalcino. Het is een laatrijpende druif met veel zuur en is tanninerijk. Klassieke Sangiovese is droog en tanninerijk, met fruit van pruimen, kersen en gedroogde kruiden en specerijen met soms indrukken van leer en wild. Sangiovese heeft een lange rijptijd en wordt meestal tussen half september en eind oktober geoogst. Het alcohol percentage en suikergehalte zijn relatief laag.
Toscaanse kwaliteitswijnen
Chianti is een mooi voorbeeld van een sangiovese wijn. Het traditionele wijnhart is de Chianti Classico DOCG, de oorspronkelijke kern. Het Classico-gebied heeft veel variatie in bodem en klimaat. De mooiste topwijnen worden verbouwd op stenige grond met kalk. De druif wordt aangevuld met kleine hoeveelheden lokale druivenrassen als de canaiolo, colorino, mammolo. Een andere grote wijn die gemaakt wordt van de sangiovese is de Brunello di Montalcino. DOCG Brunello di Montalcino ligt ten zuiden van Chianti. Het zijn wijnen met een behoorlijk oplegpotentieel. Brunello di Montalcino rijpt minimaal vier jaar waarvan minimaal twee jaar op eikenhout. Het zijn dieprode fruitige wijnen met een volle smaak van rood en zwart fruit en een scala aan specerijen.
Andere Sangiovese-regio’s
Naast Toscane zien we sangiovese ook terug in andere delen van Italië zoals Umbrië en Marche. Maar ook in de Nieuwe Wereld is de druif aangeplant. Californië produceert mooie maar prijzige sangioveses en in Argentinië en Australië is de druif in opkomst.