Wijnen uit Duitsland
Duitsland is het noordelijkste wijngebied in Europa en heeft een groot wijnoppervlak. Het overgrote deel wordt is voor de eigen markt bedoeld, slechts 20% wordt geëxporteerd. Duitse wijn wordt veelal met eenvoudige zoete wijnen geassocieerd, wat al tijden niet meer terecht is. Tegenwoordig worden er wijnen van hoge kwaliteit gemaakt en is er naast wit ook een grote keuze aan rode wijnen. De meeste kwaliteitswijnen worden in het zuidwesten geproduceerd. De wijngebieden liggen vrijwel allemaal aan de steile rivieroevers van de Rijn, de Moezel, de Unstrut, de Elbe en zijrivieren hiervan.
De historie van wijnland Duitsland
De Romeinen brachten de wijnbouw naar Duitsland, ze lieten de traditie van de wijnbouw in de dalen van de rivieren de Rijn en de Moezel achter. Na de val van het Romeinse Rijk nam de kerk de wijnbouw in handen. Conflicten als de dertigjarige oorlog zorgden er voor dat vele wijngaarden werden verwoest en koos men er voor om voedsel te verbouwen in plaats van wijnstokken. De bezetting van Napoléon bracht hier verandering in, de wijnhandel kreeg een werelds karakter. Het niveau van de wijn daalde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw toen men voor hoge opbrengsten meer van belang vond dan kwaliteit. Deze reputatie proberen de Duitsers de afgelopen jaren te herstellen.
Druivenrassen uit Duitsland
Riesling is verreweg de belangrijkste druif in Duitsland. De druif is afkomstig uit ons buurland en wordt voornamelijk bij de Moezel en in het Rheinland aangeplant. Van de druif maakt men geurige en volle wijnen van hoge kwaliteit. Bij het veelvuldig optreden van botrytis, edele rotting, kan men van de riesling ook zoete wijnen produceren. Rieslingwijn gemaakt in de beste wijngaarden van goede oogstjaren behoren tot de grootste wijnen te wereld.
De silvanerdruif wordt alleen verbouwd in Duitsland en in de Elzas. Het is een betrekkelijke neutrale witte druif met een levendige zuurheid. De weissburgunder, in Frankrijk de pinot blanc genoemd, geeft wijnen met een fruitige en zachte smaak. Deze druif zien we voornamelijk in de zuidelijke wijngebieden van Duitsland terug. De Spätburgunder, beter bekend als de Pinot Noir, is de meest aangeplante blauwe druivenras.
Meer over Duitse wijn
De Duitse wijnwet onderscheidt twee hoofdcategorieën wijn, Tafelwein en Qualitätswein (QbA). 95% van de wijn valt onder de noemer Qualitätswein. Duitsland kent 13 herkomstgebieden (Anbaugebiete) de kwaliteitswijnen, deze zijn opgedeeld in districten (Bereiche). Herkomstbenamingen worden veelvuldig gerefereerd aan Lagen, dit betekend de ligging van de wijngaard. Een individuele wijngaard noemt men een Einzellage.
Met de wijnen van Weingut Löwenstein (Franken). Weingut Schmittges (Moezel) en Winzergenossenschaft Bischoffingen-Endingen (Kaiserstuhl Baden), hebben wij absolute topkwaliteiten in huis.