Frankrijk Bordeaux

Wijnen uit Frankrijk

Hét wijnland bij uitstek is Frankrijk, en terecht, het land is de grootste wijnproducent ter wereld. De mooiste wijnsteken allen met rijke historie. Wereldwijd wordt er is Frankrijk het rolmodel voor wijnen en vinificatiemethodes. Door de verschillende klimaten, diversiteit in de landschappen en tal van druivenrassen wordt er een enorme verscheidenheid aan wijnen gemaakt.

De Franse wijnbouw historie

Al 600 voor Christus verbouwden de Grieken en Féniciërs wijndruiven is het Franse landschap. De wijngebieden ontstonden echt toen de Romeinen overheersten. Dit was met name het geval in de heuvelachtige gebieden met rivieren, die erg van belang zijn bij de belangrijkste wijngebieden. Na de val van Het Romeinse rijk hebben de kloosters na enkele honderden jaren de wijngaarden voor hun rekening genomen, waardoor de wijnbouw weer tot bloei kwam. Helaas heeft de druifluis en de loop van de 19de eeuw de wijngaarden vernield en duurde het tientallen jaren voordat het niveau van de wijn weer terug was.

De Wijnwetgeving

De wijnwetgeving in Frankrijk is door de Franse overheid vastgelegd om de originaliteit en kwaliteit van de producten te beschermen. Dit classificatiesysteem heeft betrekking op de herkomst van de wijn, traditionele productiemethode en het gebruik van de juiste druiven. Er zijn vier categorieën Franse wijn, twee kwaliteitscategorieën, de AOC en de VDQS, en twee die als tafelwijn bestempeld kunnen worden, dit betreffen de Vin de pays en de Vin de Table. De Appelation d’Origine Contrôlée, de AOC of AC, is de hoogste kwaliteitsaanduiding in Franse wijnwetgeving.

Franse wijngebieden

Frankrijk is opgedeeld in 95 departementen waarvan driekwart wijn verbouwd, een echt wijnland dus. De belangrijkste gebieden zijn de Bordeaux, Bourgogne, de Loire, de Rhône en de Elzas.

Bordeaux

De Bordeaux heeft maar liefst 57 appelations en zo’n 12500 wijnbouwers. De Garonne en de Dordogne stromen door de Bordeaux naar de Atlantische Oceaan. De regio is opgedeeld in twee regio’s, de linkeroever met onder andere de Haut-Medoc, Pauillac, Margaux en de Sauternens en de rechteroever met onder meer de St-Émilion en de Pomerol. We vinden voornamelijk rode wijn terug in de Bordeaux. Maar ook prestigieuze witte wijn als de Sauternes en Chateau d’Yquem worden in de Bordeaux gemaakt.

De Bourgogne

In de Bourgogne worden voornamelijk wijnen gemaakt met elegantie en subtiliteit. Het wijngebied staat met name bekend om zijn witte wijn van de Chardonnay druif, een mooi voorbeeld hiervan is de Chablis. Wijn uit de Bourgogne is vrijwel altijd een Cepage wijn, een wijn gemaakt van één druivensoort. De blauwe druif die domineert is de Pinot Noir die we bijvoorbeeld in de Pommard terug zien.

Loire

Wijnstreek Loire is bekend om zijn witte wijn die veelal fris-zuur zijn. Het gebied is op te delen in vier regio’s, ieder met zijn eigen wijnen. Aan de kust ligt Pays Nantais waar de muscadet vandaan komt. De regio Anjou produceert heerlijke zoete wijnen, en uit de regio Touraine komen de beste rode Loirewijnen als de Bourgueil en de Chinon. Uit de regio rond Orléans komen de bekende Sancerre en Pouilly-Fumé.

De Rhône

Rhône is een streek van contrasten. In het noorden is het koel en zien we eigenlijk maar één druif terug, de syrah. Het zuidelijke deel heeft een warmer klimaat en hier worden veel druiven aangeplant met een verscheidenheid aan wijnen. Zo worden hier in het district Tavel rosé gemaakt van wereldklasse. Chatheauneuf-du-Pape is de beroemdste wijn uit het Rhônegebied. De wijnen zijn zeer krachtig en geconcentreerd met een uitbundige kruidigheid en verleidelijk fruit.

Geselecteerde Franse wijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van een Franse wijn? We hebben een aantal wijnen uit Frankrijk voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs. Bekijk hier alle Franse wijnen in ons assortiment.

Hieronder enkele geselecteerde toppers uit Frankrijk:

Bordeaux kurk Kelder Pontet Canet
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473