2023 | Italië | Toscane, Rosso di Montalcino

Fuligni Rosso di Montalcino Ginestreto 2023

en-primeur
Opslaan

De druiven voor Ginestreto komen uit de gelijknamige cru-wijngaard, waarvan een gedeelte van de druiven worden gebruikt voor in de Brunello. De Rosso van Fuligni wordt gekenmerkt door intens sangiovese-aroma's. Rijp fruit, zachte grip van de tannines en een aangenaam fris palet.

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Stevig, zacht & romig
  • Druivenras
    Sangiovese
  • Land & Regio
    Italië, Toscane, Rosso di Montalcino
Normale prijs: 39,50 Speciale prijs: 36,00
U bespaart
/ prijs per fles
Opslaan
En Primeur: wijn nu reserveren, pas later beschikbaar
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties

"Van het bijzondere terroir van de Ginestreto-wijngaard"

Fuligni is een familiebedrijf dat al sinds 1899 wijn produceert in Montalcino, een klein dorpje in de Toscaanse wijnstreek Chianti Classico. De familie is een van de historische families in Montalcino, vervlochten met kronieken van hertogen en handelaren. De familie neemt een oud palazzo van de hertogen van de machtige De Medici-familie in gebruik als residentie en de nog oudere kelders onder het palazzo dienen als wijnopslag. Toen die wijnopslag zijn limiet bereikte, werd er uitgebreid naar de kelders van het voormalig klooster van Cottimelli, uit de 16de eeuw. Als knipoog naar dat edele verleden, heten ze ook wel ‘Eredi Fuligni; de ‘erfgenamen Fuligni’.

Het wijnhuis bezit 100 hectare aan wijngaarden, die worden beplant met de druivensoort Sangiovese Grosso. De druiven worden zeer zorgvoldig op rijpheid en kwaliteit geplukt. De basis van de hoge kwaliteit van de Brunello wordt gelegd door de zeer lage opbrengst van de stokken. Met een relatief hoge plantdichtheid (3.000 en 5.000 stokken per hectare) en zorgvuldig snoeien en handmatig oogsten wordt de opbrengst gedrukt tot één fles per plant. In de wijngaard wordt overigens ál het werk met de hand gewerkt om aan de kwaliteitseisen van de Fuligni familie te voldoen. Indien de kwaliteit niet aan de eisen voldoet voor Brunello, worden de druiven gebruikt in de Rosso di Montalcino en Riserva's worden uitsluitend in de beste jaren gemaakt.

Dit is een Rosso di Montalcino naar het ‘nieuwe’ Montalcino: met meer aandacht voor de herkomst en de druif. Concreet betekent dit, dat de wijn voortkomt uit één (in dit geval gelijknamige) wijngaard. Met single vineyards kiezen wijnmakers ervoor om een podium te geven aan een bijzonder stuk terroir. De Ginestreto wordt gebruikt om een Rosso te maken, al wordt een gedeelte van het fruit uit dezelfde wijngaard gebruikt voor de Brunello.

In de buurt van de Ginestreto-wijngaard staan, toevallig of niet, prachtige kersenbomen en bloesems en zowaar; de wijn zelf is ook floraal en licht van fruit, met rode kersen, frambozen, rode bessen. Zes maanden houtrijping op het hoogwaardige Franse eikenhout van Allier geeft de wijn net een specerijenrandje en verzacht de tannines. Een soevereine sangiovese.

WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandItalië
DruivenrasSangiovese
RegioRosso di Montalcino, Toscane
SmaakprofielStevig, zacht & romig
Jaargang2023
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14 %
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2030
AllergenenSulfieten
Art.nr.K205274