Hacienda Monasterio 2021 Ribera del Duero
Hacienda Monasterio is het geesteskind van de inmiddels legendarische wijnmaker Peter Sisseck (tevens eigenaar van Dominio de Pingus). De wijn is krachtig, zonder log of zwaar te worden door de zeer fijne tannines en de goed geïntegreerde zuurgraad. Dit is een echte terroir-wijn met een opvallende mineraliteit en mooie aroma’s van balsamico, zoethout en eucalyptus. Een goddelijke wijn, of zoals Luis Gutiérrez van Robert Parker’s Wine Advocate het mooi verwoordt: “Superb”.
Verder lezen- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasMerlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Malbec
- Land & RegioSpanje, Ribera del Duero
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
-
Vanaf €75 gratis bezorgd
-
Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
-
Verzekerd verzonden
-
100% proefgarantie
“This is the direction they want for future vintages” - Luis Gutiérrez, Robert Parker’s Wine Advocate (95/100)
Wijnsoort | Rode Wijn |
---|---|
Land | Spanje |
Druivenras | Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Tempranillo |
Regio | Ribera del Duero |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2021 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 14.5 % |
Classificatie | DO Ribera del Duero |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2035 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Natuurkurk |
Art.nr. | E107791 |
Awards | |
Luis Gutiérrez, Robert Parker’s Wine Advocate
95/100 punten
The superb 2021 Hacienda Monasterio was produced with 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon and 5% Merlot/Malbec cropped at 14.5% alcohol from a cool year. The soils have a high proportion of limestone that marks the wines with a stony and chalky personality, and this 2021 has even more restraint and seriousness. The oak is neatly integrated—it spent 18 months in French oak barrels, 20% of them new, with a small portion in oak vats and 500-liter foudres. Carlos der Río compared it with the 1996 (possibly the greatest vintage at the property... together with this?), a year with clean, ripe fruit, contained ripeness and alcohol and terrific balance on the palate. It feels like it can age for a very long time, as it has the components, the freshness and acidity and the balance to develop nicely in bottle. This is the direction they want for future vintages. They produced 237,200 bottles. It was bottled in June 2023.