De maandvondsten van Hubrecht Duijker 2021
De maandvondsten van 2021
Vinpressionist Hubrecht Duijker publiceert iedere maand zijn Maandvondsten. Hieronder vindt u per maand de Maandvondsten uit de koker van Colaris die Hubrecht tot ‘Best uit de Test' wijnen heeft uitgeroepen.
Maandvondst december 2021
Domaine Bouchié-Chatellier La Renardière 2020
Pouilly-Fumé
Het oogstjaar 2020 heeft als kenmerken een bijkans zwoele buxusgeur, beschaafde zuren en een zachte, bijna naar zwoel neigende fruitigheid. In combinatie met een tamelijk stevig gestel maakt dit hem tot een sauvignonwijn die ook Chardonnay liefhebbers graag zullen drinken.
Pepe Porter Godello 2020
Monterrei
Afkomstig van een betrekkelijk jonge, maar inmiddels bij herhaling bekroonde, in diverse Galicische gebieden wijngrond bezittende producent. Behalve vrij stevig en goed gevuld smaakt deze Godello notig en sappig fris, met wat wit en geel fruit achtergrond.
Domaine de la Renaudie Sauvignon 2020
Touraine
Bleek getint, loepzuiver, sappig en trakterend op de voor zijn ras zo kenmerkend elementen als verse groene kruiden en groen fruit. Vervaardigd door Sauvignon specialist Bruno Denis.
Domaine de le Creuze Noire «Les Chaigniers» 2020
Mâcon-Fuissé
Breed inzetbare Bourgondische Chardonnay die behalve bij kreeft & co (en hoofdgerechten van vis en zelfs fazant) ook bij een vispâté/terrine veel genoegen verschaft. Dit dankzij een smakelijke melange van notigheid, frisheid, sappigheid en een licht naar mild neigende fruitigheid.
Ehmoser Rosé vom Zweigelt 2020
Wagram
Wederom is hij een succes, de Rosé van Josef Ehmoser. De bleke rozeoranje tint van deze uit Oostenrijk stammende wijn wordt gevolgd door een bijna tintelfrisse, elegante (12 procent alcohol), loepzuivere smaak met in deze jaargang vooral fris besfruit, met nog een partje grapefruit en een hint van aardbei, heel licht gekruid.
Château La Roque de By 2019
Médoc
Bij gebakken biefstuk hebben ervan genóten, van Château La Roque de By 2019, een cru bourgeois uit de Médoc. Het is een sappige, vlezige eetwijn die dankzij een hoog aandeel merlot (de helft, naast cabernet sauvignon) soepeler smaakt dan veel andere Médocs, met behoorlijk wat dik zwart fruit, aangevuld door rijpe bessen, een blaadje laurier en kruidig hout, terwijl de cabernet zorgt voor ruggengraat.
Domaine de Courteillac Merlot-Cabernet 2018
Bordeaux Supérieur
Bij gebakken biefstuk hebben ervan genóten, van Château La Roque de By 2019, een cru bourgeois uit de Médoc. Het is een sappige, vlezige eetwijn die dankzij een hoog aandeel merlot (de helft, naast cabernet sauvignon) soepeler smaakt dan veel andere Médocs, met behoorlijk wat dik zwart fruit, aangevuld door rijpe bessen, een blaadje laurier en kruidig hout, terwijl de cabernet zorgt voor ruggengraat.
Aldeya Garnacha 2019
Cariñena
Serieus goede, genereuze wijn uit Aragón die trakteert vooral op zondoorstoofd mild fruit van vooral zwarte vruchten, denk aan bramen en vijgen. Bovendien zijn een subtiele rokerigheid en een vleugje vanille waar te nemen, wat duidt op enig houtcontact.
Domaine des Conquêtes, Guillaumette Rouge 2019
Pays d’Oc
Heel vlezig en sappig, en royaal voorzien van mild zwart fruit plus donkere, droppige en discreet kruidige nuances. Men stelde hem samen uit syrah, grenache plus een minder gebruikelijk complement van cabernet franc, marselan, mourvèdre en de Corsicaanse nielluccio – vandaar die schakeringen.
Condominio Roble 2019
Ribera del Duero
Dit is een kostelijke wijn. Mooi evenwichtig, met alle elementen smakelijk in balans: de stevige structuur, het dikke fruit van bessen en zwarte vruchten, de beheerste chocotoon, het vleugje vanille en de zachte kruidigheid van het houtcontact (vier maanden vatrijping), het sap en de vitaliteit.
Heartland Shiraz 2018
Langhorne Creek
Bij wild vormt deze solide Australiër een solide keuze. Top wijnmaker Ben Glaetzer wist een vrij gulle, nu soepele wijn te creëren waarin heel rijp, mild fruit samen met donkere aroma’s de smaaktoon zet.
Maandvondst november 2021
Château La Roque de By 2019
Médoc
Bij gebakken hertenbiefstuk hebben ervan genóten, van Château La Roque de By 2019, een cru bourgeois uit de Médoc. Het château ontleent zijn naam aan het oudste domein van de familie Pagès die het in de 19e eeuw toevoegde aan het gerenommeerde Château La Tour de By. Beide wijnen worden sindsdien gemaakt door dezelfde equipe in dezelfde kelder. Voornoemde 2019 is een sappige, vlezige eetwijn die dankzij een hoog aandeel merlot (de helft, naast cabernet sauvignon) soepeler smaakt dan veel andere Médocs, met behoorlijk wat dik zwart fruit, aangevuld door rijpe bessen, een blaadje laurier en kruidig hout, terwijl de cabernet tevens zorgt voor ruggengraat.
Maandvondst oktober 2021
Domaine Bouchié-Chatellier La Renardière 2020
Pouilly-Fumé
Binnen het Loire-district Pouilly-Fumé hebben vader Barnard en zoon Arnaud Bouchié zo veel succes met hun witte wijn dat er een geheel nieuwe, grotere ondergrondse kelder in wording is. Al eerder besloten ze om zelf de benodigde druivenplantjes te gaan telen. Hun meeste verkocht wijn heet La Renardière waarvoor de stokken groeien op twee soorten kalkhoudende grond. Het oogstjaar 2020 heeft als kenmerken een bijkans zwoele buxusgeur, beschaafde zuren en een zachte, bijna naar zwoel neigende fruitigheid. In combinatie met een tamelijk stevig gestel maakt dit hem tot een sauvignonwijn die ook Chardonnay liefhebbers graag zullen drinken.
Maandvondst september 2021
Condominio Roble 2019
Ribera del Duero
Een van de best geëquipeerde wijnproducenten in Ribera del Duero (benoorden Madrid) is een coöperatie, Pinna Fidelis in Peñafiel. Deze dateert namelijk uit 2001 en werd met het toen modernste materieel ingericht. En kreeg een Mondriaanachtige voorgevel. Het is een niet heel grote cooperativa: het wijngaardareaal omvat 225 hectare – maar in dit geval staat klein voor fijn. De Condominio Roble 2019 bijvoorbeeld is een kostelijke wijn. Mooi evenwichtig, met alle elementen smakelijk in balans: de stevige structuur, het dikke fruit van bessen en zwarte vruchten, de beheerste chocotoon, het vleugje vanille en de zachte kruidigheid van het houtcontact (vier maanden vatrijping), het sap en de vitaliteit.
Maandvondst augustus 2021
Aldeya Garnacha 2019
Cariñena
Binnen de immense bezitting Pago de Aylés, in het Noord-Spaanse, binnen Aragón gesitueerde Cariñena zijn 70 hectare met druiven beplant. Een daar geboren, flink fris te schenken zomerwijn is de rode, genereuze Aldeya Garnacha. Deze trakteert vooral op zondoorstoofd mild fruit van hoofdzakelijk zwarte vruchten, denk aan bramen en vijgen. Bovendien zijn een subtiel rokerigheid en een vleugje vanille waar te nemen, wat duidt op enig houtcontact. Deze amigo is heerlijk bij o.a. barbecue gerechten en Mexicaanse schotels.
Maandvondst juli 2021
Ehmoser Rosé vom Zweigelt 2020
Wagram
Wederom is hij een succes, de Zweigelt rosé van Josef Ehmoser. De bleke rozeoranje tint van deze uit Oostenrijkse Wagram stammende wijn wordt gevolgd door een bijna tintelfrisse, elegante (12 procent alcohol), loepzuivere smaak met in deze jaargang vooral fris besfruit, met nog een partje grapefruit en een hint van aardbei, heel licht gekruid. Het in walsenland gecreëerde blauwe druivenras zweigelt wordt daar voornamelijk voor rode wijnen gebruikt, maar wat fijn dat Josef – die 17 hectare cultiveert, merendeels bestaand uit lössgrond en grotendeels met witte druivenrassen – deze variëteit ‘spaarde’ voor zijn droge rosé.
Maandvondst juni 2021
Domaine des Conquêtes, Guillaumette Rouge 2019
Pays d’Oc
Heel vlezig en sappig, en dik voorzien van mild zwart fruit plus donkere, droppige en discreet kruidige nuances, ziedaar de best dimensionele Guillaumette. Deze donkerrode wijn werd gecreëerd op Domaine des Conquêtes dat in het Zuid-Franse wijndorp Aniane over 16 hectare van doorgaans zeer stenige grond beschikt. De eigenaren, zus Emilie en broer Charles Ellner, stelden hun Pays d’Oc samen uit syrah (36 procent), grenache (25 procent) plus een minder gebruikelijk complement van cabernet franc, marselan, mourvèdre en Corsicaanse nielluccio – vandaar die complexiteit.
Maandvondst mei 2021
Grüner Veltliner Wagram Terrassen 2020 Weingut Josef Ehmoser
Wagram
Feest in het glas, dat geeft de nieuwe jaargang van deze wijn. Een schoolvoorbeeld van Grüner Veltliner, bijna tintelend op de tong, uitgesproken frissig, sappig, een tikje hartig, licht floraal en vooral fris fruitig, denk vooral aan citrus. Bovendien werden de druiven duurzaam geteeld. Zijn maker is Josef Ehmoser die samen met zijn vrouw Martina een domein drijft van ongeveer 17 hectare in het Oostenrijkse, licht heuvelige Wagram waar de bodem veelal bestaat uit diepe, kalksteen houdende lagen löss. Voorbeeldige Veltliner.
Maandvondst april 2021
Domaine du Salvard 2020
Cheverny
Je proeft het voorjaar in deze wijn, want hij is frappant fris, geurig, licht en levendig. Geschakeerd bovendien, met elementen van buxus en groene kruiden, alsmede met fruit van o.a. citrus en tropische vruchten. Als ‘vaders’ hebben de gebroeders Emmanuel en Thierry Delaille gefungeerd die heel zorgvuldig te werk gingen met eigentijdse technieken. Behalve sauvignon blanc gebruikten ze 15 procent chardonnay – wat kenmerkend is voor de witte wijnen van het om zijn kasteel beroemde Cheverny. Het gelijknamige Loire-gebied telt zo’n 500 hectare, waarvan circa 45 behoren aan de familie Delaille. Die, groot contrast, niet gehuisvest is in een kasteel, maar in een boerenhoeve.
Maandvondst maart 2021
Ronan by Clinet 2016
Bordeaux
Je zou deze merkwijn een kleine Pomerol kunnen noemen, want hij smaakt eerder sappig en rond dan stug of streng, met een overweldigend, nobel Merlot aroma van donkere elementen (laurier & co), gecompleteerd door zwarte vruchten, besfruit en een beschaafde, subtiele kruidigheid. De gelijkenis met Pomerol laat zich makkelijk verklaren. Ronan de Clinet werd gemaakt door de equipe van Château Clinet (dat behoort aan Ronan Laborde), een gereputeerd, in het Pomerol district gesitueerd wijngoed, en voor 100 procent van de in Pomerol dominerende merlot. Feestje in de fles.
Maandvondst februari 2021
Château Branas Grand Poujeaux 2016
Moulis-en-Médoc
Behalve ferm, vlezig, sappig en fraai geconcentreerd smaakt deze Moulis-en-Médoc naar donkere, herfstige, grotendeels merlotachtige aroma’s (zoals van laurier en leder), alsmede enigszins naar chocolade (dankzij een verblijf in grotendeels nieuwe vaten), terwijl de dieprode wijn tegelijk zacht kruidig is (eveneens dankzij het houtcontact), en tevens wat besfruit plus zwarte vruchten (denk aan rijpe bramen) waarneembaar zijn. Geen wonder dat diverse critici de klasse van dit château vergelijken met die van een cru classé. Het geheim zit ‘m grotendeels in de grond, want de stokken (nu 17 hectare) staan op een van de beste kiezelplateaus van de Médoc. Merlot domineert, met 50 procent, gevolgd door 45 cabernet sauvignon en een restje petit verdot. Als domeindirecteur fungeert Arjen Pen die al eerder betrokken was bij Château Richelieu in Fronsac. Ook zakenman en wijnliefhebber Hindrik (‘Dick’) Gommer is betrokken bij het château. Bovendien heeft Branas Grand Poujeaux sinds 2012 een excellente consulent, Hubert Boüard uit Saint-Emilion. Je zou bijna kunnen spreken van een dream team.
Maandvondst januari 2021
Château La Fleur Haut Carras 2016
Haut-Médoc
Bijna veertig jaar geleden begon Albert Tiffon met het creëren van een wijngoed in de Médoc, bij het dorp Saint-Sauveur, even westelijk van Pauillac. Het kreeg de naam Château Lafleur Haut Carras. Met verve is hij daar goede wijnen gaan maken, van tegenwoordig in totaal 12 hectare. Twee derde daarvan draagt de herkomstbenaming Haut-Médoc. Voor de nu behoorlijk rijpe 2016 werd een traditionele druivenmix van cabernets en merlot gekozen – maar het is merlot die domineert via donkere, deels laurierachtige aroma’s die subtiel verrijkt worden door rijp zwart fruit, en dat alles in een vrij stevig kader. Zacht kruidige elementen en wat mildheid kunnen duiden op vatrijping.