Iconische wijnen van Tenuta Greppo
Biondi Santi, grondlegger van Brunello Di Montalcino
Het huidige aanbod Biondi Santi wijnen
Wegens de beperkte beschikbaarheid van deze wijnen, worden enkele van deze wijnen aangeboden op intekening. Abonneer u op de Icoonwijnen-maillijst om dit aanbod als eerste te ontvangen, of raadpleeg onze wijnadviseurs.
Brunello's van Briondi Santi en haar potentieel
Het wijnhuis Biondi-Santi is een begrip in Italië. De Brunello’s van dit fenomenale wijnhuis worden gezien als de allergrootste van Montalcino. De wijnen worden gemaakt van druiven afkomstig van ranken tussen de 25 en 75 jaar oud en rijpen tot 4 jaar op grote vaten van Slavonisch eiken van wel 100 jaar oud. Daarna volgen 6 jaren van rijping in de kelder voordat de wijnen uiteindelijk in kleine oplage op de markt komen. De Brunello’s hebben een bewaarpotentieel van soms wel 100 jaar oud, mits in goede conditie bewaard.
Biondi Santi: de grondleggers van de Brunello-wijn
Brunello di Montalcino: nu één van de meest mythische en toonaangevende wijnen ter wereld, maar in het begin van de 19e eeuw stond de wijn nog in zijn kinderschoenen. Het succes begon halverwege de 19e eeuw, toen de briljante wijnmaker Clemente Santi het baanbrekende idee had om op de glooiende heuvels van Montalcino een pure wijn van sangiovese te maken. Het succes van Brunello di Montalcino werd ingeluid en sindsdien behoren de Brunello’s van Biondi Santi tot de absolute wereldtop.
Ferruccio Biondi zette de filosofie van zijn neef voort. ‘Geen snelle winst, maar juist wijnen die kunnen ouderen en de komende 100 jaar nog steeds geweldig zijn’. De familienamen werden samengevoegd tot Biondi Santi en vervolgens werd geschiedenis geschreven. Inmiddels zet de 6e en 7e generatie Biondi Santi dezelfde filosofie voort.
Ferruccio was zijn tijd ver voor. Hij nam gedurfde beslissingen en herplantte de wijngaarden met de beste nakomelingen van de originele sangiovesedruiven. Zijn Brunello Biondi-Santikloon (ofwel de BBS11) is vandaag de dag de enige druif die daadwerkelijk naar een familie is vernoemd en is de meest gebruikte kloon voor Brunello’s die het grootste potentieel hebben om te ouderen.
Fantastische rosso naast de Brunello
Behalve de iconische Brunello's heeft Biondi Santi ook fantastische Rosso di Montalcino's. De druiven van deze fantastisch mooie wijn komen van de wijngaarden gelegen nabij het oude stadje Montalcino in het hart van de Brunello di Montalcino DOCG. In deze wijngaarden is in de 19e eeuw de basis gelegd voor de befaamde Brunello di Montalcino. De grond is kalkrijk en vol van verschillende soorten mergel. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 500 meter. De wijngaard is eind van de 20e eeuw aangeplant op de zuid- en oosthellingen met uitsluitend sangiovese grosso stokken.
In de wijngaarden wordt uitsluitend handmatig werk verricht, zoals onder andere het meerdere malen snoeien van de stokken gedurende het groeiseizoen. Het oogsten van de druiven geschiedt met de hand eind augustus, begin september.
Na de oogst worden de druiven op sorteertafels in de wijnmakerij zorgvuldig op kwaliteit gecontroleerd. Hierna worden de druiven zacht geperst. Het vergisten van de most geschiedt in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor gedurende een periode van 12 maanden in vaten van Slavonisch eikenhout. Hierna wordt de wijn gebotteld en ontwikkelt zij zich nog minimaal verder in de kelder van het domein gedurende een periode van 4 maanden. De wijn kan gemakkelijk tot 15-20 jaar na de oogst worden bewaard.
Behalve dat Biondi Santi de uitvinder is van Brunello Di Montalcino is, hebben de wijnen van Biondi Santi hebben een opmerkelijk vermogen om te evolueren. Ze worden alleen maar beter worden met de jaren. Dit maakt ze tot ware schatten voor wijnliefhebbers en verzamelaars over de hele wereld.
Met hartelijk groet,
Clement van Dijk
Italië specialist én liefhebber