Wijnpurist uit Piemonte
Roberto Voerzio maakt enkele van de meest begeerde en gerespecteerde wijnen uit de Barolo-regio in Piemonte
Het huidige aanbod Roberto Voerzio wijnen
Wegens de beperkte beschikbaarheid van deze wijnen, worden enkele van deze wijnen aangeboden op intekening. Abonneer u op de Icoonwijnen-maillijst om dit aanbod als eerste te ontvangen, of raadpleeg onze wijnadviseurs.
Roberto Voerzio: wijnpurist in hart en nieren
Roberto Voerzio is een legende in de Piemonte, La Morra in DOCG Barolo om precies te zijn. In 1982 begint hij met een kleine 2 hectare aan wijngaarden en vervolgens breidt hij zijn bedrijf langzaam uit en koopt prachtige wijngaarden gelegen op de mooiste plekken van Fossati, Sarmassa, Case Nere, Cerequio, tot de legendarische Brunate, La Serre en Rocche dell’Annunziata.
Roberto gaat hier voor absolute topkwaliteit en heeft de puurheid van zijn wijnen hoog in het vaandel staan. Hij gebruikt alleen koeienmest en humus voor de bemesting van zijn wijngaarden. Maar liefst zeven keer per jaar gaat hij zijn wijngaarden in voor een grondige snoei. Voor zijn topwijnen garandeert hij zo een bijzonder lage opbrengst en een hoge kwaliteit van de druiven. Honderden manuren zitten in dit zorgvuldige werk. Uiteindelijk blijft er per stok slecht 500 gram druiven over om wijn van te maken. Voor één enkele fles van zijn topwijnen gebruikt hij dus druiven van twee ranken! Ter vergelijking: andere Barolo producenten hebben minimaal 3 x zoveel opbrengst. U kunt er dus van uit gaan dat Roberto’s wijnen garant staan voor geweldig geconcentreerde, grootse Nebbiolo’s.
Compromisloze toewijding aan kwaliteit voert de boventoon
Roberto Voerzio's benadering van wijnmaken is er een van compromisloze toewijding aan kwaliteit. Elk aspect van het productieproces, van wijngaardbeheer tot vinificatie, wordt zorgvuldig overwogen om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit en expressie te produceren. Voerzio staat bekend om zijn rigoureuze groen oogsten, waarbij hij druiventrossen wegsnijdt om de concentratie en kwaliteit van de overgebleven druiven te verhogen. Dit resulteert in wijnen van ongelooflijke diepte en complexiteit.
Toonaangevend sinds de jaren '80
Gelegen in La Morra, een van de vijf belangrijkste dorpen van Barolo, heeft Roberto Voerzio zich sinds de oprichting in de vroege jaren '80 gevestigd als een van de toonaangevende producenten van de regio. Ondanks de relatief korte geschiedenis van het wijnhuis in vergelijking met enkele van zijn buren, heeft Roberto Voerzio snel erkenning gekregen voor zijn innovatieve technieken en zijn onwrikbare toewijding aan kwaliteit.
Roberto Voerzio is een visionair. Een wijnmaker die de perfecte expressie van terroir en traditie in zijn wijnen nastreeft. Het levert prachtige wijnen op, die met kop en schouders boven het maaiveld uit steken. Wilt u dit zelf ervaren? Dan raad ik u aan om deze wijnen naar uw kelder te halen. De Barbera d’Alba, Dolcetto en Nebbiolo is de perfecte opstap naar het rijke assortiment van Roberto Voerzio. De Barolo’s zullen u verbazen door hun fantastisch geconcentreerde fruit, diepte en complexiteit.
Met hartelijk groet,
Clement van Dijk
Italië specialist én liefhebber