Eigentijdse stijl Sangiovese gemaakt door Riccardo Cotarella, een van de meest gerespecteerde wijnmakers van Italië. Dit is Sangiovese in een gebalanceerde, speelse, sappige en mondvullende stijl.
• Super Tuscan van dezelfde eigenaar als Château Giscours - general manager is de Nederlander Alexander van Beek • Een knappe bundeling van Franse aristocratische elegantie en Italiaanse weelde • Een extreem goede deal wanneer met kijkt naar punten (96/100 James Suckling) en verrassend scherpe prijs • Prijs kan na release oplopen tot 70-75euro
• 100 punten van James Suckling: “A new reference point for merlot in Italy” • Gevestigde concurrent voor merlot-wijnen Masseto en Petrus • 2022: jaargang van kracht en verfijning in Toscane
Wij gingen voor u naar het heuvelrijke gebied Conegliano, meer specifiek het district Valdobbiadene, om de meeste gezochte spumante van Italië te vinden. Deze Prosecco Superiore Millesimato Brut van de familie Balbinot is het resultaat. Een DOCG voor een hele fijne prijs.
Blend van 65% montepulciano en 35% sangiovese van een koeler deel van de appellatie met geuren van kersen, kruidige pruimen en bloemige impressies. Elegante Rosso met veel rood fruit in de smaak.
• 100 punten van Vinous voor jaargang 2021: “superb from the very beginning” • Solaia is dé Super Tuscan (in het rijtje Sassicaia, Ornellaia en Masseto) • Nieuwe wijnstijl komt tot wasdom: finesse en elegantie • “All said and done, the Marchesi Antinori 2021 Solaia is a monument to perfect winemaking” - Monica Larner (Robert Parker’s The Wine Advocate) • OWC 3: Per 3 flessen verpakt in originele kist
48 maanden houtlagering geeft deze bijzondere Brunello kracht en complexiteit. Deze Riserva laat zich dan ook omschrijven als stevig en vol met een prachtige tanninestructuur. Vooral als u hem even overhevelt in een decanteerkaraf om vervolgens te genieten van alles wat Valentiano te bieden heeft.
Een sensationeel mooie en romige krachtpatser met de fruitrijkdom van Châteauneuf en de romige zoetweelde van Amarone. Gemaakt van de zeer zeldzame Susumaniello druif die alleen in Puglia is aangeplant. Krachtig, zacht en romig vol kersen, bessen en vanille
Susumaniello: de inheemse Pugliaanse druif die bijna was uitgestorven. Vanwege zijn frisse bessenaroma's en mooie zuurgraad, die hij ondanks de hitte behoudt, is de druif weer helemaal in de mode geraakt.
Biondi Santi is een van de meest beroemde en prestigieuze wijnhuizen in Italië. Ze roemen zich om de 'uitvinding' van Brunello di Montalcino (door Clemente Santi, in 1865) en zijn tot op de dag van vandaag een drijvende kracht van de appellatie.
De Conca dell'Annunziata-wijngaard op het zuiden vangt volle zon en zorgt voor een goede rijping, die de wijn een ontwikkeld fruitkarakter en aangename warme nagloed in de mond geeft.
Zes beroemde wijnmakers, uit zes verschillende gebieden in Italië, zijn samengebracht voor het maken van deze zeer gelimiteerde wijnen genaamd de Collezione degli Enologi.
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico biedt een rijke en krachtige wijnervaring met lagen van rijp fruit, chocolade, en subtiele kruiden, ideaal om te bewaren.
92/100 punten, intense aroma's van donkere kersen, gedroogde pruimen. In de mond vol, krachtig, maar toch ook verfijnd, mooie complexiteit, intens fruit, hartige specerijen, zachte tannines, lange afdronk.
Parker 95/100 punten, krachtig Barolo, strak, elegante complexiteit, kersenjam, zoete pijptabak, cacao-, balsamico en minerale noten, prachtige gelaagdheid en fluweelzacht in de extreem lange afdronk.
Hét bewijs dat Soave best wat houtrijping kan gebruiken. Niet veel overigens, maar heel subtiel. Het resultaat? Mineraal en frivool met een rijke structuur.
Italië is als wijnland een ware schatkamer aan inheemse druiven. Van noord tot zuid over het gehele land verspreid worden lokale druiven verbouwd, waarvan wijnen worden gemaakt waarbij de typiciteit van het gebied voorop staat. Met zijn centrale ligging ten opzichte van de Middellandse Zee beschikt Italië over de ideale klimatologische omstandigheden voor de productie van wijn. De wijnen uit het noorden van het land kenmerken zich door frisheid. Terwijl in het uiterste zuiden de wijnen zondoorstoofd zijn.
Eigenzinnig en verrassend
Binnen het assortiment van Colaris vindt u altijd een ruime selectie van Italiaanse wijnen. Voornamelijk in rood, maar ook wit, rosé, mousserend en port- en dessertwijn zijn vertegenwoordigd. Laat u verrassen door de kwaliteit van de wijnen uit Veneto, Friuli, de Marken of een Primitivo uit Puglia.
Amarone, Barolo en Brunello
De beroemdste wijnen uit Italië komen uit Valpolicella, Piemonte en Toscane. Het subgebied Valpolicella is gelegen in Veneto. Dit is de streek waar de gewilde Amarone della Valpolicella en Ripasso della Valpolicella vandaan komen. Krachtige rode wijnen gemaakt met ingedroogde druiven. In Piemonte is een speciale rol weggelegd voor de druif nebbiolo. Dit is de enige toegestane druif voor de beroemde Barolo-wijnen, die worden gezien als de koning van Piemonte. De absolute top van Toscane wordt ingenomen door Brunello di Montalcino, altijd gemaakt van 100% sangiovese. Het Toscaanse kustgebied Bolgheri blijkt ook uitstekend geschikt voor de aanplant van internationale druiven, zoals merlot, cabernet sauvignon en syrah, getuige de kwaliteit van de lokale wijnen die onder de noemer Super Tuscans op de markt verschijnen. En vergeet Chianti niet: een ware vertegenwoordiger van de Toscaanse wijncultuur.
De herkomstbenamingen van Italië
Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën:
Vino da Tavola (VdT)
Tafelwijn. Over het algemeen is dit de benaming voor eenvoudige wijnen op basisniveau. Maar wordt ook gebruikt als wijnen moeten worden gedeclasseerd, bijvoorbeeld als de lokale wetgeving tekortschiet voor de experimentele stijl van wijnmaken.
Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Landwijn. Vergelijkbaar met de Franse ‘Vin de Pays’. Wordt gebruikt als tussencategorie voor wijnen die niet worden gerekend tot de absolute top. Maar ook voor experimentele wijnen die niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC, zie hierna. Bijvoorbeeld omdat de wijnmaker ervoor kiest om allochtone druiven te gebruiken of ongebruikelijke vinificatietechnieken toe te passen. IGT-wijnen evenaren regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen en overstijgen die soms. Met name in het geval van Super Tuscans.
Denominazione di Origine Controllata (DOC)
De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de Franse AOC en in sterke mate gebaseerd op tradities. Regels hebben betrekking op onder andere de begrenzing van de streek, de toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de 'gewone' DOC. Een DOCG-wijn is altijd voorzien van een genummerde banderol om de capsule van de fles. Beroemde DOCG-wijnen zijn Vino Nobile di Montepulciano, Barolo, Brunello di Montalcino en Amarone della Valpolicella.