Een frisse en levendige Pinot Grigio met een perfect samenspel van sappig wit fruit, subtiele bloemige aroma’s en een elegante frisheid uit de regio Veneto.
Dit is de perfecte belichaming van structuur en elegantie; de volle body en de fluweelzachte tannine worden in evenwicht gehouden door een ragfijne zuurgraad.
Eigentijdse stijl Sangiovese gemaakt door Riccardo Cotarella, een van de meest gerespecteerde wijnmakers van Italië. Dit is Sangiovese in een gebalanceerde, speelse, sappige en mondvullende stijl.
100% Verdicchio van dezelfde wijngaarden als voor de Riserva van hetzelfde domein. Lage opbrengst. Aroma's van appel en citrus alsmede hints van meidoorn en amandel. Mondvullend, fris en mineralig. Heerlijk!
Deze barbera heeft het allemaal: soepel, fris, fruitig en intens. Heerlijk bij rood vlees, pastagerechten, kalfsvlees en risotto met paddenstoelen. Persoonlijk aanbevolen door Janneke, Wijn & Service Colaris.
Wat een overtuigende wijn is dit, met aroma's van een complete Italiaanse kruidentuin (rozemarijn, tijm, salie). De wijn is inktachtig van kleur en krachtig qua structuur. Koffie, zwarte olijven en bessen vechten om de aandacht. Met een verfijnde, cabernet sauvignon-gedreven stijl biedt deze Superiore ongekende frisheid. Bovendien heeft deze wijn een prijs kwaliteitsverhouding die alle grote namen uit Bolgheri ver achter zich laat.
Deze Pinot Grigio doet menig wijnliefhebber watertanden. Het is de ultieme combinatie van genereus fruit, minerale verfijning en een verfrissende zuurgraad die deze wijn tot een ware must-have voor deze zomer maakt.
Het druivenras manzoni
bianco is spectaculair
te noemen! Professor
Manzoni wist twee van onze
favoriete druivenrassen te
kruisen: riesling en pinot
bianco. De aromatische
complexiteit en de
sprekende zuren komen
van de riesling, de kalmte
en precisie van de pinot
bianco. Proeven dus!
Diep donkerrode wijn met een weelderig rijke en zijdezachte structuur. De geur en smaak worden gekenmerkt door tonen van blauwe bessen, donkere pruimen, zwarte kersen, mokka, vanille en chocolade. Deze verleidelijk zachte ‘Cioccolata’ biedt een indrukwekkend lange afdronk.
Rosso dei Notri 2023 van Tua Rita is een sappige, zijdezachte Toscaan met intense aroma’s van donkere bessen en kruiden, die uitblinkt in frisheid en complexiteit.
Masseto is de meest kostbare en schaarse Super Tuscan. Masseto onderscheidt zich als een 100% Merlot van één wijngaard. Waar de andere Super Tuscans veelal gebaseerd zijn op Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc, koos Ludovico Antinori voor merlot op zijn landgoed. En het resultaat is inmiddels legendarisch. Er worden gemiddeld slechts 10.000 kistjes van 3 van deze magische wijn gemaakt. Masseto wordt samen met Petrus tot de grootste merlotwijnen gerekend. Scoort altijd tussen 95 en 100 punten afhankelijk van het oogstjaar en vergeleken met Petrus (5.000-10.000 euro per fles) goed geprijsd.
Robijnrood. In de geur rode bessen, gedroogde pruimen, mirte, kruidnagel. Vol van smaak, aanwezige tannines maar goed geïntegreerd, veel donker fruit (pruimen, mirte, bessen) en indrukken van specerijen.
48 maanden houtlagering geeft deze bijzondere Brunello kracht en complexiteit. Deze Riserva laat zich dan ook omschrijven als stevig en vol met een prachtige tanninestructuur. Vooral als u hem even overhevelt in een decanteerkaraf om vervolgens te genieten van alles wat Valentiano te bieden heeft.
Top Cru Barolo van Brezza vol kruidigheid en bloemigheid (oosterse kruiden peper, cacaobonen, viooltjes) en bombastisch in de neus en mond met rijp rood fruit en zachte tannines die eindigen in een fluweelzachte, lang aanhoudende afdronk. Deze prachtige Cru Barolo begint "op dronk" te komen rond 2027-28. Vervolgens kunt u nog van deze fantastische Barolo genieten tot 2045. Decanteer de wijn of open de fles 24 uur van tevoren.
Italië is als wijnland een ware schatkamer aan inheemse druiven. Van noord tot zuid over het gehele land verspreid worden lokale druiven verbouwd, waarvan wijnen worden gemaakt waarbij de typiciteit van het gebied voorop staat. Met zijn centrale ligging ten opzichte van de Middellandse Zee beschikt Italië over de ideale klimatologische omstandigheden voor de productie van wijn. De wijnen uit het noorden van het land kenmerken zich door frisheid. Terwijl in het uiterste zuiden de wijnen zondoorstoofd zijn.
Eigenzinnig en verrassend
Binnen het assortiment van Colaris vindt u altijd een ruime selectie van Italiaanse wijnen. Voornamelijk in rood, maar ook wit, rosé, mousserend en port- en dessertwijn zijn vertegenwoordigd. Laat u verrassen door de kwaliteit van de wijnen uit Veneto, Friuli, de Marken of een Primitivo uit Puglia.
Amarone, Barolo en Brunello
De beroemdste wijnen uit Italië komen uit Valpolicella, Piemonte en Toscane. Het subgebied Valpolicella is gelegen in Veneto. Dit is de streek waar de gewilde Amarone della Valpolicella en Ripasso della Valpolicella vandaan komen. Krachtige rode wijnen gemaakt met ingedroogde druiven. In Piemonte is een speciale rol weggelegd voor de druif nebbiolo. Dit is de enige toegestane druif voor de beroemde Barolo-wijnen, die worden gezien als de koning van Piemonte. De absolute top van Toscane wordt ingenomen door Brunello di Montalcino, altijd gemaakt van 100% sangiovese. Het Toscaanse kustgebied Bolgheri blijkt ook uitstekend geschikt voor de aanplant van internationale druiven, zoals merlot, cabernet sauvignon en syrah, getuige de kwaliteit van de lokale wijnen die onder de noemer Super Tuscans op de markt verschijnen. En vergeet Chianti niet: een ware vertegenwoordiger van de Toscaanse wijncultuur.
De herkomstbenamingen van Italië
Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën:
Vino da Tavola (VdT)
Tafelwijn. Over het algemeen is dit de benaming voor eenvoudige wijnen op basisniveau. Maar wordt ook gebruikt als wijnen moeten worden gedeclasseerd, bijvoorbeeld als de lokale wetgeving tekortschiet voor de experimentele stijl van wijnmaken.
Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Landwijn. Vergelijkbaar met de Franse ‘Vin de Pays’. Wordt gebruikt als tussencategorie voor wijnen die niet worden gerekend tot de absolute top. Maar ook voor experimentele wijnen die niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC, zie hierna. Bijvoorbeeld omdat de wijnmaker ervoor kiest om allochtone druiven te gebruiken of ongebruikelijke vinificatietechnieken toe te passen. IGT-wijnen evenaren regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen en overstijgen die soms. Met name in het geval van Super Tuscans.
Denominazione di Origine Controllata (DOC)
De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de Franse AOC en in sterke mate gebaseerd op tradities. Regels hebben betrekking op onder andere de begrenzing van de streek, de toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de 'gewone' DOC. Een DOCG-wijn is altijd voorzien van een genummerde banderol om de capsule van de fles. Beroemde DOCG-wijnen zijn Vino Nobile di Montepulciano, Barolo, Brunello di Montalcino en Amarone della Valpolicella.