"Showing an attractive combination of earthiness and elegance, the savory, enveloping palate doles out juicy Marasca cherry, raspberry compote, truffle and white pepper alongside chewy,"- Wine Enthusiast.
"The Michele Chiarlo 2020 Nizza Riserva La Court shows a soft side that is shaped by hot-vintage fruit and extra ripeness." - Robert Parker's Wine Advocate. Goed om te weten dat Michele Chiarlo een ster heeft in de Gambero Rosso. Dit houdt in 10x een tre bicchieri of te wel 10x drie rode glaasjes, de allerhoogste waardering van een wijn.
De Rocche dell'Annunziata-wijngaard is het paradepaardje van Fratelli Revello. De wijngaard ligt ideaal gericht op het zuiden, op een hoogte van 270 meter, ten westen van het dorp Annunziata.
Deze Barolo afkomstig van de Cru-wijngaard San Rocco in de comune Serralunga d’Alba met een bodem van klei en een zuidelijke expositie, is een krachtige, intense wijn met een tannineuze structuur alsmede een ongelooflijk rijpingspotentieel.
Azelia Barolo Cerretta 2017 biedt een krachtige en complexe smaakervaring met tonen van rijp rood fruit, kruiden en aardse nuances, ondersteund door stevige tannines en een lange, elegante afdronk.
Een fantastisch mooie, pure, krachtige Barolo uit Serralunga, zwarte kersen, wilde bessen en pruimen, salie en zoute noten, met een overheerlijke intense lang aanhoudende afdronk.
Wijnadviseur Floor Koopmans (tevens geschoold pasta-professional) maakte een geweldige ravioli del plin bij deze wijn. Het aardse karakter en het donkere fruit van deze Barolo zorgen voor een prachtige pairing met haar gerecht. Klik hier voor het recept (eet- en drink smakelijk).
Het bewijs dat Roberto Voerzio heer en meester is in Barolo. De Cerequio wijngaard behoort tot de allerbeste Cru's waar jaar op jaar de mooiste Barolo's in kleine oplage vandaan komen.
Elvio Cogno Barolo Cascina Nuova 2018 belichaamt de essentie van Piemontese perfectie. Expressieve neus, rijp rood fruit, viooltjes, teer en verfijnde tannines smelten samen tot een weergaloze ervaring.
De aromatische, frisse en complexe wijnen van rond het dorp Barolo zijn de meest verheven expressie van nebbiolo. Van de meer florale en fruitige wijnen uit comunes als La Morra tot de krachtige, gestructureerde versies uit bijvoorbeeld Serralunga d’Alba. Sommigen maken ze op traditionele wijze, andere zijn van meer moderne leest. Laat u verrassen door een unieke en veelzijdige greep uit enkele van onze laatste flessen, inclusief gerijpte jaargangen!
Een van de beste oogstjaren ooit voor Barolo en Beppe Caviola maakt er een waar meesterwerk van. Begint op dronk te komen en nog zeker 15 jaar te bewaren.
Beste van 2 werelden Barolo, 4 trosjes Italiaanse sommeliers, intens, harmonieus, heerlijk rood fruit, krachtige maar tegelijk ook zachte, fruitige tannines in de lang aanhoudende afdronk.
Italië is als wijnland een ware schatkamer aan inheemse druiven. Van noord tot zuid over het gehele land verspreid worden lokale druiven verbouwd, waarvan wijnen worden gemaakt waarbij de typiciteit van het gebied voorop staat. Met zijn centrale ligging ten opzichte van de Middellandse Zee beschikt Italië over de ideale klimatologische omstandigheden voor de productie van wijn. De wijnen uit het noorden van het land kenmerken zich door frisheid. Terwijl in het uiterste zuiden de wijnen zondoorstoofd zijn.
Eigenzinnig en verrassend
Binnen het assortiment van Colaris vindt u altijd een ruime selectie van Italiaanse wijnen. Voornamelijk in rood, maar ook wit, rosé, mousserend en port- en dessertwijn zijn vertegenwoordigd. Laat u verrassen door de kwaliteit van de wijnen uit Veneto, Friuli, de Marken of een Primitivo uit Puglia.
Amarone, Barolo en Brunello
De beroemdste wijnen uit Italië komen uit Valpolicella, Piemonte en Toscane. Het subgebied Valpolicella is gelegen in Veneto. Dit is de streek waar de gewilde Amarone della Valpolicella en Ripasso della Valpolicella vandaan komen. Krachtige rode wijnen gemaakt met ingedroogde druiven. In Piemonte is een speciale rol weggelegd voor de druif nebbiolo. Dit is de enige toegestane druif voor de beroemde Barolo-wijnen, die worden gezien als de koning van Piemonte. De absolute top van Toscane wordt ingenomen door Brunello di Montalcino, altijd gemaakt van 100% sangiovese. Het Toscaanse kustgebied Bolgheri blijkt ook uitstekend geschikt voor de aanplant van internationale druiven, zoals merlot, cabernet sauvignon en syrah, getuige de kwaliteit van de lokale wijnen die onder de noemer Super Tuscans op de markt verschijnen. En vergeet Chianti niet: een ware vertegenwoordiger van de Toscaanse wijncultuur.
De herkomstbenamingen van Italië
Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën:
Vino da Tavola (VdT)
Tafelwijn. Over het algemeen is dit de benaming voor eenvoudige wijnen op basisniveau. Maar wordt ook gebruikt als wijnen moeten worden gedeclasseerd, bijvoorbeeld als de lokale wetgeving tekortschiet voor de experimentele stijl van wijnmaken.
Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Landwijn. Vergelijkbaar met de Franse ‘Vin de Pays’. Wordt gebruikt als tussencategorie voor wijnen die niet worden gerekend tot de absolute top. Maar ook voor experimentele wijnen die niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC, zie hierna. Bijvoorbeeld omdat de wijnmaker ervoor kiest om allochtone druiven te gebruiken of ongebruikelijke vinificatietechnieken toe te passen. IGT-wijnen evenaren regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen en overstijgen die soms. Met name in het geval van Super Tuscans.
Denominazione di Origine Controllata (DOC)
De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de Franse AOC en in sterke mate gebaseerd op tradities. Regels hebben betrekking op onder andere de begrenzing van de streek, de toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de 'gewone' DOC. Een DOCG-wijn is altijd voorzien van een genummerde banderol om de capsule van de fles. Beroemde DOCG-wijnen zijn Vino Nobile di Montepulciano, Barolo, Brunello di Montalcino en Amarone della Valpolicella.