Barolo wijn kopen - De beste selectie Barolo's koopt u bij Colaris
De Barolo is een krachtige droge rode wijn, gekenmerkt door haar granaatrode kleur met oranje accenten. In de neus krachtige elegante geuren van rood fruit, mint, tabak, specerijen, koffie, zoethout, truffel, leder en mineralen. In de mond is de wijn vol, mooi in balans, pruimenjam, bramen en een verleidelijke, harmonieuze afdronk.
Van welke druif wordt een Barolo wijn gemaakt?
De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van de Nebbiolo druif. De Nebbiolo druif wordt door veel kenners de beste druif en meeste delicate van Italië genoemd. Het is een langzaam rijpende druif, hierdoor wordt de druif laat geoogst. Vaak wordt de Nebbiolo druif pas in de laatste helft van oktober geoogst, soms zelfs pas in de eerste week van november. Nebbiolo komt van het Italiaanse woord Nebbia, hetgeen mist betekend. De druiven worden laat geplukt wanneer de herfstmist over de wijngaarden hangt. De Nebbiolo druif is een oude authentieke druif uit de Regio Piemonte. In oude gevonden documenten uit 1268 wordt al gesproken over wijn gemaakt van de Nebbiolo druif.
De wijze productie van de Barolo is ongewijzigd sinds 1966. Sinds 2011 is nieuwe planten zeer beperkt. Als een wijnboer een nieuw stuk grond zou willen gebruiken voor het maken van Barolo, dan moet hij dit aanvragen bij het Consortium. Hier wordt een lijst bijgehouden met aanvragen. Jaarlijks vindt er mondjes maat een toewijzig plaats. Het kan dus zomaar zijn dat je zo'n 5 jaar moet wachten voordat je aan de beurt bent om een nieuw stuk land voor Barolo productie te mogen gebruiken. Jaarlijks worden ongeveer 14 miljoen Barolo flessen geproducerd.
Op geologisch niveau wordt het gebied gekenmerkt door kalkhoudende mergel, of sedimentair gesteente bestaande uit klei en calciumcarbonaat, en door zanderig sedimentair gesteente dat gewoonlijk wordt gedefinieerd als zandsteen.
Het hele gebied dateert uit het Cenozoïcum, tijdens de Neogene periode, in het Mioceen en meer precies tussen 15 en 5 miljoen jaar geleden. De geologische ouderdom verschilt daarentegen van gebied tot gebied: het zuidoostelijke deel (d.w.z. het zuidelijke deel van Serralunga d'Alba) is het oudste, toe te schrijven aan de leeftijd van Elveziana en Serravaliana (tussen 16 en 11 miljoen jaar); het centrale deel is van recentere oorsprong (tussen 11 en 7 miljoen jaar) en behoort tot het Tortonische tijdperk; tenslotte is het noordwestelijke deel het jongste, daterend uit het Messijnse tijdperk (7-5 miljoen jaar).
Barolo DOCG Keurmerk
Reeds aan het begin van 1900 voelden de wijnmakers van Barolo en Barbaresco de behoefte om samen te komen om hun productie en het unieke karakter van hun wijnen te beschermen. In 1908 werd hiermee een eerste stap gezet door middel van een "certificaat van oorsprong", afgegeven door het toezicht van de provinciale administratie en de Piemonteese wijnbond. Pas in 1924 nam het Italiaanse parlement de wet aan met betrekking tot de bescherming van de wijnen met hun authenticiteit en kwaliteit door middel van een Consortium.
Het Consortium voor de Barolo wijnen werd opgericht in 1934 met als taak het definiëren van de productiecontext (het gebied van oorsprong, de druiven en de kenmerken van de wijn), toezicht houden op fraude, vervalsing en oneerlijke concurrentie, het bevorderen van de kennis van de wijnen, alsmede het verdedigen van hun naam en kwaliteit op de meest geschikte plaatsen. Als gevolg van de 2e Wereldoorlog verdween het Consortium en werd in 1947 weer opgericht. Pas in 1963 werd door de Italiaanse regering een wet aangenomen waarin de taak van een Consortium exact werd beschreven. In 1966 ontstond zo de Barolo DOC, later in 1980 gevolgd door het DOCG keurmerk.
DOCG is het wetgeving kwaliteits-keurmerk gecontroleerd door het Consortium Langhevini.
De belangrijkste eisen die aan de Barolo DOCG wijnen worden gesteld zijn:
- Barolo moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven;
- De druiven moeten komen van de wijngaarden gelegen in het strikt omschreven Barolo DOCG gebied - De kern van het Barolo DOCG gebied (in totaal rond de 1770 ha.) wordt gevormd door de gemeenten Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba en Monforte d’Alba, Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, Novello, Roddi en Verduno.
- De druiven moeten worden gevinifiëerd in het beschreven Barolo gebied.
- De wijn moet worden gebotteld binnen het beschreven Barolo gebied;
- De wijn mag pas na 38 maanden na de oogst van de druiven op de markt komen. In deze periode moet de wijn een minimale houtrijping hebben gehad van 18 maanden.
- Voor de Barolo Riserva zijn de eisen minimaal 18 maanden houtrijping en de wijn mag pas 62 maanden na de oogst op de markt komen.
- Maximale productie 8.000 kg druiven per ha.
- Naast de controle van de Barolo wijnen heeft het Consortium ook tot taak de productie van de Barbaresco wijn te controleren. De Barbaresco wordt eveneens gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Deze wijngaarden zijn niet in het Barolo gebied gelegen, maar wat meer ten westen van het Barolo gebied.
Gedurende het productieproces komen mensen van het Consortium bij de wijnboeren langs om te controleren of zij zich aan de regels houden. Ook moeten de wijnboeren een soort van logboek bijhouden waarin exact is beschreven welke stappen zij hebben gemaakt in het productieproces van de wijn. Op dit moment (2018) zijn er zo rond de 770 wijnboeren die een Barolo produceren.
Wat is een het verschil tussen een Barolo wijn en een Barolo Cru wijn
Op veel flessen Barolo treft u alleen het woord Barolo aan, veelal wel gevolgd door de naam van de producent en de gemeente waar het bedrijf is gevestigd. Dit betekent dat de Barolo is gemaakt van de Nebbiolo druiven komend van verschillende wijngaarden van deze wijnboer. Het is een zogenaamde blend.
Naast de basis Barolo wijnen worden ook veel Barolo Cru’s gemaakt. Een Cru is een wijn gemaakt van beste druiven die van één wijngaard komen. Het terroir van deze wijngaard vind je dan ook volledig terug in de wijn. Met terroir wordt dan bedoelt de grondsoort, de ligging, de hoogte, de ligging ten opzichte van de zon. Een Cru is dus een unieke wijn. Dit in tegenstelling tot de basis Barolo waar je het karakter van het terroir niet kan vaststellen omdat de wijn van de druiven uit verschillende wijngaarden is gemaakt.
Het is goed om te weten dat bij verschillende Barolo’s er grote verschillen zijn tussen de wijnen onderling. De kracht en concentratie van de Barolo’s is per gebied anders, hetgeen wordt veroorzaakt door verschillende bodemsamenstelling en terroir, ligging op de hellingen, zon en hoogte.
Het Barolo gebied kan in de basis worden verdeeld in 2 delen, de centraal gelegen vallei met de plaatsen Verduno, La Morra, Barolo en Novello. De kenmerken van de centrale vallei zijn, donker blauw getinte, kalkhoudende mergelgrond met zand. De grond is jonger en vruchtbaarder, rijk aan mineralen, magnesium, mangaan. De wijnen zijn over het algemeen wat meer geparfumeerd, eleganter, zachter, ronder en ontwikkelen zich sneller.
De tweede vallei is die van de Serralunga vallei met de plaatsen Castiglione Faletto, Serralunga en Monforte d' Alba. De grondsoort is beige, lichte kalkhoudende mergelgrond, met verweerd zand- en kalksteen. De grond heeft een hoog ijzergehalte en is fosfor houdend. De wijnen zijn wat donkerder, intenser, brutaler, met veel potentieel en duidelijk aanwezige tannines. De wijnen rijpen langzamer en kunnen langer verouderen.
Meer in detail:
De wijngaarden rond Barolo en La Morra hebben hoofdzakelijk een kalkhoudende mergelbodem samenstelling. De wijnen zijn wat lichter, gemakkelijk drinkbaar en met een mooie complexiteit.
De Barolo wijnen uit het gebied van Montforte d’Alba en Serralunga d’Alba komen van wijngaarden met meer zanderiger, armere schralere bodemsamenstelling. Deze wijnen moeten langer rijpen en zijn in het algemeen krachtiger.
De Barolo's uit Castiglione Faletto zijn over het algemeen extra geconcentreerd. De Barolo's hebben de elegantie van de wijnen uit La Morra en Barolo, maar de kracht van de Barolo's uit Serralunga. De Barolo's die uit het stadje Barolo komen zijn vooral fluweelzachte Barolo's, meestal iets meer structuur en concentratie dan de Barolo's uit La Morra.
Goed om te weten dat sommige Barolo's als naam hebben " Bricco" ..... In het Piemontees betekent Bricco, topje van de berg/heuvel. Als een Barolo Bricco in de naam heeft komen de druiven van de stokken gelegen in de top van de berg/heuvel. In het algemeen leveren die de allerbeste kwaliteit druiven.
Verder ontstaan er grote verschillen in de verschillende Barolo’s doordat de wijnboeren een andere stijl van wijn maken hanteren. In de oude stijl wordt meer gebruik gemaakt van grote oude eiken vaten om de wijnen te laten rijpen. Het gevolg is dat de wijnen meer tijd nodig hebben om “op dronk” te komen. Barolo’s gemaakt in deze stijl hebben een meer oorspronkelijk karakter en smaak, waarbij hout en vanille minder aanwezig zijn.
De producent die ervoor kiest om een moderne stijl Barolo te maken, laat zijn wijn rijpen in barriques waardoor de Barolo eerder op dronk is, dan de traditioneel gemaakte Barolo’s. Bij deze moderne stijl van wijn maken kunnen er ook nog verschillen ontstaan bij het gebruik van uitsluitend nieuwe barriques, of juist gekozen wordt voor reeds eerder gebruikte barriques, waardoor het “hout” wat minder dominant aanwezig is in de wijn.
Welke stijl en vanuit welk gebied komt de beste Barolo?
Hierop kan geen eenduidig antwoord worden gegeven omdat er Geen Beste Barolo bestaat. U zult zelf moeten ervaren door veel Barolo’s te proeven welke Barolo stijl en uit welke regio het beste bij uw smaak ervaring past. Dit is volstrekt persoonlijk.
In het algemeen kan wel worden gesteld als u het beter vindt dat een wijn wat meer elegantie heeft en finesse, dan bent u beter af met een Barolo uit het La Morra gebied. Als u meer houdt van volle krachtige wijnen dan is een Barolo uit Serralunga de beste keus.
Wanneer kunt u een Barolo het beste drinken?
- Een Barolo is een echte bewaarwijn;
- Gemiddeld is een Barolo pas op dronk zo’n 7 tot 12 jaar na de oogst;
- In het algemeen bereikt een Barolo het hoogtepunt zo rond de 10 tot 15 jaar na de oogst;
- Afhankelijk van het oogstjaar en indien de Barolo nog echt traditioneel is gemaakt bereiken zij pas hun hoogtepunt na zo'n 15 tot 20 jaar.
- Het kan ook zo zijn dat de kwaliteit van de druiven zo slecht is dat besloten wordt om geen Barolo te maken. Dat ziet u ook in het overzicht verderop in dit artikel. Bij sommige oogstjaren ziet u geen sterretjes. In die jaren is er geen Barolo gemaakt, omdat deze niet kon voldoen aan de gestelde kwaliteitsdoeleinden.
Een Barolo wijn kun je lang bewaren en lang laten rijpen, minimaal 10 tot 15 jaar, maar sommigen ook wel tot 30 jaar. In de warmere oogstjaren ontwikkelt de wijn zich in de fles sneller, waardoor de wijn eerder " op dronk" is en hierdoor ook een kortere " bewaartermijn" heeft.
Waarom is een Barolo wijn duurder dan gemiddeld?
De Barolo wijn is de koning onder de Italiaanse wijnen door haar smaak. De vraag naar deze prachtwijnen is groot, maar de beste wijnhuizen uit de Barolo gebieden kunnen deze vraag niet bijhouden. Bovendien is het aantal ha dat is aangeplant voor het maken van een Barolo gelimiteerd. Er mogen geen nieuwe ha. land in productie worden genomen. Er rust een zogenaamd quotum op. Hierdoor kan de productie van de Barolo niet groeien. In sommige oogstjaren kan er als gevolg van de weersomstandigheden wel eens wat meer flessen worden geproduceerd dan andere jaren. Maar de laatste jaren is als gevolg van de stijging van de temperaturen de oogst lager dan in het verleden, waardoor nog meer druk ontstaat tussen aanbod en vraag.
Bij welke gerechten past de Barolo?
De Barolo is een prachtige complexe zware wijn die het best kan worden gedronken bij wild, of een mooi stuk gebraden vlees. Het is ook heerlijk om van een Barolo te genieten met een kaasplateau met diverse rijpere kazen. In Piemonte is de Barolo truffel risotto een geliefd recept.
Kwaliteit Oogstjaren Barolo – Volgens Gambero Rosso
De oogstjaren zijn gewaardeerd in sterren vanaf 3 tot en met vijf. Indien het oogstjaar te slecht was één of twee sterren zijn er geen Barolo’s gemaakt. Dat is dan ook de reden dat sommige jaren in onderstaande lijst zijn overgeslagen.
- 1995 - ***
- 1996 - *****
- 1997 - ***
- 1999 - *****
- 2000 - ****
- 2001 - *****
- 2004 - *****
- 2005 - ****
- 2006 - ****
- 2007 - ***
- 2008 - ****
- 2009 - ***
- 2010 - *****
- 2011 - ****
- 2012 - ****
- 2013 - ****
- 2014 - **
- 2015 - *****
- 2016 - *****
Op zoek naar andere wijnen?
Naast prachtige Barolo’s kunt u bij Villa Fattoria ook terecht de beste Brunello's di Montalcino, of Amarone wijnen. Wilt u een wijn van Antinori? Wij hebben een ruime keuze van Marchesi Antnori. Neemt u dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag met het vinden van mooie wijnen om toe te voegen aan uw wijncollectie. Veelgestelde vragen kunt u makkelijk op onze website vinden. Wilt u graag met vrienden, collega’s of familie wijn proeven? We kunnen voor u een wijnproeverij organiseren samengesteld met de mooiste wijnen. U kunt kiezen voor een arrangement met Barolo wijnen en verschillende Barbaresco wijnen, maar ook een rondje Italië maken en de grote diversiteit en authenticiteit ontdekken.
Barolo wijn: De koning van de Italiaanse rode wijnen
Barolo wijn, ook wel bekend als de "Koning van de Italiaanse rode wijnen", is een ware grootheid uit de Piëmonte regio in Noord-Italië. Met zijn rijke smaakprofiel, complexe karakter en lange bewaarpotentieel is Barolo geliefd bij wijnliefhebbers over de hele wereld.
De majestueuze Nebbiolo
Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo druif, een nobele druivensoort die gedijt in de heuvels van de Langhe streek. De Nebbiolo druif staat bekend om zijn krachtige tannines, hoge zuurgraad en kenmerkende aroma's van rood fruit, kruiden en bloemen. Deze druif vormt de ruggengraat van Barolo wijn en geeft het zijn karakteristieke smaakprofiel.
De invloed van terroir
Het terroir van Barolo is van onschatbare waarde voor de kwaliteit en complexiteit van de wijn. De regio heeft kalkrijke kleigronden, heuvels en een gunstig microklimaat met warme dagen en koele nachten. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de Nebbiolo druiven langzaam rijpen en hun unieke smaakkenmerken ontwikkelen. Het terroir van Barolo draagt bij aan de structuur, elegantie en expressie van de wijn.
Kracht en verfijning
Barolo is een wijn die zowel kracht als verfijning uitstraalt. Het heeft een dieprode kleur en een complex bouquet van rijp rood fruit, kruiden, tabak en aardse tonen. In de mond biedt Barolo een volle body, stevige tannines en een uitgebalanceerde zuurgraad. Naarmate de wijn rijpt, ontwikkelen zich prachtige lagen van smaak en aroma, waaronder gedroogd fruit, chocolade en specerijen.
Gastronomisch genot
Barolo is een uitstekende keuze voor gastronomische maaltijden en combineert goed met stevige gerechten zoals gegrild rood vlees, wild, truffelgerechten en gerijpte kazen. De rijke smaken en structuur van Barolo vullen de intense smaken van het eten aan en zorgen voor een harmonieuze samensmelting van smaken.
Ervaar de grootsheid van Barolo wijn en laat u betoveren door zijn kracht, verfijning en complexiteit. Geniet van elke slok van deze koninklijke wijn en laat uw smaakpapillen verwennen door de meesterlijke creatie die Barolo is.