Campo di Marzo is het veld waar boeren, vóór de tijd van georganiseerde legers, zich in de lente op militair appèl verzamelden. Nu liggen daar de wijngaarden van ‘boutique winery’ Il Valentiano. Valentina en Fabiano maken er Brunello in moderne stijl met een rijping van 24 tot 36 maanden op Frans eikenhout. Nootachtig, rokerig, aards, donker en rijp.
Azienda Agricola Talenti is al jarenlang één van onze vast waarden in ons Italiaanse gamma en in toenemende mate weet de wereldpers dit wijndomein te vinden. De Brunello 2019 is van een beheerste stijl: duidelijk, helder en overtuigend.
Raffaele Vecchione (WinesCritic) noemde Casanova di Neri deze vintage als één van de “incredible wines which border on perfection of execution and underline the depth of the vintage.''
Brunello van traditionele leest: kleine vaten worden nadrukkelijk geschuwd bij Mastrojanni. Er wordt gezocht naar een verfijnde houttoets; het wisselen van soort hout en formaat zorgt voor een gelaagdheid en subtiliteit, die de kwaliteiten van de sangiovese-druiven en het terroir laten spreken.
Het tweede oogstjaar van deze speciale cuvée, in het leven geroepen ter herdenking van oprichting Giovanni Neri door zijn zoon Giacomo en twee kleinzonen Giovanni en Gianlorenzo, heeft meteen 100 punten gescoord van Suckling. Het is een uitzonderlijke Brunello in het gamma van Casanova di Neri.
Tenuta Nuova is inmiddels het visitekaartje geworden van Casanova di Neri: een compacte en krachtige Brunello met enorme verfijning en herkenbaare stempel van het wijnhuis. Rijpe kersen, zwart fruit en pruimen, een zowele houttoets en vlot op het palet.
In het gamma van Mastrojanni is Vigna Loreto een kopstuk. Monica Larner (Robert Parker's Wine Advocate) schreef: "This is a fantastic set of new wines from Mastrojanni, and I am especially enamored by the 2019 Brunello di Montalcino Vigna Loreto".
Andrea Cortonesi kocht in 1986 een stuk land over in de omgeving waar hij is opgegroeid. Hij is, naar eigen zeggen “een man van het land”: hij heeft geen wijnmaker in de arm genomen, werkt niet met wijnconsultants: hij is eigenaar, wijnmaker, plukker, snoeier én visionair. Dat valt te proeven aan zijn Brunello.
Introductie tot Brunello di Montalcino 2019: een uitzonderlijk Brunello jaar
Ontdek de Brunello di Montalcino 2019, een symbool van Italiaanse top-wijn, gekenmerkt door een uitzonderlijk jaar voor wijnliefhebbers. Dit jaar staat bekend om zijn ideale klimatologische omstandigheden die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van wijnen met een uitzonderlijke diepte en complexiteit.
2019: Een uitzonderlijk wijnjaar in Toscane en Montalcino
Het jaar 2019 wordt in Toscane geprezen om zijn perfecte balans van zonlicht en regenval, wat essentieel is voor de optimale rijping van de Sangiovese druiven. Deze harmonieuze weersomstandigheden hebben geresulteerd in druiven van uitzonderlijke kwaliteit, die de basis vormen voor een vintage met een rijke smaak en een lang bewaarpotentieel.
Met zijn uitzonderlijke kwaliteit en bewaarpotentieel is Brunello di Montalcino 2019 een uitstekende keuze voor zowel wijnliefhebbers als verzamelaars. De wijn belooft niet alleen nu een rijke ervaring, maar is ook een waardevolle toevoeging aan elke wijnkelde
Proefnotities van een top-Brunello 2019
Deze vintage is een feest voor de zintuigen. Een goede Brunello onderscheidt zich door zijn diepe robijnrode kleur, intense aroma's van rijp rood fruit en een subtiele hint van kruiden. Vaak kan met gelaagde aroma's ontdekken van kersen, pruimen, en viooltjes, aangevuld met tonen van tabak en cacao. In de mond biedt het een perfecte harmonie tussen tannines en zuurgraad, wat leidt tot een elegante en langdurige afdronk.
Het perfecte jaar om te bewaren of te genieten
De Brunello di Montalcino 2019 is nu al een genot om te drinken, maar heeft ook een groot potentieel om te rijpen. Met de juiste opslag kan deze wijn zich verder ontwikkelen, waardoor zijn complexiteit en karakter in de loop der jaren nog meer tot uiting komen.
Brunello is de perfecte begeleider van rijke gerechten zoals geroosterd vlees, wild en rijpe kazen. De robuuste smaken van de wijn complementeren de intensiteit van deze gerechten, wat zorgt voor een harmonieuze eetervaring.