Wat Amarone della Valpolicella wijn zo bijzonder maakt
“Amarone, vrij vertaald ‘groot bitter"
Volgens de overlevering ontdekt door een wijnmaker die zijn vat Recioto was vergeten en toen hij deze alsnog proefde achterover sloeg: rijk, complex, droog én barstens vol fruit. Vanaf toen een Italiaanse wijn waar oorlogen voor zijn gevoerd en vredes mee zijn beklonken. Doordat Amarone gemaakt wordt van alleen de beste druiven uit de heuvels rond Valpolicella die vervolgens meer dan 120 dagen worden gedroogd op rieten matten en daarna pas geperst, de zogeheten ‘appassimento’. Vervolgens voor minimaal 5 jaar gerijpt waarvan 4 jaar in eikenhouten vaten. Zo ontstaat een unieke wijn die je nergens mee kunt vergelijken.
Wat maakt Amarone wijn zo uniek?
Het natuurlijke droogproces: Appassimento
Cruciaal voor het unieke karakter met geconcentreerde suikers, zuren, tannines en aroma’s.
Het specifieke gebied: Valpolicella in de provincie Veneto
‘Baby’, ‘mini’ of ‘Amarone van het zuiden’ etc bestaat niet. Dit zijn termen bedoeld om wijnen die gemaakt worden van (deels) gedroogde druiven, zoals Ripasso en regelmatig ook Primitivo, populairder te maken. Hoewel dergelijke wijn best lekker kan zijn, is het geen Amarone.
De druiven en de lage opbrengst per wijngaard
Slechts een handvol lokale druiven is toegestaan in échte Amarones met als basis de Corvina, Rondinella en Molinara. De bijzondere smaak van Amarone della Valpolicella. Een intense, stevige en tóch fruitige wijn. Met een zacht mondgevoel wat goede Amarones rond maar niet zoet maakt.
De prijs van een fles Amarone
Door de lage opbrengst en het lange rijpen is een échte Amarone onder €30,- schaars en zelden echt goed . Wij hebben deze grens weten te breken door onze manier van inkopen: direct van de producent, gefocust en samen met onze klanten.
Het ontstaan van Amarone
Heerlijk zo’n Amarone wijn, maar hoe is deze wijn ontstaan? Het verhaal die de ronde doet is ronduit vermakelijk te noemen. Een Italiaanse wijnboer hielt zich bezig met het produceren van zoete Recioto wijn. Bij de productie van deze bekende dessertwijn, die ook te koop is bij Villa Fattoria onder de naam recioto della valpolicella, vergat de wijnboer een compleet vat. Het desbetreffende vat kon zo door gisten met als resultaat de geconcentreerde Amarone wijn zoals tegenwoordig bekend.
Productieproces
Het lange drogingsproces zorgt ervoor dat de druiven wel 30% van hun gewicht kunnen verliezen. Het is daarom niet gek dat er minstens tweemaal zoveel druiven nodig zijn om een fles te produceren als bij een normale fles wijn. Bij de selectie van de druiventrossen worden alleen de oudste wijnranken gekozen. Dit in combinatie met het lange drogingsproces heeft als resultaat dat de Amarone wijn naast een hoog alcoholpercentage ook een hoog suikergehalte heeft. Hoe langer de wijn uiteindelijk gerijpt is om de eikenhouten vaten, hoe meer suiker is omgezet tot alcohol.
Valpolicella wijn staat vooral bekend om de druivensoorten die in het gebied worden gebruikt. Amarone wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara. Nieuwe wijnen of terwijl jonge wijnen kunnen nog een fruitige smaak hebben. Een oudere Amarone wijn verliest deels zijn fruitige smaak. Deze smaak maakt plaats voor een fijne bittere smaak. De druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara zijn van hoge kwaliteit. De Corvina druif voert de boventoon in het productieproces van de Amarone wijnen.
Beste Amarone - DOCG keurmerk
Sinds 2010 genieten de befaamde Amarone wijnen van het DOCG keurmerk. Het keurmerk houdt in dat de wijnen worden gecontroleerd door de Italiaanse overheid. Wijnen met een DOCG keurmerk ervaren een nog uitgebreidere controle in vergelijking met het DOC keurmerk. Er worden eisen gesteld aan de productie van de wijn. Denk hierbij aan een maximum opbrengst druiven per hectaregrond, een maximum opbrengst van de wijn zelf maar ook het alcoholgehalte die de wijn rijk is.
Amarone della Valpolicella DOCG Classico
Een goed voorbeeld van een heerlijke wijn van het Valpolicella gebied is de Amarone della Valpolicella DOCG Classico - Corte Aleardi. Een hele mond vol en dat is ook precies wat deze complexe wijn te bieden heeft. De wijn is veelzijdig waarbij elke slok weer anders is. Een prachtige beleving dus. Deze droge rode wijn vraagt om rust bij het drinken ervan. De hoeveelheid aan smaken zorgt voor een soms lastig te doorgronden wijn. Maar voor een echte wijnliefhebber is dat juist een genot. Deze wijn is heerlijk te combineren met een goed stuk gebraden steak, rijpe kaas of een heerlijk wildgerecht. Maak uw avond speciaal met een echte Valpolicella wijn voor een betaalbare prijs.
Ripasso - Ripasso wijn
Het jongere broertje van de Amarone is de Valpolicella Ripasso DOC. Deze wijn wordt evenals de Amarone gemaakt van dezelfde druiven als de basis Valpolicella. Het grote verschil tussen de Valpolicella Superiore en de Ripasso wijn is dat bij de Ripasso de most van de Valpolicella gedurende een periode van 15-20 dagen wordt verrijkt met de restanten van de druivenschillen van de Amarone wijn. Dit geeft de wijn een dichtere structuur, een hoger alcoholpercentage en een meer subtiele zuurgraad. Het resultaat geeft een Ripasso wijn, die opvalt door haar uitstekende balans en volheid. Het boeket van de Ripasso doet denken aan vanille en rozen. In de mond, is de ripasso fijn, harmonieus droog en zacht. De Ripasso is dan ook een zeer geliefde wijn voor dagelijks gebruik. De Amarone is door haar kracht en volheid meer een wijn voor bijzondere gelegenheden.
Kwaliteit oogstjaren Amarone
2000 |
|
**** |
2001 |
|
***** |
2002 |
|
*** |
2003 |
|
*** |
2004 |
|
**** |
2005 |
|
**** |
2006 |
|
*** |
2007 |
|
***** |
2008 |
|
**** |
2009 |
|
*** |
2010 |
|
**** |
2011 |
|
**** |
2012 |
|
*** |
2013 |
|
**** |
2014 |
|
** |
2015 |
|
**** |
2016 |
|
***** |