De druiven voor deze Amarone worden verbouwd op een hoogte van 470 meter. Door die ligging zit deze Punta 470 mooi in zijn zuren en toont veel elegantie. Ronde fluwelige wijn met enorm veel lengte en een kruidige toets.
Corte Aleardi Bure Alto Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011 belichaamt weelderige verfijning. Diep en complex, met gedroogd fruit, kruiden en zijdezachte tannines. Een tijdloze uitdrukking van vakmanschap.
Deze donker robijnrode wijn is diep en krachtig. De wijn biedt een brede waaier aan fruit: rode, blauwe en zwarte bessen, amarene kersen, pruimen, vijgen en zelfs gedroogd fruit. In de neus geven melkchocolade, koffie en toast de wijn een intens karakter. Het is een levendige en complexe, maar harmonieuze wijn met een verwarmende toets van kruiden en een zacht mondgevoel.
Klassieker van een Amarone die een warme gloed uitstraalt. Door zijn gestoofde pruimenfruit en fijne tannines de ideale begeleider van een uitgebreide kaasplank.
93/100 punten, modern gemaakte Amarone van Sant Antonio, geconcentreerd, vol droog, mooi van structuur en verfijnde enigszins zoete tannines-93/100 punten.
Wat Amarone della Valpolicella wijn zo bijzonder maakt
“Amarone, vrij vertaald ‘groot bitter".
Volgens de overlevering ontdekt door een wijnmaker die zijn vat Recioto was vergeten en toen hij deze alsnog proefde achterover sloeg: rijk, complex, droog én barstens vol fruit. Vanaf toen een Italiaanse wijn waar oorlogen voor zijn gevoerd en vredes mee zijn beklonken. Doordat Amarone gemaakt wordt van alleen de beste druiven uit de heuvels rond Valpolicella die vervolgens meer dan 120 dagen worden gedroogd op rieten matten en daarna pas geperst, de zogeheten ‘appassimento’. Vervolgens voor minimaal 5 jaar gerijpt waarvan 4 jaar in eikenhouten vaten. Zo ontstaat een unieke wijn die je nergens mee kunt vergelijken.
Wat maakt Amarone wijn zo uniek?
Het natuurlijke droogproces: Appassimento.
Cruciaal voor het unieke karakter met geconcentreerde suikers, zuren, tannines en aroma’s.
Het specifieke gebied: Valpolicella in de provincie Veneto.
‘Baby’, ‘mini’ of ‘Amarone van het zuiden’ etc bestaat niet. Dit zijn termen bedoeld om wijnen die gemaakt worden van (deels) gedroogde druiven, zoals Ripasso en regelmatig ook Primitivo, populairder te maken. Hoewel dergelijke wijn best lekker kan zijn, is het geen Amarone.
De druiven en de lage opbrengst per wijngaard.
Slechts een handvol lokale druiven is toegestaan in échte Amarones met als basis de Corvina, Rondinella en Molinara. De bijzondere smaak van Amarone della Valpolicella. Een intense, stevige en tóch fruitige wijn. Met een zacht mondgevoel wat goede Amarones rond maar niet zoet maakt.
De prijs van een fles Amarone.
Door de lage opbrengst en het lange rijpen is een échte Amarone onder €30,- schaars en zelden echt goed . Wij hebben deze grens weten te breken door onze manier van inkopen: direct van de producent, gefocust en samen met onze klanten.