Tenuta Nuova is inmiddels het visitekaartje geworden van Casanova di Neri: een compacte en krachtige Brunello met enorme verfijning en herkenbaare stempel van het wijnhuis. Rijpe kersen, zwart fruit en pruimen, een zowele houttoets en vlot op het palet.
Een van de beste oogstjaren ooit voor Barolo en Beppe Caviola maakt er een waar meesterwerk van. Begint op dronk te komen en nog zeker 15 jaar te bewaren.
Gianni Menotti, een Friulische wijnliefhebber van jongs af aan, heeft zijn passie omgezet in een buitengewone carrière. Na het overnemen van Villa Russiz, heeft hij de wereld rondgereisd om zijn expertise in wijnbouw te perfectioneren. Nu, terug in Friuli, deelt hij zijn onschatbare kennis met de meest vooraanstaande wijnproducenten, met een focus op het onthullen van de unieke smaken van de regio.
Corte Aleardi Amarone Riserva Cru Bure Alto biedt een krachtige en complexe smaakervaring met tonen van gedroogd fruit, specerijen en chocolade, ondersteund door rijpe tannines en een lange, elegante afdronk.
La Massa Toscana 2019 belichaamt de ziel van Chianti Classico. Sangiovese, Merlot & Cabernet dragen bij aan een weelderig palet van kersen, kruiden en fijne tannines. Een harmonieuze oenologische prestatie.
Rosso dei Notri Toscana IGT 2022 biedt een soepele en evenwichtige smaakervaring met tonen van rijp rood en zwart fruit, kruiden en een vleugje vanille, ondersteund door zachte tannines en een lange, verfijnde afdronk.
Een frisse en strakke pinot grigio met tonen van gedroogde citroenen en mango's en appels. Medium-bodied met een compact en romig gehemelte en overvloedig fruit.
Bij de vorige jaargangen betitelden we de Rosso nog als het ‘kleine broertje’ van de Vino Nobile, máár dat gaat uiteindelijk bij deze nieuwe jaargang echt niet meer op. Dit gaat qua intensiteit oprecht een héél eind richting Vino Nobile.
Een sublieme single-cru Barolo van Roberto Voerzio, afkomstig van de hooggelegen La Serra-wijngaard in La Morra. Elegant en verfijnd, met een indrukwekkende frisheid en een lang bewaarpotentieel.
Italië is als wijnland een ware schatkamer aan inheemse druiven. Van noord tot zuid over het gehele land verspreid worden lokale druiven verbouwd, waarvan wijnen worden gemaakt waarbij de typiciteit van het gebied voorop staat. Met zijn centrale ligging ten opzichte van de Middellandse Zee beschikt Italië over de ideale klimatologische omstandigheden voor de productie van wijn. De wijnen uit het noorden van het land kenmerken zich door frisheid. Terwijl in het uiterste zuiden de wijnen zondoorstoofd zijn.
Eigenzinnig en verrassend
Binnen het assortiment van Colaris vindt u altijd een ruime selectie van Italiaanse wijnen. Voornamelijk in rood, maar ook wit, rosé, mousserend en port- en dessertwijn zijn vertegenwoordigd. Laat u verrassen door de kwaliteit van de wijnen uit Veneto, Friuli, de Marken of een Primitivo uit Puglia.
Amarone, Barolo en Brunello
De beroemdste wijnen uit Italië komen uit Valpolicella, Piemonte en Toscane. Het subgebied Valpolicella is gelegen in Veneto. Dit is de streek waar de gewilde Amarone della Valpolicella en Ripasso della Valpolicella vandaan komen. Krachtige rode wijnen gemaakt met ingedroogde druiven. In Piemonte is een speciale rol weggelegd voor de druif nebbiolo. Dit is de enige toegestane druif voor de beroemde Barolo-wijnen, die worden gezien als de koning van Piemonte. De absolute top van Toscane wordt ingenomen door Brunello di Montalcino, altijd gemaakt van 100% sangiovese. Het Toscaanse kustgebied Bolgheri blijkt ook uitstekend geschikt voor de aanplant van internationale druiven, zoals merlot, cabernet sauvignon en syrah, getuige de kwaliteit van de lokale wijnen die onder de noemer Super Tuscans op de markt verschijnen. En vergeet Chianti niet: een ware vertegenwoordiger van de Toscaanse wijncultuur.
De herkomstbenamingen van Italië
Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën:
Vino da Tavola (VdT)
Tafelwijn. Over het algemeen is dit de benaming voor eenvoudige wijnen op basisniveau. Maar wordt ook gebruikt als wijnen moeten worden gedeclasseerd, bijvoorbeeld als de lokale wetgeving tekortschiet voor de experimentele stijl van wijnmaken.
Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Landwijn. Vergelijkbaar met de Franse ‘Vin de Pays’. Wordt gebruikt als tussencategorie voor wijnen die niet worden gerekend tot de absolute top. Maar ook voor experimentele wijnen die niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC, zie hierna. Bijvoorbeeld omdat de wijnmaker ervoor kiest om allochtone druiven te gebruiken of ongebruikelijke vinificatietechnieken toe te passen. IGT-wijnen evenaren regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen en overstijgen die soms. Met name in het geval van Super Tuscans.
Denominazione di Origine Controllata (DOC)
De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de Franse AOC en in sterke mate gebaseerd op tradities. Regels hebben betrekking op onder andere de begrenzing van de streek, de toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de 'gewone' DOC. Een DOCG-wijn is altijd voorzien van een genummerde banderol om de capsule van de fles. Beroemde DOCG-wijnen zijn Vino Nobile di Montepulciano, Barolo, Brunello di Montalcino en Amarone della Valpolicella.