Roberto Voerzio Cru Rocche dell'Annunziata Barolo DOCG 2017 biedt een rijke en complexe smaakervaring met tonen van rijp rood fruit, kruiden en een minerale ondertoon, ondersteund door fluweelzachte tannines en een levendige zuurgraad.
Barolo DOCG Cru Fossati 2017 van Roberto Voerzio biedt een intense en complexe smaakervaring met tonen van rijp rood fruit, specerijen en een minerale ondertoon, ondersteund door zijdezachte tannines en een levendige zuurgraad.
Wijnadviseur Floor Koopmans (tevens geschoold pasta-professional) maakte een geweldige ravioli del plin bij deze wijn. Het aardse karakter en het donkere fruit van deze Barolo zorgen voor een prachtige pairing met haar gerecht. Klik hier voor het recept (eet- en drink smakelijk).
Roberto Voerzio Cru La Serra Barolo DOCG 2017 biedt een rijke en complexe smaakervaring met tonen van rijp rood fruit, specerijen en een minerale ondertoon, ondersteund door zijdezachte tannines en een levendige zuurgraad.
Oddero Barolo 2018 belichaamt de essentie van traditie. Nebbiolo-druiven transformeren tot een rijke, evenwichtige wijn met krachtige tannines en verfijnde tonen van rozen en teer. Een tijdloos meesterwerk.
Hoogste waardering Italiaanse sommeliers, ongelooflijk wervelend en soepel, zijdezacht en na enkele momenten krachtig, perfect in balans, complex, heerlijk rood fruit, met in de lange afdronk fluweelzachte tannines.
Schitterende Barolo van Luigi Einaudi, James Suckling 94/100, intens, krachtig, vol, sober en fluweelzacht. Met de tijd neemt de complexiteit van de wijn toe.
Een van de beste oogstjaren ooit voor Barolo en Beppe Caviola maakt er een waar meesterwerk van. Begint op dronk te komen en nog zeker 15 jaar te bewaren.
Parker 95/100 punten, krachtig Barolo, strak, elegante complexiteit, kersenjam, zoete pijptabak, cacao-, balsamico en minerale noten, prachtige gelaagdheid en fluweelzacht in de extreem lange afdronk.
96/100 punten Suckling, rood fruit, cacao en zoethout, intens met een heerlijke complexiteit, harmonieus en evenwichtig, met licht zoetige tannines in de zeer lange delicate afdronk.
Barolo van topklasse. Hij is elegant, rijk, genereus van smaak en perfect in balans. De afdronk is ongekend lang met fluweelzachte tannines en licht mineralige tonen.
Deze Barolo "1961", waarvan het etiket een eerbetoon is aan de allereerste Barolo die "vader" in dat jaar op de markt bracht, belooft diepgang, kracht, subtiliteit, weelde, complexiteit maar vooral 'klasse'.
De wijnen van Azelia zijn krachtig en complex. Ze hebben een intense aroma van rood fruit, kruiden en mineralen. De tannines zijn goed geïntegreerd en de afdronk is lang en elegant. Nu beschikbaar bij Colaris!
Italië is als wijnland een ware schatkamer aan inheemse druiven. Van noord tot zuid over het gehele land verspreid worden lokale druiven verbouwd, waarvan wijnen worden gemaakt waarbij de typiciteit van het gebied voorop staat. Met zijn centrale ligging ten opzichte van de Middellandse Zee beschikt Italië over de ideale klimatologische omstandigheden voor de productie van wijn. De wijnen uit het noorden van het land kenmerken zich door frisheid. Terwijl in het uiterste zuiden de wijnen zondoorstoofd zijn.
Eigenzinnig en verrassend
Binnen het assortiment van Colaris vindt u altijd een ruime selectie van Italiaanse wijnen. Voornamelijk in rood, maar ook wit, rosé, mousserend en port- en dessertwijn zijn vertegenwoordigd. Laat u verrassen door de kwaliteit van de wijnen uit Veneto, Friuli, de Marken of een Primitivo uit Puglia.
Amarone, Barolo en Brunello
De beroemdste wijnen uit Italië komen uit Valpolicella, Piemonte en Toscane. Het subgebied Valpolicella is gelegen in Veneto. Dit is de streek waar de gewilde Amarone della Valpolicella en Ripasso della Valpolicella vandaan komen. Krachtige rode wijnen gemaakt met ingedroogde druiven. In Piemonte is een speciale rol weggelegd voor de druif nebbiolo. Dit is de enige toegestane druif voor de beroemde Barolo-wijnen, die worden gezien als de koning van Piemonte. De absolute top van Toscane wordt ingenomen door Brunello di Montalcino, altijd gemaakt van 100% sangiovese. Het Toscaanse kustgebied Bolgheri blijkt ook uitstekend geschikt voor de aanplant van internationale druiven, zoals merlot, cabernet sauvignon en syrah, getuige de kwaliteit van de lokale wijnen die onder de noemer Super Tuscans op de markt verschijnen. En vergeet Chianti niet: een ware vertegenwoordiger van de Toscaanse wijncultuur.
De herkomstbenamingen van Italië
Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën:
Vino da Tavola (VdT)
Tafelwijn. Over het algemeen is dit de benaming voor eenvoudige wijnen op basisniveau. Maar wordt ook gebruikt als wijnen moeten worden gedeclasseerd, bijvoorbeeld als de lokale wetgeving tekortschiet voor de experimentele stijl van wijnmaken.
Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Landwijn. Vergelijkbaar met de Franse ‘Vin de Pays’. Wordt gebruikt als tussencategorie voor wijnen die niet worden gerekend tot de absolute top. Maar ook voor experimentele wijnen die niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC, zie hierna. Bijvoorbeeld omdat de wijnmaker ervoor kiest om allochtone druiven te gebruiken of ongebruikelijke vinificatietechnieken toe te passen. IGT-wijnen evenaren regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen en overstijgen die soms. Met name in het geval van Super Tuscans.
Denominazione di Origine Controllata (DOC)
De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de Franse AOC en in sterke mate gebaseerd op tradities. Regels hebben betrekking op onder andere de begrenzing van de streek, de toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de 'gewone' DOC. Een DOCG-wijn is altijd voorzien van een genummerde banderol om de capsule van de fles. Beroemde DOCG-wijnen zijn Vino Nobile di Montepulciano, Barolo, Brunello di Montalcino en Amarone della Valpolicella.