Deze Pinot Grigio doet menig wijnliefhebber watertanden. Het is de ultieme combinatie van genereus fruit, minerale verfijning en een verfrissende zuurgraad die deze wijn tot een ware must-have voor deze zomer maakt.
Wij gingen voor u naar het heuvelrijke gebied Conegliano, meer specifiek het district Valdobbiadene, om de meeste gezochte spumante van Italië te vinden. Deze Prosecco Superiore Millesimato Brut van de familie Balbinot is het resultaat. Een DOCG voor een hele fijne prijs.
De druiven voor deze Amarone worden verbouwd op een hoogte van 470 meter. Door die ligging zit deze Punta 470 mooi in zijn zuren en toont veel elegantie. Ronde fluwelige wijn met enorm veel lengte en een kruidige toets.
'Ramato' is noch een witte wijn noch een rosé… De druif pinot grigio is een soort van kameleon en kan vanwege zijn 'grijze' (grigio) kleurschakeringen in zijn schil zowel wit als 'blozend roze' ten tonele verschijnen.
Valpolicella Superiore 'Monte Lodoletta' Dal Forno Romano 2011 biedt een rijke en krachtige smaakervaring met tonen van rijp donker fruit, specerijen en een vleugje eikenhout, ondersteund door fluweelzachte tannines en een levendige zuurgraad.
Gianni Menotti, een Friulische wijnliefhebber van jongs af aan, heeft zijn passie omgezet in een buitengewone carrière. Na het overnemen van Villa Russiz, heeft hij de wereld rondgereisd om zijn expertise in wijnbouw te perfectioneren. Nu, terug in Friuli, deelt hij zijn onschatbare kennis met de meest vooraanstaande wijnproducenten, met een focus op het onthullen van de unieke smaken van de regio.
Deze mousserende wijn uit 2023 biedt een zachte en minerale smaak, met een fruitig aroma en subtiele tonen van vers gebakken brood, ideaal voor diverse gelegenheden.
Een bijzonder fraaie Pinot Grigio van het toonaangevende huis Tenuta Valleselle. Helder strogeel, met groene accenten. Intense geur van tropisch fruit en witte bloemen. Frisse, ronde en volle smaak, met een fruitige afdronk.
Een verfijnde en complexe Amarone met diepe, robijnrode kleur, tonen van rijpe pruimen, gedroogde tomaten en wilde frambozen, afgemaakt met een hint van zoethout en stevige tannines.
Deze Amarone uit 2012 biedt een geconcentreerd palet van rijp zwart fruit, truffel en tabak, ondersteund door stevige tannines en een levendige zuurgraad, wat resulteert in een krachtige en elegante wijn met een indrukwekkend rijpingspotentieel.
Italië is als wijnland een ware schatkamer aan inheemse druiven. Van noord tot zuid over het gehele land verspreid worden lokale druiven verbouwd, waarvan wijnen worden gemaakt waarbij de typiciteit van het gebied voorop staat. Met zijn centrale ligging ten opzichte van de Middellandse Zee beschikt Italië over de ideale klimatologische omstandigheden voor de productie van wijn. De wijnen uit het noorden van het land kenmerken zich door frisheid. Terwijl in het uiterste zuiden de wijnen zondoorstoofd zijn.
Eigenzinnig en verrassend
Binnen het assortiment van Colaris vindt u altijd een ruime selectie van Italiaanse wijnen. Voornamelijk in rood, maar ook wit, rosé, mousserend en port- en dessertwijn zijn vertegenwoordigd. Laat u verrassen door de kwaliteit van de wijnen uit Veneto, Friuli, de Marken of een Primitivo uit Puglia.
Amarone, Barolo en Brunello
De beroemdste wijnen uit Italië komen uit Valpolicella, Piemonte en Toscane. Het subgebied Valpolicella is gelegen in Veneto. Dit is de streek waar de gewilde Amarone della Valpolicella en Ripasso della Valpolicella vandaan komen. Krachtige rode wijnen gemaakt met ingedroogde druiven. In Piemonte is een speciale rol weggelegd voor de druif nebbiolo. Dit is de enige toegestane druif voor de beroemde Barolo-wijnen, die worden gezien als de koning van Piemonte. De absolute top van Toscane wordt ingenomen door Brunello di Montalcino, altijd gemaakt van 100% sangiovese. Het Toscaanse kustgebied Bolgheri blijkt ook uitstekend geschikt voor de aanplant van internationale druiven, zoals merlot, cabernet sauvignon en syrah, getuige de kwaliteit van de lokale wijnen die onder de noemer Super Tuscans op de markt verschijnen. En vergeet Chianti niet: een ware vertegenwoordiger van de Toscaanse wijncultuur.
De herkomstbenamingen van Italië
Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën:
Vino da Tavola (VdT)
Tafelwijn. Over het algemeen is dit de benaming voor eenvoudige wijnen op basisniveau. Maar wordt ook gebruikt als wijnen moeten worden gedeclasseerd, bijvoorbeeld als de lokale wetgeving tekortschiet voor de experimentele stijl van wijnmaken.
Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Landwijn. Vergelijkbaar met de Franse ‘Vin de Pays’. Wordt gebruikt als tussencategorie voor wijnen die niet worden gerekend tot de absolute top. Maar ook voor experimentele wijnen die niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC, zie hierna. Bijvoorbeeld omdat de wijnmaker ervoor kiest om allochtone druiven te gebruiken of ongebruikelijke vinificatietechnieken toe te passen. IGT-wijnen evenaren regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen en overstijgen die soms. Met name in het geval van Super Tuscans.
Denominazione di Origine Controllata (DOC)
De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de Franse AOC en in sterke mate gebaseerd op tradities. Regels hebben betrekking op onder andere de begrenzing van de streek, de toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de 'gewone' DOC. Een DOCG-wijn is altijd voorzien van een genummerde banderol om de capsule van de fles. Beroemde DOCG-wijnen zijn Vino Nobile di Montepulciano, Barolo, Brunello di Montalcino en Amarone della Valpolicella.