Alles wat de familie Antinori aanraakt verandert in goud. Zo ook bij Primitivo uit de hak van de Italiaanse laars. Geen logge of overrijpe stijl, maar juist authentiek en elegant.
Dit is de perfecte belichaming van structuur en elegantie; de volle body en de fluweelzachte tannine worden in evenwicht gehouden door een ragfijne zuurgraad.
Robijnrood. In de geur rode bessen, gedroogde pruimen, mirte, kruidnagel. Vol van smaak, aanwezige tannines maar goed geïntegreerd, veel donker fruit (pruimen, mirte, bessen) en indrukken van specerijen.
Eigentijdse stijl Sangiovese gemaakt door Riccardo Cotarella, een van de meest gerespecteerde wijnmakers van Italië. Dit is Sangiovese in een gebalanceerde, speelse, sappige en mondvullende stijl.
100% Verdicchio van dezelfde wijngaarden als voor de Riserva van hetzelfde domein. Lage opbrengst. Aroma's van appel en citrus alsmede hints van meidoorn en amandel. Mondvullend, fris en mineralig. Heerlijk!
Rosso dei Notri 2023 van Tua Rita is een sappige, zijdezachte Toscaan met intense aroma’s van donkere bessen en kruiden, die uitblinkt in frisheid en complexiteit.
Deze barbera heeft het allemaal: soepel, fris, fruitig en intens. Heerlijk bij rood vlees, pastagerechten, kalfsvlees en risotto met paddenstoelen. Persoonlijk aanbevolen door Janneke, Wijn & Service Colaris.
Deze Pinot Grigio doet menig wijnliefhebber watertanden. Het is de ultieme combinatie van genereus fruit, minerale verfijning en een verfrissende zuurgraad die deze wijn tot een ware must-have voor deze zomer maakt.
Een imponerend mooie Super Tuscan in een zachte en ronde stijl. Op het beroemde Tenuta San Guido wordt naast de legendarische Sassicaia (de beroemdste wijn van Italië) ook deze prachtige Guidalberto gemaakt én dat op vrijwel hetzelfde extreem hoge niveau.
In het prachtige bouquet ruiken we rijpe kersen en cassis aangevuld met salie, laurier en vanille. Een krachtige structuur met ronde tannine. Compact met een levendige frisheid en subtiele minerale tonen die spanning geven.
Top Cru Barolo van Brezza vol kruidigheid en bloemigheid (oosterse kruiden peper, cacaobonen, viooltjes) en bombastisch in de neus en mond met rijp rood fruit en zachte tannines die eindigen in een fluweelzachte, lang aanhoudende afdronk. Deze prachtige Cru Barolo begint "op dronk" te komen rond 2027-28. Vervolgens kunt u nog van deze fantastische Barolo genieten tot 2045. Decanteer de wijn of open de fles 24 uur van tevoren.
Wij gingen voor u naar het heuvelrijke gebied Conegliano, meer specifiek het district Valdobbiadene, om de meeste gezochte spumante van Italië te vinden. Deze Prosecco Superiore Millesimato Brut van de familie Balbinot is het resultaat. Een DOCG voor een hele fijne prijs.
Diep donkerrode wijn met een weelderig rijke en zijdezachte structuur. De geur en smaak worden gekenmerkt door tonen van blauwe bessen, donkere pruimen, zwarte kersen, mokka, vanille en chocolade. Deze verleidelijk zachte ‘Cioccolata’ biedt een indrukwekkend lange afdronk.
Wijnadviseur Floor Koopmans (tevens geschoold pasta-professional) maakte een geweldige ravioli del plin bij deze wijn. Het aardse karakter en het donkere fruit van deze Barolo zorgen voor een prachtige pairing met haar gerecht. Klik hier voor het recept (eet- en drink smakelijk).
Deze diep warm donkerrode wijn biedt een weelderige, zwoele en rijke smaakbeleving. Vol van zoete kersen, bosbessenlikeur, zwarte bessen, donkere pruimen en een verfijnde hint van chocolade.
Wat een absolute topwijn! 100% Sangiovese van single vineyard Bossona met veel tufsteen in de bodem. Met deze wijn moet u enkele jaren geduld hebben. In zijn jeugd is het aan te bevelen deze wijn te decanteren.
Italië is als wijnland een ware schatkamer aan inheemse druiven. Van noord tot zuid over het gehele land verspreid worden lokale druiven verbouwd, waarvan wijnen worden gemaakt waarbij de typiciteit van het gebied voorop staat. Met zijn centrale ligging ten opzichte van de Middellandse Zee beschikt Italië over de ideale klimatologische omstandigheden voor de productie van wijn. De wijnen uit het noorden van het land kenmerken zich door frisheid. Terwijl in het uiterste zuiden de wijnen zondoorstoofd zijn.
Eigenzinnig en verrassend
Binnen het assortiment van Colaris vindt u altijd een ruime selectie van Italiaanse wijnen. Voornamelijk in rood, maar ook wit, rosé, mousserend en port- en dessertwijn zijn vertegenwoordigd. Laat u verrassen door de kwaliteit van de wijnen uit Veneto, Friuli, de Marken of een Primitivo uit Puglia.
Amarone, Barolo en Brunello
De beroemdste wijnen uit Italië komen uit Valpolicella, Piemonte en Toscane. Het subgebied Valpolicella is gelegen in Veneto. Dit is de streek waar de gewilde Amarone della Valpolicella en Ripasso della Valpolicella vandaan komen. Krachtige rode wijnen gemaakt met ingedroogde druiven. In Piemonte is een speciale rol weggelegd voor de druif nebbiolo. Dit is de enige toegestane druif voor de beroemde Barolo-wijnen, die worden gezien als de koning van Piemonte. De absolute top van Toscane wordt ingenomen door Brunello di Montalcino, altijd gemaakt van 100% sangiovese. Het Toscaanse kustgebied Bolgheri blijkt ook uitstekend geschikt voor de aanplant van internationale druiven, zoals merlot, cabernet sauvignon en syrah, getuige de kwaliteit van de lokale wijnen die onder de noemer Super Tuscans op de markt verschijnen. En vergeet Chianti niet: een ware vertegenwoordiger van de Toscaanse wijncultuur.
De herkomstbenamingen van Italië
Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn onder te verdelen in vier categorieën:
Vino da Tavola (VdT)
Tafelwijn. Over het algemeen is dit de benaming voor eenvoudige wijnen op basisniveau. Maar wordt ook gebruikt als wijnen moeten worden gedeclasseerd, bijvoorbeeld als de lokale wetgeving tekortschiet voor de experimentele stijl van wijnmaken.
Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Landwijn. Vergelijkbaar met de Franse ‘Vin de Pays’. Wordt gebruikt als tussencategorie voor wijnen die niet worden gerekend tot de absolute top. Maar ook voor experimentele wijnen die niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC, zie hierna. Bijvoorbeeld omdat de wijnmaker ervoor kiest om allochtone druiven te gebruiken of ongebruikelijke vinificatietechnieken toe te passen. IGT-wijnen evenaren regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen en overstijgen die soms. Met name in het geval van Super Tuscans.
Denominazione di Origine Controllata (DOC)
De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de Franse AOC en in sterke mate gebaseerd op tradities. Regels hebben betrekking op onder andere de begrenzing van de streek, de toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de 'gewone' DOC. Een DOCG-wijn is altijd voorzien van een genummerde banderol om de capsule van de fles. Beroemde DOCG-wijnen zijn Vino Nobile di Montepulciano, Barolo, Brunello di Montalcino en Amarone della Valpolicella.