Een bijzonder veelzijdig gerecht, dat vraagt om finesse vanwege het gevogelte en tegelijk karakter vanwege de uitgesproken saus. Deze Pinot Gris heeft rijp fruit en zuren om zowel de weelderige bloemen- en sinaasappelaroma’sals de fris-bittere smaak van citrusfruitte begeleiden. Een zorgvuldige en serieuze wijn van Kumeu River, die wat mij betreft bewijst wat de charme van pinot gris kan zijn.
Een voortreffelijke kerst
MET DE WIJNEN VAN COLARIS
Wijnadviseur en liefhebber Jesse Lemmens werkte jarenlang in verschillende takken van de wijnwereld, waaronder als sommelier in wijnbars en restaurants. Hierbij zijn onder andere de affiniteit met gastronomie en het plezier in nadenken over wijn/spijscombinaties hem bijgebleven. De kennis van verschillende wijnopleidingen sinds 2012 vormt de vruchtbare bodem voor het wijnadvies zelf. Speciaal voor u selecteerde hij de beste wijnen voor bij het kerstdiner.
wijn/spijscombinaties van Jesse Lemmens
Wijnadviseur én liefhebber
"Het was de breedte van het wijnvak, dat me heeft overtuigd. Het volledig doorgronden van wijn
vereist een rijk kleurenpalet en een aantal verschillende kwasten om mee te werken;
kennis van talen, geschiedenis, cultuur èn wetenschap – en veel proeven natuurlijk.
Waar mogelijk, neem ik die kwasten graag ter hand. Ik hoop u met onderstaande
wijn/spijscombinaties te inspireren en wens ik u daarnaast alvast een mooi kerstdiner toe."
Met vineuze groet,
Jesse Lemmens
Wijnadviseur
Gebraad en gebakken vlees
Canard a l’orange
- Kumeu River Villages Pinot Gris Auckland 20240,75L - Nieuw-Zeeland - Auckland
Een verfijnde en elegante Pinot Gris uit Auckland met sappig steenfruit, subtiele kruidigheid en een frisse minerale afdronk. Kumeu River 2024 combineert frisheid met complexiteit.
19,50
Kip of kalkoen provençale
Bij het lichte vlees en provençaalse kruiden als rozemarijn en tijm zou een rosé uit de Provence niet misstaan. Vanwege de geur en smaak van geroosterd gebraad en de kruidige saus die daarbij hoort, mag het echter toch wat geconcentreerder. Een prachtig alternatief is daarom deze diepgekleurde wijn uit de Zuidelijke Rhône, die doorsnee rosé ontstijgt. Intens, rijp èn fris en daardoor zowel gastronomisch breed inzetbaar als heerlijk op zichzelf.
- Tavel Prima Donna 2024 Rosé, Domaine Maby (Organic)0,75L - Frankrijk - Rhône
Deze rosé met zijn felle kleur is karakteristiek voor wijnen uit Tavel. De blend van Cinsault en Grenache geeft impressies van passiefruit, citroen en meloen. Het rijpe rode fruit en zijn smaakintensiteit tilt deze wijn uit boven de gemiddelde terrasrosé. Vorige jaargangen geprezen door de internationale pers. Een klasse-rosé die de goede reputatie van de wijnregio Tavel meer dan waar maakt!
16,95 -
Herten/runderbiefstuk
Het diepe umami van een mooi ‘gemarmerd’ stuk rood vlees maakt een prachtige combinatie met de kenmerkende hartigheid van sangiovese. Deze VinoNobile is elegant, prettig gestructureerd en met aangename fraîcheur. Het is niet voor niets dat houtgelagerdesangiovese met zijn rijke kersenfruit, pruimen en (groen)kruidige karakter goed aansluit bij ‘bisteccaFiorentina’.
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2020 Azienda Agricola Dei0,75L - Italië - Toscane
Dit is de perfecte belichaming van structuur en elegantie; de volle body en de fluweelzachte tannine worden in evenwicht gehouden door een ragfijne zuurgraad.
Normale prijs: 27,50 Speciale prijs: 24,95U bespaart -
Entrecote
Een gemarmerde entrecote met een klassieke Bordeaux – het absolute summum van een diner, zij het met Kerst of daarbuiten. De reden dat deze pairingzo wonderlijk goed werkt, zit in het bruinen van het vlees, dat een lichtzoete toets toevoegt aan het umami-rijke rode vlees. Wat normaliter wordt geserveerd bij een entrecote – van rode wijnsaus en champignons, tot aardappelen en geroosterde groenten – maakt de combinatie even passend.
-
-
-
- + 2
Château La Tour de By 2022 ‘Jubileum editie’ Médoc0,75L - Frankrijk - Bordeaux, MédocChâteau La Tour de By 2022 is een wijn met een verhaal: een jubileumeditie ter ere van 100 jaar Colaris. Elegant, verfijnd en krachtig tegelijk – deze klassieke Bordeaux toont het vakmanschap van La Tour de By in topvorm. Slechts beperkt beschikbaar, voorzien van een exclusieve Colaris-banderol.
19,95 Koop 48 voor 16,95 en bespaar 15% -
Visgerechten
Vitello tonnato
Kalfsvlees en tonijnsaus – het lijkt een onmogelijke combinatie. Toch is het vlees licht en de saus romig, met een zachte vissmaak. Dat betekent dat witte wijn hier het meest geschikt bij is, maar vanwege de romige saus is een wijn met lie-rijping geen overbodige luxe. Het geeft nèt wat meer dikte en een kruidiger aroma. Daarnaast sluit Vermentino, met zijn frisse kern van citrus en groene kruiden, perfect aan bij kappertjes en citroen.
- Newton Vermentino Viognier 2022 Fabbrica Pienza (Organic)0,75L - Italië - Toscane
Vermentino samen met viognier: bloesems in de aanzet, met citroen, geel fruit en mediterraanse kruiden. Licht en fris, maar vol en rijk in de mond.
20,00 -
Gegrilde tonijnfilet
Verse tonijn, zeker gegrild, heeft een witte wijn nodig die tegenwicht kan bieden tegen de vettige structuur, uitgesproken smaak en rokerige toets van het grillen. Deze grünerfeltliner is geconcentreerd, typerend en bijzonder veelzijdig. Elegante zuren om de vettige structuur te doorsnijden en verlichten, zéér licht houtgebruik om de wijn in dikte en aroma aan te zetten, de kenmerkende mineralige tonen en peperige toets die uitstekend werken bij vis: een genot samen!
- Grüner Veltliner Ried Georgenberg 2022 Weingut Josef Ehmoser (Organic)0,75L - Oostenrijk - Wagram
Genoemd naar de St. George-kerk en voorheen eigendom van de wijngaard die wordt beschouwd als een van, zo niet dé beste van de regio. Intense geur van abrikozen, citrus, peer, witte peper en subtiel aanwezige minerale tonen. Deze wijn barst van rijp geel fruit en biedt een rijke en tegelijkertijd droge en volle smaak. Ontdek de verrukkelijke harmonie van deze Grüner Veltliner.
31,50 -
Coquille in beurre noisette
Delicate schelpdieren als St. Jakobsschelpen behoeven wijn met fris fruit en goed geïntegreerd. Om aan te sluiten bij het nootachtige van de ‘gebrande’ botersaus, is houtgebruik een vereiste. Probeer deze houtgerijpte chardonnay uit Limoux, in het zuiden van Frankrijk. Een breed palet in de neus, goed geïntegreerd hout en een verrassende verfrissing op de tong geeft spanning bij het gerecht.
- Château Rives-Blanques Cuvée Odyssée 2023 - AOC Limoux (Organic)0,75L - Frankrijk - Languedoc
Odyssée van Château Rives-Blanques in het Zuid-Franse Limoux is hét perfecte alternatief voor veel duurdere witte Bourgogne. Deze cuvée werd eerder door kenner Hubrecht Duijker verheven tot ‘Meursault van het Zuiden’ en Master of Wine Jancis Robinson schreef heel treffend: ‘You'd quite happily pay twice as much if it said Puligny on the label’.
❤ Persoonlijk en van harte aanbevolen.
Normale prijs: 17,95 Speciale prijs: 16,95U bespaart -
Zalmcocktail
Het volle karakter van een zalmcocktail, door de saus en het vettige van de vis, vraagt ook om een romige wijn. Om die rijkdom te doorsnijden zijn zuren onmisbaar: het zorgt ervoor dat de zalmcocktail ook in de mond elegant en licht voelt. Daarom een zorgvuldig houtgelagerdechardonnay uit Margaret River, in Australië. U zou haast denken dat u Bourgogne drinkt!
- Domaine Naturaliste Artus Chardonnay Margaret River 20220,75L - Australië - Margaret River
Benchmark voor Margaret River Chardonnay. 95 Suckling ("deeply scented and complex"), 95 Decanter ("nuanced, detailed and characterful")
49,50
Gebakken tong in botersaus
“Vis moet zwemmen”; dat geldt voor de boter, maar ook voor de wijn. Tegenover de verfijnde structuur van tong en de delicate smaak, hoort een wijn die zorgvuldig en gebalanceerd is. De wijn mag zich laten zien, maar de tong moet spreken. Chardonnay uit de Bourgogne is bij uitstek geschikt vanwege de lichtzinnigheid, het boterige mondgevoel en uitgesproken citroensmaak, met een geïntegreerde houttoets.
- Saint-Véran La Côte AOC 2023 Domaine de la Creuze Noire0,75L - Frankrijk - Bourgogne, Saint-Véran, Mâconnais
Sappige, mineraal gedreven Saint-Véran met frisse zuren en delicate houttoets. Dominique koos wat betreft de rijping bewust voor een mix van 40% eikenhouten vaten en - om het hout niet te laten domineren - 60% tank.
22,95
Stoofgerechten
Boeuf Bourguignon
Voor bij een Bourgondisch gerecht, een wijn met een Bourgondisch randje. Echter niet voordehand liggend uit Bourgogne, maar uit Nieuw-Zeeland. Dog Point maakt een klassieke pinot noir: geconcentreerd, vlezig, met een zweem van bosgrond, met iets rijper fruit en kenmerkende zuren. Staat niet voor niets op de kaart bij restaurants van sterrenniveau.
- Dog Point Pinot Noir 20220,75L - Nieuw-Zeeland - Marlborough
"This must be one of Marlborough’s most consistently top reds." (Bob Campbell MW)
41,50
Hazenpeper
De kruidigheid van het gerecht sluit aan bij de warme specerijen die naar voren komen door deze Gigondas. Prettige tannines voor bij de zachte structuren van hazenpeper, met een contrast van rijp fruit en opwekkende zuren. Het geeft de lange finale, die nodig is bij een hoofdgerecht. De Gigondas van dit wijnhuis is niet zonder reden het geliefkoosde paradepaard.
- Gigondas 2023 Château de Saint Cosme (Organic)0,75L - Frankrijk - Rhône
Deze wijn vestig de naam van Gigondas als topgebied in de Rhône. De wijn heeft het typerend aroma van zoethout en specerijen, zwarte bessen, bramen en vijgen. Het hout voegt kruidigheid en een rokerige toets toe, maar brengt ook extra textuur.
45,00 -
Coq au vin
Omdat haan – of kip – lichter vlees is, moet de wijn in smaken en structuur de wijn niet ‘overvleugelen’. Om toch aan te sluiten bij de groenige kruidigheid en de aardse smaak van de toegevoegde groenten, blijft het bij Pinot Noir, zij het in een frivolere én rijpere stijl. Een échte Bourgogne-neus van rood fruit (kersen, rode bessen), truffel en bosgrond. Voor deze prijs een absolute no-brainer.
- Bourgogne Pinot Noir Tupinier-Bautista 20230,75L - Frankrijk - Bourgogne
Deze Rouge uit verschillende Mercurey-percelen van gemiddeld 50-jaar oude stokken is uit de kunst. Oogstjaar 2023 heeft voor goede materie gezorgd: rijp, geconcentreerd fruit en wederom een juiste balans in zuurgraad en tannines. We schreven op: échte Bourgogne-neus van rood fruit (kersen, rode bessen), truffel en bosgrond. Voor deze prijs een absolute no-brainer.
32,50
Vegetarisch
Aardappelgratin
Een klassieker onder de groenten: crèmig en romig, zacht gekruid en heerlijk aards. Bij die romige elementen komt een klassieke Bordeaux goed van pas: denk aan donker en rijp fruit, mokka en tabak, en aangenaam droog. Die structuur komt goed van pas bij de rijke aard van een aardappelgratin. Afgelopen jaar is ChâteauBoutisseoverigens gepromoveerd tot Grand Cru Classé: absoluut waar voor uw geld.
Pompoensoep
Aromatisch, weelderig, rijp en spannend: deze Portugese wijn is een gastronomische duizendpoot. Naast het houtgebruik, dat kruidigheid en dikte geeft, is het is met name de viognier in deze blend, die de geschikte combinatie maakt met pompoen. Het aroma van wilde bloemen wordt gecontrasteerd met de opwekkende zuren van de overige druiven (alvarinho, verdelho en rabigato), die de wijn een enorme lengte geven.
- Quinta da Pedra Escrita Reserva Branco 2021 (Organic)0,75L - Portugal - Douro
Wat ons betreft één van de beste witte wijnen uit de Douro.
34,50 -
Paddestoelenragout
De bosachtige zweem, die nebbiolo overeenkomstig heeft met pinot noir, zorgt voor een soort kruidigheid die perfect aansluit bij een gerecht met paddestoelen. Voeg daar het elegante rode fruit van een Noord-Italiaanse nebbiolo aan toe en de kruidigheid van meer dan een jaar houtrijping en het huwelijk is compleet.
- Langhe Nebbiolo Cascina Fontana 20210,75L - Italië - Piemonte, Langhe
Een slanke en elegante Nebbiolo uit Langhe 2021, met opvallende fraîcheur en verfijnde finesse.
33,95
Zoet en kaas
Witte chocolademousse
Weinig dessertwijnen zijn zo genuanceerd en uitgesproken tegelijk, als de witte wijnen uit Sauternes. Bij de rijkdom van een witte chocolademousse komt een zoete wijn als deze goed tot zijn recht. Dat komt mede door de brede waaier aan tropisch en geel fruit: denk aan passievrucht en ananas, perzik en mandarijn. Belangrijk is daarnaast de structuur: smeuïg, zacht en met genoeg zuren om zowel het dessert als de wijn elegant en licht te maken. Na een vol diner, een heerlijk lichtvoetige afsluiting, die lang op de tong blijft hangen.
-
-
-
- + 2
Château Coutet 2019 Barsac 1e Grand Cru Classé0,75L - Frankrijk - Bordeaux, Sauternes-Barsac"I love this, silky and seductive yest strict." - Jane Anson ( Decanter) 97/100 punten
"Wildflower honey, dried pineapple, candied lemon, with an exotic ginger and cumin spice here and marmalade on the nose. Waxy and luscious balanced by fresh acidity." - James Suckling : 94/100 punten57,50 -
Stoofperen in rode wijn
Een hartverwarmende port om mee af te sluiten; een 10 jaar gerijpte tawny port. De winterse specerijen, die stoofperen zo kenmerkend maken – kaneel, steranijs, kruidnagel – worden geëchoed in de warme kruidigheid van deze port. Met rijp fruit en de rokerige gelaagdheid van de houtrijping; geschikt bij stoofperen, of als eindsalvo van ieder diner.
- 10 Years Old Red Port Tawny, Butler Nephew & Co0,75L - Portugal - Douro
Mooie port met een rijp en complex karakter.
25,95
Kaasplank
Witte port: een verrassend alternatief voor rode ports en lichte dessertwijnen. Deze port heet wit, maar is eigenlijk amberkleurig. Gedeeltelijk gerijpt voor maar liefst 20 jaar en daardoor complexer, gelaagder en verleidelijker dan verwacht. Aroma’s en smaken van gedroogde abrikozen, honing en noten maken dit subliem bij een kaasplankje – zéker bij gerijpte kazen.
- 10 Years Old White Port, Butler Nephew & Co0,75L - Portugal - Douro
Blend van gemiddeld 10 jaar oude witte port met de allure van een 20 jaar oude witte port!
23,50
Aperitief
Klassiek
Hoe kan een mousserende wijn ontbreken tijdens de feestdagen? Dit is een klassieke champagne van twee delen pinot noir en één deel chardonnay. Bij Serge Mathieu groeit zijn eigen druiven – lees: de kwaliteit in eigen hand - en heeft deze wijn maar liefst vier jaar gerijpt op fles. Het resultaat is exotisch fruit, bloemen, gebrande noten en een sensuele, fijne mousse.
- Apostelhoeve Cuvee XII Brut Maastricht 20230,75L - Nederland - Limburg
Apostelhoeve Cuvee XII Brut Maastricht 2023 biedt een frisse en levendige smaakervaring met tonen van groene appel, citrus en subtiele gisttonen, perfect gebalanceerd door een elegante mousse en levendige zuurgraad.
33,95
Verrassend
Franciacorta is het parelende wit uit Lombardije; een relatief onontdekte mousserende wijn, waar ik een persoonlijke zwak voor heb. Deze ‘blanc de blancs’ van chardonnay heeft 18 maanden lierijping gehad en is daarmee gastronomisch ook breed: brioche en deeg, bloesems, rijp geel fruit en aangename zuurgraad, die de wijn licht en elegant houdt. Een ideaal begin van iedere avond of diner.
































