Kumeu River Coddington Chardonnay 2024
"A complex and whole chardonnay with sliced apples, flint, limes and stones on the nose and palate. It’s medium-bodied with a solid core of fruit and a long and complete aftertaste" (James Suckling, 97/100)
Verder lezen- SmaakprofielStevig, zacht & romig
- DruivenrasChardonnay
- Land & RegioNieuw-Zeeland, Auckland
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
-
Vanaf €75 gratis bezorgd
-
Levering binnen 3 werkdagen
-
Verzekerd verzonden -
100% proefgarantie
Genereus en verleidelijk, gelaagd en complex
Tasting Notes: Normaal gesproken de meest genereuze en verleidelijke van Kumeu's Single Vineyard cuvées en dat is in het oogstjaar 2024 niet anders. De pure klasse is onmiskenbaar, de onweerstaanbare charme evenzeer. "A complex and whole chardonnay with sliced apples, flint, limes and stones on the nose and palate. It’s medium-bodied with a solid core of fruit and a long and complete aftertaste", aldus James Suckling die zijn bewondering tot uitdrukking brengt middels een zeer hoge score van 97/100 punten. De wijn is gelaagd, complex en voornaam, maar vooral ook ongelofelijk lekker. Eeuwig zonde dat juist de Coddington wijngaard het meest te lijden had van de matige vruchtzetting in 2024 met een bedroevend kleine opbrengst tot gevolg. Wie achter het net vist kan het altijd nog proberen bij Meester Keeman, de geweldige brasserie in Waalre, waar maestro Jesse Dean Bruijstens de scepter zwaait. Indien goed geluimd is hij wellicht bereid om een van zijn zeldzame flessen Coddington aan u uit te schenken.
Chardonnay van de Coddington Vineyard, in 1994 aangeplant door Angela en Tim Coddington op klei met kloon 15. De wijngaard ligt net boven zeeniveau in een "sheltered north-facing suntrap". Ook hier gebeurt het oogsten handmatig, worden de druiven niet ontsteeld of gekneusd, wordt er spontaan vergist op Frans eiken (barriques van Claude Gillet, relatief stevig getoast) en rijpt de wijn 11 maanden op eiken met 100% malo. Drinken: nu-2034+
-
Parelhoen -
Zeebaars -
Risotto al Funghi
| Wijnsoort | Witte Wijn |
|---|---|
| Land | Nieuw-Zeeland |
| Druivenras | Chardonnay |
| Regio | Auckland |
| Smaakprofiel | Stevig, zacht & romig |
| Jaargang | 2024 |
| Flesinhoud | 0.75 |
| Alcoholgehalte | 14 % |
| Op dronk vanaf | 2024 |
| Op dronk tot | 2032 |
| Allergenen | Sulfieten |
| Afsluiting | Schroefdop |
| Art.nr. | K209470 |
| Awards | |
James Suckling, 97/100 punten
"A complex and whole chardonnay with sliced apples, flint. limes and stones on the nose and palate. It’s medium-bodied with a solid core of fruit and a long and complete aftertaste. Drink or hold."
Wine Front, 95+/100 punten
"From 30 year old vines owned by Tim and Angela Coddington, hence the name. This is the wine for people who are into a more modern (Antipodean) style, while the Hunting Hill leans towards a more glossy Burgundy richness. White peach and nectarine, lime rind, aniseed, a slight matchstick character with light cinnamon and cedar oak. It’s energetic and zesty, lots of flint and chalkiness to texture, a youthful juiciness to fruit, though gee it has some energy and the finish is crisp and very long. Cool and tight, a little lemon peel in the aftertaste. Delightful."
Huon Hooke, 95/100 punten
"Fresh green herb aromas some lemon verbena, lime and lemon, subtle smokiness, the palate delicate and refined, subtle yet with good intensity. A fine wine, less powerful than the Hunting Hill, with understated depths and real grace."
Robert Parker's Wine Advocate, 94-96 punten
"The 2024 Coddington Chardonnay is alive on the palate with preserved lemon rind, tendrils of crushed shells and layers of brine. It is electric, in its way. There are salted and crushed nuts on the middle palate and length, which uncoils through the finish that allows a second and third look at the detail inherent within. This is very exciting and also creamy. It was tasted as a tank sample prior to filtration and bottling."
Jancis Robinson MW, 17/20 punten
"From a 1.8-ha vineyard planted in 1994. Hand-harvested, whole-bunch pressed before 100% spontaneous barrel ferment in French oak with 100% malo (25% new French oak). 11 months' ageing in barrel. Lease extension has been negotiated but only annual so they don't invest in new plantings here. Always one of the last vineyards to pick because of leafroll virus, like Maté's. Heat trap gives stone-fruit character, says Michael B. Barrels from a single heavy-toasting cooper. Half of the usual crop and sold out fast in NZ.
Mid straw-gold. Rich, peachy nose and softer than most of the Kumeu bottlings with light oak influence. Big and bold. A real undertow of ripeness. Even a little heat."





