M. Chapoutier Côte-Rotie 'Neve' Rouge 2023 (Organic)
Een elegante en krachtige, biodynamische rode wijn uit de Côte-Rôtie, (Noord-Rhône), gemaakt van uitsluitend Syrah-druiven. Deze wijn komt uit de Fac et Spera-collectie van M. Chapoutier.
- SmaakprofielIntens, rijk & complex
- DruivenrasSyrah
- Land & RegioFrankrijk, Rhône
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
-
Vanaf €75 gratis bezorgd
-
Levering binnen 3 werkdagen
-
Verzekerd verzonden
-
100% proefgarantie
"The palate is dense and intense, rich and ripe" - Jancis Robinson
De geschiedenis van M. Chapoutier gaat al terug tot 1808, maar begon bescheiden. Polydor Chapoutier werkte jarenlang als druiventeler bij Tain l’Hermitage. Het verhaal begon werkelijk pas in 1879, toen hij wijngaarden kocht voor eigen productie. Het was het startschot voor het bouwen van een imposant wijnbedrijf onder zijn familienaam. Inmiddels staat de doorgewinterd wijnmaker en innovatieve Michel Chapoutier aan het roer en behoort M. Chapoutier bij de absolute top van Rhône en ver daarbuiten.
La Neve is een kleine wijngaard in de commune van Ampuis. Zoals ook bij La Mordorée zit er veel schist in de bodem, maar in vergelijking wat minder ijzer en wat meer klei (mica-schist). Mede daardoor maakt Neve een iets lichtere indruk dan La Mordorée.
Het blijft daardoor uitgesproken Côte-Rotie, maar de fijne zuren brengen de wijn meer fraîcheur. De wijn is daardoor ook een stuk floraler, met aroma’s van violet en rozen. Het fruit is rood en zwart van kleur (bramen, en aan intensiteit is hier geen gebrek. De wijn rijpt 14 tot 18 maanden op Bourgondische vaten (228 liter), waarvan zeker 20% nieuw hout. Daardoor is de wijn ook kruidig, diep en complex. Op het palet wekt de wijn een compacte indruk en zijn de stevige tannines aangenaam voelbaar. Ziltig einde, waarbij ook het zwarte fruit terugkomt.
Decanter
95/100 punten
A soft, ripe, lively and juicy style of Côte-Rôtie with good acidity, fine tannins and well-integrated oak. It has lovely balance and enough concentration to propel it forward into the medium term. Perhaps not as long a finish as in some years, but this is nonetheless great for the vintage. With 30% whole bunches; aged 50% in demi-muid, 50% barriques; 20% new oak.
Jancis Robinson
17/20 punten
Cask sample. Attractive nose of crushed violets and rose petals. The palate is dense and intense, rich and ripe with a real crunchiness to the fruit. The acidity is more marked here than in La Mordorée, yet time is needed to tame those tightly wound, firm tannins that currently dominate the mid palate.