Maak kennis met de intrigerende wereld van natuurwijn: puur, levendig en onconventioneel. Natuurwijnmakers verzetten zich tegen invasieve methoden en commercie van grootschalige wijnbedrijven. Het credo ‘nothing in, nothing out´ vat het bondig samen: onnatuurlijke toevoegingen aan de wijn zijn uit den boze.
Deze natuurwijnen zijn uniek, fruitig, floraal en verfijnd. Van dieprood en troebel tot helder sprankelend (pétillant-naturel); elke fles belooft een verrassende ontdekkingsreis. Ons natuurwijnpakket biedt de parels die het proberen méér dan waard zijn. Wij kunnen u van harte aanbevelen om aan de hand van onze zorgvuldig samengestelde collectie onder te dompelen in een totaal nieuwe wijnervaring. Santé!
Querschnitt 2022 Weiss Grüner Veltliner & Co Weingut Kolfok
Deze ongefilterde terroirblend van grüner veltliner met welschriesling, chardonnay en muscat is verfijnd, zachtkruidig, floraal en fris: appel, citroenmelisse, bloesem en zeeschelp.
Proefnotitie
Kolfok is een afsplitsing van het ons inmiddels bekende Wellanschitz: een wijnhuis dat in Neckenmarkt (Burgenland, Oostenrijk) prachtige wijnen maakt van onder andere blaufränkisch. Het wijnhuis heeft een lange familiegeschiedenis in wijnmaken, terug tot de 19de eeuw. Met dit project richt wijnmaker Stefan Wellanschitz zich sinds 2013 echter op een verfrissende, onconventionele manier van wijnmaken. Een heerlijke natuurstijl uit Burgenland, gericht op het weerspiegelen van het terroir van Burgenland.
De bodem in Neckenmarkt is bijzonder gevarieerd; van schist en klei tot kalksteen, waardoor het zich niet alleen voor blauwe, maar ook witte druivenrassen. Querschnitt Weiss bestaat hoofdzakelijk uit grüner veltliner, maar ook chardonnay en muscat hebben een rol in de cépage. Grüner veltliner komt van voornamelijk jonge stokken, gedeeltelijk van voormalige zeebodems (kalkrijk en licht) en gedeeltelijk van vulkanische kleibodems. De chardonnay staat al sinds de jaren ’90 aangeplant op vergelijkbaar terroir en de oude stokken muscat staan aangeplant op een ondergrond van leisteen. De wijn heet niet voor niets Querschnitt (Duits voor dwarsdoorsnede): samen vormen ze het prisma dat Burgenland heet.
Omdat alle druivenrassen rijp worden op verschillende momenten, vind er een onafhankelijke oogst plaats pér druivenras. Muscat wordt het eerst geoogst, grüner veltliner en chardonnay later. Er vindt eerst een korte schilweking plaats, voor extra kleur en aroma, voordat de druiven worden geperst.
Die persing geschiedt vervolgend met hele trossen; goed voor extra structuur en smaak in de wijn. Omdat stevige tannineuze structuur – afkomstig van de schillen, pitten en stokjes van de trossen – ongewenst is bij witte wijn, wordt de persing vaak maar licht uitgevoerd. Het gevolg is een wijn van het meest delicate sap. Het sap ondergaat een lange, spontane en natuurlijke vergisting in grote vaten van 600 tot 1200 liter, gemaakt van Oostenrijks eikenhout. Op vaten van hetzelfde hout ondergaat de wijn een rijping op de lies.
De grüner veltliner wordt gescheiden van de grove lies, maar de chardonnay en muscat blijven tot het laatste moment ongefitlerd. De wijn wordt uiteindelijk ook ongefilterd en ongeklaard gebotteld. De wijn kan daardoor licht troebel zijn; geen wijnfout, maar de keuze voor een rijker mondgevoel, langer bewaarpotentieel en bovendien een ‘eerlijk’ natuurproduct.
De wijn is licht, haast opaak, citroengeel met een kleine groene zweem in het glas. Er is een zachte aroma van rook te ontdekken, dat door het vele fruit: groene appel, grapefruit en citroenschil. De onderliggende kruidigheid en mineraliteit, die doen denken aan witte peper en zeeschelpen. Door het mooie contrast tussen het rijke mondgevoel en het strakdroge karakter, maakt een energieke indruk. Het is een levendig en heerlijk verfrissend glas wijn.
Dat Katharina Tinnacher geweldige wijnen kan maken in de Oostenrijkse Steiermark, was ons allang duidelijk. In de samenwerking met de talentvolle jonge wijnmaker Cristoph Neumeister blijkt sprake van kruisbestuiving: de eigen hang naar delicate terroirwijnen enerzijds en het frivole van een moderne natuurwijn anderzijds. Het resultaat is een pure, fijne Sauvignon Blanc.
Proefnotitie
Ze maken deze Sauvignon in de Steiermark; een prachtige regio in het zuiden van Oostenrijk, grenzend aan Slovenië. De heuvelige streek met zijn idyllische landschap en milde, bijna mediterrane klimaat wordt wel het Toscane van Oostenrijk genoemd. Hier komen met name witte wijnen vandaan en sauvignon blanc maakt hier de dienst uit. De helft van de druiven komt van het mozaïekterroir van de Sudsteiermark en de andere helft van Vulkanland Steiermarkt, door Neumeister. De wijngaarden liggen in koelere microklimaten, waar de wijnen langer de tijd krijgen te rijpen en zich aromatisch te ontwikkelen.
Natuurwijnen worden bewust anders gemaakt en gevinifieerd dan ‘conventionele’ wijnen en het resultaat is soms ook te zien aan het glas: een mysterieuze, troebele zweem en een geheel eigen palet in aroma en smaak. Nieuwsgierig naar wat natuurwijnen precies zijn? Lees hier meer.
Het motto “raised by wind, harvested by hand, united by KT & CN to blow your mind” geeft al iets prijs: de elementen spelen hier een cruciale rol. Katharina, afgestudeerd als bodemspecialiste, heeft de ogen gericht op het laten spreken van het terroir. Neumeister voorstaat een holistische, zorgvuldige manier van wijnmaken.
Ze sluiten bij elkaar aan op een cruciaal punt: ze laten de natuur spreken. Ze bewerken de wijn daarom zo min mogelijk: korte maceratie op de schillen, spontane vergisting, gevolgd door malolactische vergisting. De wijn rijpt 6 maanden op de lies en een additionele 6 maanden op de fijne lies; goed voor een zweem kruidigheid en structuur van de wijn. Natuurlijke sedimentatie zorgt voor enige filtering, maar écht gefilterd en geklaard, wordt de wijn niet.
Een rokerig, mineralige toets van natte steen wekt het idee op van een goede terroirwijn en doet denken aan de andere wijnen van Lackner-Tinnacher. Grapefruit en citroenschil, appel en weidebloemen. Het typische grassige karakter van sauvignon blanc, gestut door een groenkruidige ondertoon. Deze wijn is zorgvuldig, energiek, sappig en zelfs lineair. Het verfrissende zuur zorgt voor een aangename, lange en levendige finale.
2022 | Italië, Toscane
Popnat Extra Brut Rosato 2022 Fabbrica Pienza (Organic)
Popnat is een ‘pétillant-naturel’: een energiek bruisende wijn van spontane vergisting. De wijn is geboren uit een experiment in de wijnkelders van Fabbrica, in Pienza. Het is een verrassende en speelse, eigenzinnige en plezierige sangiovese – maar niet zoals u sangiovese kent. Niet gewichtig en robijnrood, maar licht en in een bijzonder verleidelijke, zalmroze kleur. Het oog nodigt uit, de wijn zelf beloont.
Proefnotitie
"De wijngaarden en wijnmakerij zijn gelegen in een prachtige, groene vallei van Orcia in het zuiden van Toscane. Bij Fabbrica zijn ze op zoek naar expressie van de druivenrassen, identiteit van de vallei en het unieke terroir. Ze houden er van confrontatie en dialoog over de belangrijke zaken des levens: over schoonheid en nut, over traditie en experiment. Bij Fabbrica komt productie en kunst bij elkaar: de wijnmakerij is een oude baksteenfabriek.
Die uitgesproken gedachte over de eigen stijl, eigen manieren, blijkt ook uit de wijnpraktijk. Sinds 2020 is Tim Manning er de man van dienst als het gaat om wijnmaken. Uit zijn tijd in Bourgogne, Orgeno en Nieuw-Zeeland heeft hij een eigen wijnpraktijk overgehouden. Daarbij hoort bijvoorbeeld vergisting in open tanks, maar ook zorgvuldige, delicate manieren van modern wijnmaken, zoals het handmatig onderduwen van de hoed (schillen onderdompelen in het sap voor delicate extractie) en het gebruiken van hele trossen. Hij gaat voor zorgvuldig gemaakte, eerlijke, puur smakende wijnen.
Manning kiest daarbij normaliter voor een lange maceratie: voorzichtige extractie en het behoud van frisse aroma’s in de wijn. Deze wijn is echter een ‘petillant-naturel’ (pet-nat in de volksmond): een wijn van spontane vergisting, maar niet uitvergist. Dat betekent dat de wijn wordt gebotteld met levende gisten en wat restsuiker: daardoor kan de wijn langzaam blijven doorfermenteren op fles. In dat proces komt koolzuur vrij, dat nergens anders heen kan, dan opgenomen worden door de wijn: met een originele, levendig mousserende wijn tot resultaat. Belangrijk detail: hoe langer de fles staat, hoe droger de wijn wordt!
Onder de speelse kroonkurk van Popnat gaat een geweldige, verrassende wijn schuil. Het begin al bij de kleur: niet robijnrood, maar even opvallende als zacht: opaak zalmroze. Vervolgens is de wijn levendig bruisend, speels in de neus en zacht op het palet. De wijn doet denken aan rode kersen, frambozen en sinaasappelschil. De van nature aanwezige fraîcheur van sangiovese houdt de wijn licht en elegant, energiek en zorgt ervoor dat de wijn heerlijk nazingt op de tong."
2022 | Frankrijk, Corbières, Languedoc
Cinsault 2022 C'est dans ma Nature (Organic)
Artisans Partisans heeft een unieke Cinsault gemaakt: niet tannineus, donker en zwaar, maar juist puur, licht en elegant. Een Méditerraan kruidig, sappig en verleidelijk glas wijn.
Proefnotitie
Artisans Partisans is een collectief van wijnmakers met hetzelfde doel: eerlijke wijnen maken met oog voor de natuur. Begonnen in Corbières, een appellatie in de Languedoc, werken zij aan het maken van heerlijke natuurwijnen. Bij rood uit het zuiden van Frankrijk, is het verleidelijk om te denken aan donker en zwaar, maar niets is minder waar: deze cinsault is licht en elegant.
Artisans Partisans is officieel biologisch gecertificeerd, maar met een nadrukkelijk verlangen om zo duurzaam mogelijk wijn te maken. Dat betekent aandacht voor het leven in de wijngaard en daarbuiten en het terroir dat dicteert de aanpak. Biodiversiteit, het laten spreken van de bodem en de omgang met de omgeving staan centraal. Zoals ze het zelf zeggen: “natuurstijl met een uitzonderlijk kwaliteitsstempel”.
Bij veel natuurwijnmakers speelt transparantie een grote rol: men mag precies weten wat er met de druiven en de wijn is gebeurd, zodat men ziet dat het een eerlijke wijn is. Artisans Partisans gebruikt weliswaar speelse en kleurrijke etiketten, die weinig prijsgeven over de wijn, maar de etiketten aan de achterkant vertellen des te meer. Bij C’est Dans Ma Nature varieert het van informatie over de wijngaard - rode, kalkrijke bodems en plantdichtheid van 5.000 wijnstokken per hectare - tot specifieke informatie over de vinificatie. Na de oogst vindt een korte maceratie van de schillen plaats, om echte structuur en aroma aan de wijn te geven. Dan worden de druiven zacht geperst, om het meest delicate sap uit de druiven te krijgen. Dat sap wordt gefermenteerd met inheemse gisten en in roestvrijstalen vaten gehouden, om het frisse en fruitrijke karakter te behouden. En zoals bekend van natuurwijnen; geen pesticiden, geen synthetische gisten, minimaal sulfiet, kortom, puur druiven en niets wat niet in een glas wijn thuishoort!
De zorgvuldige omgang met de druiven zorgt ervoor dat dit geen logge en zware rode wijn is, zoals cinsault soms gekend. De wijn is bijna transparant rood, maar niet noodzakelijk licht van smaak: de karakteristieke kenmerken van cinsault schijnen dwars door de lichte kleur heen. Denk daarbij aan de geur van rijp rood fruit als wilde aardbeien en rode bessen, naast het aroma van violet. Een vlezige, haast zoetige kruidigheid, die doet denken aan warme specerijen en thee. Op het palet komt het rode fruit weer terug, met rode kersen. Geen straffe tannine, maar precies genoeg structuur om de wijn wat serieuzer en steviger te maken. Een prachtige cinsault, elegant en fris.
2022 | Frankrijk, Languedoc
Grenache Blanc "A L'air Libre" 2022 Vin Nature Vin de France (Organic)
Aroma's van rijp fruit als witte perzik en appel, een rijk mondgevoel, mineralig en een onmiskenbare kern van gedroogde kruiden. Een natuurgrenache met oog voor het milieu.
Proefnotitie
Artisans Partisans is een collectief van wijnmakers met hetzelfde doel: eerlijke wijnen maken met oog voor de natuur. Begonnen in Corbières, een appellatie in de Languedoc, werken zij aan het maken van heerlijke natuurwijnen. Dat ze naast rood ook mooi wit kunnen maken, blijkt uit deze grenache blanc.
Artisans Partisans is officieel biologisch gecertificeerd, maar met een nadrukkelijk verlangen om zo duurzaam mogelijk wijn te maken. Dat betekent aandacht voor het leven in de wijngaard en daarbuiten en het terroir dat dicteert de aanpak. Biodiversiteit, het laten spreken van de bodem en de omgang met de omgeving staan centraal. Zoals ze zelf zeggen: “natuurstijl met een uitzonderlijk kwaliteitsstempel”.
Bij veel natuurwijnmakers speelt transparantie een grote rol: men mag precies weten wat er met de druiven en de wijn is gebeurd, zodat men ziet dat het een eerlijke wijn is. Artisans Partisans gebruikt weliswaar speelse en kleurrijke etiketten, die weinig prijsgeven over de wijn, maar de etiketten aan de achterkant vertellen des te meer.
Bij À L’Air Libre varieert het van informatie over de wijngaard - rode, kalkrijke bodems en plantdichtheid van 5.000 wijnstokken per hectare - tot specifieke informatie over de vinificatie. Na de oogst vindt een korte maceratie van de schillen plaats, om echte structuur en aroma aan de wijn te geven. Dan worden de druiven zacht geperst, om het meest delicate sap uit de druiven te krijgen. Dat sap wordt gefermenteerd met inheemse gisten en in roestvrijstalen vaten gehouden, om het frisse en fruitrijke karakter te behouden. En zoals bekend van natuurwijnen; geen pesticiden, geen synthetische gisten, minimaal sulfiet, kortom, puur druiven en niets wat niet in een glas wijn thuishoort!
Deze witte grenache is een fris glas wijn dat tot het rand gevuld lijkt met rijp fruit: denk aan perzik en meloen, gele appel en citroen. Daarbij komt de opwekkende geur van bloesems. De subtiele kruidigheid, die een haast hartige nuance geeft aan de wijn, is zowel druif-eigen als afkomstig van het terroir. Het ronde mondgevoel wordt gecontrasteerd met aangename zuren en maakt de wijn tegelijk soepel en fris. Een pure, eerlijke wijn, gemaakt om te genieten.
2022 | Frankrijk, Beaujolais
Chiroubles Le Prieuré 2022 Domaine Cheysson
Een 'vrome' natuurcuvée, die doet denken aan pioenroos, zure kersen, bosvruchten, gedroogde kruiden. Mineralig met een krachtige tannineuze kern die de wijn aangenaam vlezig maakt.
Proefnotitie
Domaine Cheysson kenden we al van andere voortreffelijke Beaujolais – in zowel wit als rood, welteverstaan. Nu maken ze daarnaast nog een uitzonderlijke natuurcuvée: Le Prieuré. Het is een complexe Beaujolais, die het terroir van Chiroubles laat spreken.
De wijn is vernoemd naar de priorij, die in de 17e eeuw gesticht werd door monniken van de Abdij van Cluny. Dat die priorij sinds 1868 onderdeel uitmaakt van het terrein van Cheysson zegt ook veel over de geschiedenis van het wijnhuis (dat dateert van 1870). Zelfs de oude priorij-kelders zijn nog in gebruik. Inmiddels is het in handen van begenadigd wijnmaker Jean-Pierre Large, die bewezen heeft ook in Fleurie en Morgon authentieke Beaujolais te kunnen maken. Hier in Chiroubles, is het opnieuw gelukt met deze uitzonderlijke natuurwijn.
Chiroubles heeft een uniek microklimaat in Beaujolais: het is gelegen op het hoogste punt van de Beaujolais. Door de lagere gemiddelde temperatuur rijpen de gamay-druiven langzamer, wat zorgt voor grotere aromatisch ontwikkeling. De wijngaarden liggen in de vorm van een kom van verweerde granietbodems. Het geeft daardoor een uitsproken mineraliteit, die de wijn extra gelaagd maakt. Dit is een goed voorbeeld van natuurwijn, zoals het bedoeld is: géén onnatuurlijke toevoegingen en ongefilterd, onaangepast. Eerlijk en puur, door aandacht en zorg in de wijngaarden en de wijnkelder wél elegant en verfijnd. Deze Chiroubles laat dat terroir spreken; een wijn om veel in te ontdekken.
Deze robijnrode wijn heeft een paarse, haast violet-achtige inslag. In de neus valt direct het gebruik van inheemse gisten op: een vlezig en aards aroma, dat overvleugeld wordt door de rijkdom van het fruit. Zowel rood als zwart fruit springen naar de voorgrond; rijpe kersen, frambozen, zwarte bessen en bramen. Het typische karakter van Chiroubles sijpelt door: violet en mineraliteit van de granietbodems. Enerzijds wekt deze mondvullende wijn door de kleur een donkere en kruidige indruk, anderzijds is het juist levendig en licht door de frisse zuren en het frivole fruit. Ondanks de zachte tannines, die de wijn vullen en een aangename grip bieden, maakt deze gamay een vlotte en sappige indruk. Intens en goed in balans.